Vijesti

SEKULARIZACIJA EUROPE

Kršenje vjerske slobode: Zastupnicima u francuskom parlamentu zabranjeno isticati vjerska obilježja Novo pravilo francuskoga parlamenta zabrana je isticanja svih vjerskih oznaka ili obilježja…

Kršenje vjerske slobode: Zastupnicima u francuskom parlamentu zabranjeno isticati vjerska obilježja

U francuskom parlamentu u palači Bourbon u kojoj je vlada socijalistička vlast Macrona, svoju moć iskazuju na brojne neobične načine, posebice što se tiče kršenja demokracije u 21. stoljeću.

Novo pravilo francuskoga parlamenta je zabrana isticanja svih vjerskih oznaka ili obilježja. Tako primjerice, zastupnici u palači Bourbon ne mogu više nositi lančić s križem na vidljiv način. Primjer takve zabrane isticanja kršćanskih poruka vidljiv je i u Saudijskoj Arabiji gdje čak stjuardese ne mogu, iako borave na kratko vrijeme u zemlji, imati istaknute simbole kršćanstva.

Macron se zalaže za legalizacija eutanazije, dugine obitelji, surogat majčinstvo, pravo abortusa, legalizacija prostitucije, marihuane, zabrana kršćanskih simbola, dakle, za sve ono što se na sirov i surov način, preko pozicije moći, ucjepljuje u ljudsku psihu.

Ono što iznenađuje jest ograničavanje slobode demokracije u središtu Europe. Demokracija treba osiguravati političku slobodu i ravnopravnost svih građana, jednakopravnost nacionalnih, vjerskih i drugih zajednica. To je načelo društvene jednakosti pojedinca unutar neke društvene zajednice, a upravo to načelo krši se u Francuskoj pod sadašnjom vlašću.

Prisjetimo se, 7. veljače, na sastanku kršćanskih, židovskih i muslimanskih predstavnika potpisana je Deklaracija o vjerskoj slobodi i pomirenju. Nije li to jasan dokaz da trebamo ustrajati na prihvaćanju i poštivanju svih vjera, širiti kulturu mira, a ne razdora? Sloboda vjere ključna je sastavnica mira u svijetu. Dužnost je svih, posebice osoba na vlasti, zagovaranje jednakosti, ravnopravnosti i slobode.

Izvor: Dnevno.hr

Lucija Fosić; Book.hr

Komentirajte

Najčitanije

Na vrh