Razmišljamo o evanđelju

O. LORENZO MONTECALVO

Legalisti i moralisti su najgora rasa kršćanstva. Zatvaraju vrata Božjem milosrđu Prispodoba o povratku izgubljenog sina. Tko u životu Crkve predstavlja starijeg brata? Kršćanin koji se osjeća boljim od javnog grešnika jer nikada nije napustio Crkvu

Foto: Pixabay

 

(Lk 15,1-3.11-32)

O današnjoj prispodobi želim govoriti samo o starijem bratu, kojih je Crkva puna, nažalost. Što bi se dogodilo mlađem bratu da je, pri povratku kući nakon raskalašenog života, na ulazu umjesto Oca koji ga je dočekao raširenih ruku, našao brata? Mogu zamisliti. Stariji brat bi mu uputio riječi prezira. Više manje, riječi bi bile sljedeće:
“Kako se usuđuješ vratiti kući nakon što si nemoralnim životom osramotio ime naše obitelji? Nisi dostojan prijeći prag ove kuće. Vrati se odakle si došao. Ova ti kuća više ne pripada. Nisi više moj brat. Nemaš pravo jesti, piti i spavati u ovoj kući, u kojoj sam ja danju i noću služio volji našeg oca. Ne sjećam se da sam ikad napravio gozbu. Uvijek sam teško radio u poljima. A ti si, zbog svojih snova o slavi, potratio sve nasljedstvo koje si dobio od oca. Srami se! Odlazi odavde! Više te ne smatram svojim bratom”.

Na ovo mlađi brat odgovara: “Tražim oprost od tebe. Nema veze što me više ne smatraš bratom, u tome imaš i pravo, ali preklinjem te: Dopusti mi da uđem i postupaj sa mnom kao s posljednjim od svojih radnika”.

Tko u životu Crkve predstavlja starijeg brata?

Unatoč traženju oprosta, stariji brat mu zalupi vrata u lice, siguran da je učinio dobro djelo.
Tko u životu Crkve predstavlja starijeg brata? Kršćanin koji se osjeća boljim od javnog grešnika jer nikada nije napustio Crkvu, uvijek je bio poslušan crkvenim propisima, te je uvijek bio velikodušan za potrebe Crkve. Onda se sablažnjava kad vidi da se javni grešnik raskajana srca vraća u Crkvu. Htio bi da ga župnik izbaci van.

“Oče Lorenzo”, govorila mi je jedna bogomoljka, “bijesna sam na svog župnika jer meni, koja sam vjerni član župe, nikad nije dao neku važnu ulogu u njenim aktivnostima, dok s ljubavlju postupa prema ženi koja se vratila u Crkvu nakon što je vodila dvostruki život”.

Legalisti i moralisti su najgora rasa kršćanstva. Zatvaraju vrata Božjem milosrđu. Amen. Amen.

O. Lorenzo Montecalvo od Družbe Otaca Božanskog Poziva

Prijavite se na naš newsletter i svaki tjedan primajte najvažnije i najzanimljivije tekstove na svoju e-mail adresu! Prijaviti se možete ovdje.

Komentirajte

Najčitanije

Na vrh