Svjedočanstva

SVJEDOČANSTVO POLAZNICE ONLINE ŠKOLE MOLITVE

Kroz Školu molitve upoznajem Boga i sebe Ranije sam razdvajala molitvu i kontemplaciju o zadanom biblijskom tekstu, a sada vidim da je molitva puno dublje iskustvo u kojemu razmatranjem Božje riječi mogu puno toga otkriti o sebi samoj

Kroz Školu molitve upoznajem Boga i sebe

Foto: Pixabay

 

Željela sam produbiti svoj odnos s Bogom, željela sam uočiti što u mome pristupu molitvi nedostaje – imam li kakve krive predodžbe o tome što molitva jest… Škola molitve činila mi se kao mjesto gdje ću to moći.

Također, moliti i učiti o molitvi u grupi s drugim, meni nepoznatim ljudima, vidjeti kako netko drugi gleda na molitvu i kakva su im molitvena iskustva, jer me to osnažuje i ohrabruje, bio je još jedan razlog zašto sam se priključila. Željela sam i  vidjeti mogu li mi spoznaje dobivene u Školi molitve biti korisne u svakodnevnom molitvenom životu i mogu li te spoznaje primijeniti i na drugim područjima svoga života.

Molitva je širi pojam

Ranije sam razdvajala molitvu i kontemplaciju o zadanom biblijskom tekstu, a sada vidim da je molitva puno dublje iskustvo u kojemu razmatranjem Božje riječi mogu puno toga otkriti o sebi samoj

Sada mogu ustanoviti, nakon iskustva Škole molitve, da je molitva širi pojam od onoga kako sam je doživljavala prije. Ranije sam razdvajala molitvu i kontemplaciju o zadanom biblijskom tekstu, a sada vidim da je molitva puno dublje iskustvo u kojemu razmatranjem Božje riječi mogu puno toga otkriti o sebi samoj. Ta spoznaja nije došla samo kao posljedica pohađanja Škole molitve, nego u sprezi s iskustvom duhovnih ignacijevskih vježbi od 12 tjedana. Spoznaje dobivene u Školi molitve sam odmah primijenila na svoja razmatranja u duhovno-ignacijevskim vježbama u smislu da sam bolje mogla proniknuti u zadani biblijski tekst te jasno mogla formulirati strukturu moga pristupa vježbama.

Jasnije sam sagledala da je tekst potrebno najprije razmatrati, zatim primijeniti na svoj život i iskustvo, te potom ući u molitvu kao iskaz samog iskustva razmatranja i kontemplacije. To je dovelo do toga da bolje mogu povezati molitvu sa svakodnevnim životom i s onim što mi je u svakodnevici aktualno.

Dolazim pred Gospodina ovakva kakva jesam, bez želje da nešto na sebi na brzinu uljepšam, s dubokim pouzdanjem da će me susret s Njim promijeniti na bolje

Odnos s Bogom je osobniji i iskreniji i svoje životne probleme i poteškoće lakše predajem Gospodinu omogućujući Njemu da ima direktni upliv u moj život u sadašnjem trenutku. Dolazim pred Gospodina ovakva kakva jesam, bez želje da nešto na sebi na brzinu uljepšam, s dubokim pouzdanjem da će me susret s Njim promijeniti na bolje. Zahvalna sam za spoznaju da nas Bog ljubi i prihvaća i ima s nama bezgranično strpljenja, za spoznaju da smo unutar grupe, svi različiti, ali ipak svi s istim predanjem i vjerom i pouzdanjem u Gospodina.

Škola molitve pomogla mi je i kod razmatranja nedjeljnih liturgijskih čitanja, koja imamo u našoj župi redovno jednom tjedno. Nastojimo prema predloženom obrascu Škole molitve uključiti sve sudionike u razmatranje.
Vrlo su mi korisna i razmatranja voditelja Škole molitve, Šime, koji nam otkriva, na prvi pogled, skrivene dubine Svetoga Pisma što kod mene rađa znatiželju da Božju Riječ što bolje upoznam i motivira me na svakodnevno čitanje Biblije.

Upoznavanje Boga i sebe

Također me spoznaja da svoga Boga mogu bolje upoznati kroz Pismo koje nam je ostavio, potiče da se još više zaljubim u Božju Riječ. A dubine su Njegove nepregledne i uvijek me vode korak bliže k Njemu.

Kroz Školu upoznajem i sebe. Shvatila sam i da imam poteškoća da s nepoznatim ljudima podijelim dio svoga duhovnog iskustva, što me je iznenadilo, nisam očekivala da bi mi to moglo predstavljati problem. Također mi je vrijeme ostavljeno za razmatranje teksta kratko, potrebno mi je više vremena da bi ušla u Božju prisutnost i kontemplaciju.
Unatoč ovim subjektivnim ograničenjima, Škola molitve je vrlo pozitivno i vrlo korisno iskustvo za moj duhovni i molitveni život.
Zaista sam zahvalna što mogu biti dio ovoga. Neka se Gospodin proslavi!

Za Book.hr posvjedočila polaznica online Škole molitve A. Z. (puni podaci poznati redakciji)

Ako se i ti želiš uključiti u Školu molitve, bilo online, bilo uživo u jednom od gradova gdje se provodi (Zagreb, Split, Rijeka, Zadar, Osijek, Vinkovci, Slavonski Brod, Našice, Koprivnica, Knin, Križevci, Varaždin, Bjelovar, Ivanić Grad, Sisak, Petrinja, Donji Miholjac, Plitvička jezera, Ravna Gora…) javi se mejlom na: teč[email protected] ili ispunite obrazac ovdje.

Prijavite se na naš newsletter i svaki tjedan primajte najvažnije i najzanimljivije tekstove na svoju e-mail adresu! Prijaviti se možete ovdje.

Komentirajte

Najčitanije

Na vrh