Aktualnosti

FRANCUSKI KVADRIPLEGIČAR

‘Lambertova smrt poraz je za naše čovječanstvo’ Francuski kvadriplegičar preminuo je nakon što mu je osoblje bolnice 2. srpnja ponovno prekinulo dovod hrane i vode, nakon duge pravne bitke koja je poprimila međunarodne dimenzije

'Lambertova smrt poraz je za naše čovječanstvo'

Foto: SIR


 

Jučer je preminuo Vincent Lambert, 42-godišnji francuski kvadriplegičar koji je deset godina proveo u vegetativnom stanju, kako piše Vatican News. Vincent je u takvom stanju bio od 2008. godine, kada je imao prometnu nesreću. Otada se nalazi u sveučilišnoj bolnici u Reimsu. Osoblje je bolnice 2. srpnja ponovno prekinulo dovod hrane i vode, nakon duge pravne bitke koja je poprimila međunarodne dimenzije.

Francuska je na kraju odlučila ne uzeti u obzir apel Odbora Ujedinjenih naroda za prava osoba s invaliditetom, koji je zatražio šest mjeseci vremena za razmatranje slučaja. Vincentovi roditelji osuđuju: ubija se nemoćna osoba koja nije na kraju života, to je eutanazija. A eutanazija je u Francuskoj zabranjena. Žalost oca i majke koji svjedoče sinovljevom programiranom umiranju još je povećana zbog kritika, pa čak i uvrjeda nekih sektora koji zanemaruju njihovu bol nazivajući ih „katolicima integralistima“.

Nemojmo popuštati kulturi odbacivanja

Već je 20. svibnja, kada su liječnici počeli prekidati dovod hrane i vode, a koji je potom ponovno uspostavljen nakon odluke Prizivnoga suda, Papa poslao tweet poruku u kojoj je pozvao na molitvu za teško bolesne osobe. „Čuvajmo uvijek život, Božji dar, od početka do prirodnoga završetka. Nemojmo popuštati kulturi odbacivanja“ – napisao je papa Franjo.

Nakon Vincentove smrti, oglasila se je i Sveta Stolica. Izjavu je prenijela IKA:

„Primili smo s tugom vijest o smrti Vincenta Lamberta. Molimo Gospodina da ga primi u svoj dom i izražavamo blizinu njegovim dragima i svima onima koji su ga sve do kraja dvorili s ljubavlju i predanošću. Podsjećamo i ponovno potvrđujemo riječi Svetoga Oca o ovom bolnom događaju: ‘Bog je jedini gospodar života od početka do njegova prirodnog svršetka i dužnost nam je uvijek štititi ga i ne podleći kulturi odbacivanja’.“

Papinska akademija za život je u tweetu povodom ove tužne vijesti napisala kako je Lambertova smrt „poraz za naše čovječanstvo”.

Prijavite se na naš newsletter i svaki tjedan primajte najvažnije i najzanimljivije tekstove na svoju e-mail adresu! Prijaviti se možete ovdje.

Komentirajte
Komentiraj
U komentarima je zabranjeno vrijeđanje na bilo kojoj osnovi. Komentari koji sadrže uvredljive poruke ili neprimjerene izraze bit će uklonjeni.

Reci što misliš

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Najčitanije

Na vrh