Vijesti

UNATOČ DONOŠENJU ZAKONA O VJERSKIM SLOBODAMA

Kršćanske obitelji u Indiji progonjene su zbog vjere 5. lipnja deset kršćanskih obitelji iz sela Pahli u okrugu Latehar, u državi Jharkhand, pozvano je na sastanak s lokalnim radikalima. Rečeno im je da se moraju odreći svoje vjere. Nakon što su obitelji odbile, pretukli su ih i odvezli iz sela…

Lokalni ekstremisti napali su i protjerali iz svojih sela nekoliko kršćanskih obitelji koje su se odbile odreći svoje vjere, javlja CNA.

Protjerivanje obitelji uzrokovalo je protest američke organizacije koja tvrdi da se time krše prava obitelji u okviru indijskog zakona.

„Mi u ‘Međunarodnoj kršćanskoj brizi’ („International Christian Concern“) duboko smo zabrinuti činjenicom da je deset kršćanskih obitelji premlaćeno i protjerano samo zbog prakticiranja vlastite vjere“, rekao je William Stark, regionalni menadžer organizacije.

5. lipnja, deset kršćanskih obitelji iz sela Pahli u okrugu Latehar, u državi Jharkhand, pozvano je na sastanak s lokalnim radikalima. Rečeno im je da se moraju odreći svoje vjere. Nakon što su obitelji odbile, pretukli su ih i odvezli iz sela.

Radikali su nakon toga zaključali njihove kuće. Kršćani se nisu mogli vratiti u svoje domove, a lokalne vlasti im ne mogu ili ne žele pomoći.

„Živimo u strahu, daleko od naših domova“, rekao je jedan od kršćana. „Prošlo je mjesec dana otkad su mi zaključali kuću, a policija ništa ne poduzima“, nastavio je.

Kršćanski pastor, Rajdev Toppo, rekao je da je jako teško služiti u okrugu Latehar:

„Svakodnevno mi prijete i izruguju mi se jer podučavam riječ Božju.“

Država Jharkhand usvojila je u rujnu 2017. zakon o vjerskim slobodama koji bi trebao kažnjavati prisilna obraćenja.

„Ovaj zakon očito ne funkcionira jer je pravo na vjersku slobodu odbijeno protjeranim kršćanima. Prava vjerske slobode u Indiji ostat će samo riječi na papiru, a napadi na kršćane i ostale vjerske manjine nastavit će rasti (…)“, rekao je Stark.

Podsjetimo, ranije ove godine hinduistički nacionalisti objavili su video u kojem gaze fotografiju Pape Franje u blizini katedrale Svetog Srca u New Delhiju, glavnom gradu zemlje.

Molimo za sve koji trpe progone zbog svoje vjere.

Vedrana Prka; Book.hr

Foto: Catholic News Agency

Prijavite se na naš newsletter i svaki tjedan primajte najvažnije i najzanimljivije tekstove na svoju e-mail adresu! Prijaviti se možete ovdje.

Komentirajte
Komentiraj
U komentarima je zabranjeno vrijeđanje na bilo kojoj osnovi. Komentari koji sadrže uvredljive poruke ili neprimjerene izraze bit će uklonjeni.

Reci što misliš

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Najčitanije

Na vrh