Duhovnost

Kuća molitve

Kuća molitve book evangelizacija

Bez molitve ne možemo ništa, ali često zbog vremenitih briga i zavodljivosti bogatstva (Mt 13,22) zaboravljamo na Izvor. Crkva je prije svega kuća molitve!

Prema proroku Zahariji tri su mjesta gdje se treba održavati molitva: 1) kuća Božja (crkva); 2) svaki dom i 3) tajna soba. Gospodin je rekao Zahariji: „Na dom Davidov (…) izlit ću duh milosni i molitveni… I plakat će zemlja, svaka porodica napose, i žene njihove napose (pojedinci) (…) porodica doma Davidova napose (što znači crkva) (…) porodica doma Levijeva napose (obitelj ili dom).” (Zah 12,10.12-13)

„U vrijeme užasa i drhtanja ja na vas želim izliti svoga Duha. Ali moram imati molitelje na koje ću ga izliti.”

Kad je Zaharija ovo izrekao, Izraela je opkolio neprijatelj koji ga je htio uništiti. Bilo je tamo mnogo drhtanja i straha, ali usred svega toga došla je divna riječ: „Dolazi Bog kako bi se pozabavio s tim zlim silama koje su protiv vas. Dakle, počnite iskreno moliti u svetištu. Počnite moliti u svom domu. I molite u svojoj tajnoj sobi. Dolazi Duh Sveti i on će vas snabdjeti duhom molitve i milosti, omogućujući vam da molite.”

Vidite li u ovom ulomku Božju poruku nama? On govori svojoj Crkvi u svakom vremenu: „U vrijeme užasa i drhtanja ja na vas želim izliti svoga Duha. Ali moram imati molitelje na koje ću ga izliti.”

Svi starozavjetni proroci pozivali su narod Božji na zajedničku molitvu. Isus je sâm izjavio: „Stoji pisano: ʽKuća moja neka bude kuća molitveʼ” (Mt 21,13). Činjenica je da se svjetska povijest oblikovala molitvama Kristove Crkve.

Razmislite o ovome: Duh Sveti prvo je bio dan u kući Božjoj, u gornjoj sobi. Tamo su učenici bili „jednodušno ustrajni u molitvi” (Dj 1,14). Rečeno nam je da je Petra iz zatvora oslobodio anđeo dok su „mnogi bili skupljeni na molitvu” (Dj 12,12). Neprestano se upućivala zajednička molitva za Petrovo oslobođenje.

Razmislite o ovome: Duh Sveti prvo je bio dan u kući Božjoj, u gornjoj sobi. Tamo su učenici bili „jednodušno ustrajni u molitvi”

Ali prvo i najvažnije – Crkva treba biti kuća molitve!

Očito je da Bog otpušta mnogo sile zbog molitve njegove Crkve. Dakle, poziv na takvu molitvu ne može se podcijeniti. Znamo da je Crkva primila nalog da zadobiva duše, da čini milosrdna djela, da služi kao okupljalište gdje se propovijeda Riječ Božja. Ali prvo i najvažnije – Crkva treba biti kuća molitve. To je njezin prvi poziv, s obzirom na to da se svi ovi drugi aspekti crkvenog života rađaju u molitvi.

Izvor: davidwilkersonincroatian.blogspot.hr; objavljeno s dopuštenjem (World Challenge, Inc.; PO Box 260, Lindale TX 75771, SAD; worldcallenge.org)

Tekst je prvotno bio objavljen u mjesečniku Book.

Komentirajte
Komentiraj
U komentarima je zabranjeno vrijeđanje na bilo kojoj osnovi. Komentari koji sadrže uvredljive poruke ili neprimjerene izraze bit će uklonjeni.

Reci što misliš

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Najčitanije

Na vrh