Roditelji i djeca

COSTANZA MIRIANO

Kušnja neplodnosti Postoje majke koje se nevoljko daju uznemiravati i žene, poput moje prijateljice, koje trče spasiti te daš li samo mig obrvom. Dakle, ne postoji mistika majčinstva. Svrha ispunjenja našega poziva nije imati ili ne imati djecu, poanta je raspoloživost Božjoj volji

Bol neplodnosti

Foto: Unaplash, María Victoria Heredia

 

Mislim da žena koja nije imala dar djece – besplatan i nezasluženi dar koji zasigurno nije ni pravo ni obveza – proživljava jednu od najvećih boli, čiji obim samo ona zna. Stoga moramo biti oprezni pri donošenju prosudbi. Ne znamo priču žene bez djece koja je pred nama ili možda one koja ih nije imala onoliko koliko je željela. Poznajem žene koje su izgubile puno djece, žene koje su iznenada prestale zanositi ili koje godinama nisu uspijevale, ali i žene kojima su djeca došla nakon šesnaest godina braka, dok drugima nikada nisu došla, žene čiji muževi nisu željeli djecu, bolesne žene ili one pozvane brinuti se o drugoj bolesnoj djeci.

U njegovoj volji naš je mir

Neke su pomirene sa svojom pričom, no mnoge od njih, zbog toga nedostatka, žive u boli – ta je bol ponekad poput trna koji dolazi i prolazi, dok je kod drugih prava muka. Pronalaženje smisla u boli vrlo je osoban hod. Mislim da je krajnja točka sljedeća: Bog je sve i ništa nas ne može uznemiriti sjedini li se On s našom dušom. On zna što je dobro za nas i za one koje volimo. U njegovoj volji naš je mir.

Mi smo kršćanstvo pretvorili u neku vrstu stoicizma, nije pitanje jesmo li dobri ili se radi o snazi naše volje: susretneš li Boga, dopuštaš da izokrene tvoj život

Kada netko sretne Gospodina, susretne li ga uistinu, lud je od ljubavi prema njemu. Mi smo kršćanstvo pretvorili u neku vrstu stoicizma, nije pitanje jesmo li dobri ili se radi o snazi naše volje: susretneš li Boga, dopuštaš da izokrene tvoj život. Kada eunuh susretne Filipa, on se krsti; kada Lidija susretne Pavla, prisiljava ga da ostane i svoju kuću pretvara u prvu crkvu na zemlji.

Predanje

Nije važno kakav ti je život, očito nije važna ni tvoja plodnost, u bilo kojemu trenutku uvijek možeš sve staviti na kocku

Čovjek se ostvaruje kada je slika onoga koji ga je stvorio i važno je sve staviti na kocku, ne tražiti ispravan način. Nije važno kakav ti je život, očito nije važna ni tvoja plodnost, u bilo kojemu trenutku uvijek možeš sve staviti na kocku. Staviti na kocku znači izgubiti nešto od nas samih, izgubiti temeljne dijelove. Rakete lansirane u svemir mogu se podići samo ispuštanjem dijelova i, što ih više izgube, to više lete u vis. Tajna je, dakle, u predanju u svakome trenutku, predati i ponuditi svoju bol u svećeničkome otajstvu koje živimo svi mi krštenici.

Pomislim li na žene koje poznajem, pozvane na neko vrijeme ili zauvijek na kušnju neplodnosti, mogu reći da su neke stvarno majčinski tipovi. Svako malo se prepirem s Bogom zbog njih i tražim ga obrazloženje. Ona bi bila predivna majka, podsjećam ga, dok ona druga, Bože, oprosti što ti to govorim, ne bih baš imala povjerenja u nju. Sada su djeca već tu i očito je da je tako dobro, ali, onoj ondje, položi svoju ruku na njezinu glavu. Ali ako si njoj dao dvoje djece, koju ostavlja cijeli tjedan same s ocem i bakom i odlazi u drugi grad zbog karijere, onda mojoj prijateljici duguješ dvanaestero djece. Barem. Ili mi duguješ prihvatljivo obrazloženje. Moja prijateljica bez djece najmajčinskiji je tip koji poznajem, ona posvaja i starčiće u supermarketu, kolege, kozmetičarku, kao i dvanaest tisuća tristo dvadeset prijatelja. Preuzima odgovornost za bilo koga, brine o svima, uvijek je bila otvorena životu, nije poput onih četrdesetogodišnjakinja koje se bude samo nakon što dobiju unapređenje, ona to ne čini i onda mi moraš reći zašto.

Očito mi Bog ne daje nikakvo obrazloženje (muškarac je, sada je to već sigurno). Međutim, postavila sam mu ultimatum i on još nije odgovorio (muškarac je).

Ispunjenje poziva

Kao što postoje sterilne redovnice i plodne redovnice, postoje i žene bez djece sterilne i u srcu, kao i žene bez potomaka, ali jako plodne

Ono što vrijedi u Božjim očima spremnost je darivanja samoga sebe, poslušnost životu, iskorištavanje prostora koji bol stvara u ženama koje ne mogu imati djecu. Kao što postoje sterilne redovnice i plodne redovnice, postoje i žene bez djece sterilne i u srcu, kao i žene bez potomaka, ali jako plodne. I ove su posljednje predivne jer uspijevaju ne zatvoriti se u egoizam unatoč tomu što nemaju djecu, koja su velika pomoć pri obraćenju, jer te neprekidno uznemiravaju (može li mi netko reći u kojoj dobi prestaju, molim vas?). Postoje majke koje se nevoljko daju uznemiravati i žene, poput moje prijateljice, koje trče spasiti te daš li samo mig obrvom. Dakle, ne postoji mistika majčinstva. Svrha ispunjenja našega poziva nije imati ili ne imati djecu, poanta je raspoloživost Božjoj volji.

Iz knjige „Ni jedna tvoja bol nije bila uzalud“ autorice Costanze Miriano. Dopuštenje izdavača za prenošenje ulomka vrijedi isključivo za portal Book.hr.

Knjigu možete nabaviti ovdje.

Prijavite se na naš newsletter i svaki tjedan primajte najvažnije i najzanimljivije tekstove na svoju e-mail adresu! Prijaviti se možete ovdje.

Najčitanije

Na vrh