Duhovnost

O. LORENZO MONTECALVO

Kršćanin koji svoje korijenje ne pušta duboko u Presveto Srce Isusovo osuđen je da umre u vjeri Odvojena od trsa, loza umire

Kršćanin koji svoje korijenje ne pušta duboko u Presveto Srce Isusovo osuđen je da umre u vjeri

Foto: Pixabay

 

Što treba činiti kako bi ostali intimno sjedinjeni s Isusom Kristom?

Kako bi rasla i donijela ploda, biljka mora ostati duboko ukorijenjena u zemlju. Ako ju neprestano iskorjenjuješ kako bi ju posadio u drugu zemlju, biljka će zasigurno umrijeti. Što joj je dublje korijenje, biljka će izrasti jača. Kršćanin koji svoje korijenje ne pušta duboko u Presveto Srce Isusovo osuđen je da umre u vjeri. Dok kršćanin, koji se dan za danom sve dublje ukorjenjuje u Isusovu Milost, snažno raste u vjeri, te ga nijedan zli vjetar neće iskorijeniti niti rastaviti od Njega.

“Blaženi oni koji slušaju Riječ Božju i vrše je”

Što treba činiti kako bi ostali intimno sjedinjeni s Isusom Kristom? Treba vršiti njegovu Riječ. Isus kaže: “Blaženi oni koji slušaju Riječ Božju i vrše je.” Stoga, ako ti Isus kaže da oprostiš onomu tko te razapinje i ti Ga poslušaš, postat ćeš jedno s Isusom, kao trs s lozom. Odvojena od trsa, loza umire.

Intimno sjedinjeni s Isusom primamo njegovu limfu, koja se zove “Duh Sveti.” Bez Duha Svetoga umiremo u vjeri, u nadi i, iznad svega, u ljubavi. Bez Duha Svetoga nemamo energije za proizvesti obilje ploda. Duh Sveti je nadnaravna limfa koja čini da budemo strpljivi, velikodušni, ljupki, ponizni, čista srca, milosrdni, karizmatični, odlučni i ustrajni u činjenju dobra, te radosni u trpljenju za Evanđelje. Zna se da biljku treba svake godine obrezivati kako ne bi postala divlja, te tako nesposobna donijeti dobar i obilat plod.

…stavlja nas na kušnju kako bi vidio ostajemo li vjerni Njegovoj ljubavi

Gospodin se brine za obrezivanje kršćanina. Obrezivanje je kušnja. Da, stavlja nas na kušnju kako bi vidio ostajemo li vjerni Njegovoj ljubavi. Jedne godine obrezivanje bi se moglo sastojati u nekoj kleveti ili bolesti; druge godine u stanju financijske ili afektivne neizvjesnosti. I tako dalje. Ako tijekom kušnje ostanemo vjerni Božjoj ljubavi, imat ćemo sve veći izljev Duha, izvora svakog nadnaravnog dara.

Amen. Aleluja.

O. Lorenzo Montecalvo od Družbe Otaca Božanskog Poziva

Izvor: Sjeme

Prijavite se na naš newsletter i svaki tjedan primajte najvažnije i najzanimljivije tekstove na svoju e-mail adresu! Prijaviti se možete ovdje.

Najčitanije

Na vrh