Evangelizacija

PRVO OTAJSTVO RADOSNE KRUNICE

Kroz ovo otajstvo mnogi su bili oslobođeni osjećaja odbačenosti, neželjenosti i krivnje Molitva krunice uči nas prihvaćati, praštati, ljubiti...

Foto: Pixabay


 

Moleći prvo otajstvo radosne krunice, sjedinjujemo se s Isusovim začećem. Radost njegova dolaska na ovaj svijet polako postaje radost našega dolaska na svijet. Ljubav kojom je bio prihvaćen od svojih roditelja polako postaje i naša ljubav. Počinjemo shvaćati kako smo na svijet došli kroz svoje roditelje te kako je naš pravi otac Bog koji nas je posinio smrću svoga Jedinorođenca na križu.

S tog istog križa Sin nam je dao Majku. Njihova nas ljubav nikad neće razočarati. U jednom trenutku svoga života shvatit ćemo da su nam zemaljski roditelji mnogo značili, no i oni su ipak samo djeca Božja, tj. naš brat i naša sestra. Posebno je važno da to znamo kad im u njihovoj starosti budemo trebali uzvratiti ljubav i brigu koju su nam dali u našoj mladosti.

To je i otajstvo prihvaćanja Božje volje za naš život. U prvom redu prihvaćanja onoga zašto smo stvoreni kako bismo mogli baštiniti spasenje (usp. Iv 17,3), a onda i svega onoga što nam pripada kao djeci i nasljednicima Kristovim

Kroz ovo otajstvo mnogi su bili oslobođeni osjećaja odbačenosti, neželjenosti i krivnje što su ih nosili čitav život. Kroz ovo otajstvo mnogi će naučiti kako da prihvate dijete kad im ga Bog odluči ‘povjeriti’ da po njima ‘uđe’ u svijet.
To je i otajstvo prihvaćanja Božje volje za naš život. U prvom redu prihvaćanja onoga zašto smo stvoreni kako bismo mogli baštiniti spasenje (usp. Iv 17,3), a onda i svega onoga što nam pripada kao djeci i nasljednicima Kristovim. Tu prvenstveno mislim na izvanredno veliku milost koju nam Bog želi dati već u ovom životu, a to je sjedinjenje s Bogom. To sjedinjenje nosi sa sobom odgovornost prema životu te prema životima druge braće i sestara u onoj mjeri u kojoj Bog to bude htio.

Svaku milost koju nam Bog želi dati, prihvatimo u poniznosti, ne obazirući se na svoje sposobnosti i želje. Bog je taj koji, po svojem daru, čini u nama ono što je dobro, a mi smo tu da ga u tome podupremo svojom slobodnom voljom i naporom svoga duha!

Možemo se naći u rasponu – slikovito rečeno –od apostola Ivana do apostola Pavla, ili od svete male Terezije od Djeteta Isusa do svetog Padre Pija ili… Hoće li nam Bog dati milost ljubavi prema njemu, hoće li jednostavno ‘uživati’ u toj našoj ljubavi, a mi nećemo činiti ništa drugo osim ljubiti ga, ili će nam dati milost da evangeliziramo, da budemo njegovi žeteoci duša – na njemu je da odluči. Svaku milost koju nam Bog želi dati, prihvatimo u poniznosti, ne obazirući se na svoje sposobnosti i želje. Bog je taj koji, po svojem daru, čini u nama ono što je dobro, a mi smo tu da ga u tome podupremo svojom slobodnom voljom i naporom svoga duha! Samo neka sve što činimo bude iz čiste ljubavi jer nam inače neće pred Bogom vrijediti ništa.

Dakle, u prvom otajstvu radosne krunice dobivamo:

‒ prihvaćanje i smisao vlastitog života i života onih za koje molimo;

‒ iscjeljenje negativnih utjecaja u času začeća, pa otad sve do vremena kad su roditelji za nj saznali, te oslobođenje od osjećaja odbačenosti, neželjenosti, krivnje i manje vrijednosti, nastalih u vremenu oko i nakon začeća;

‒ oslobođenje od straha od smrti, koji je korijenom brojnih drugih strahova;

‒ pravilno prihvaćanje Božjih darova bez obzira na to koliko su u našim očima veliki;

‒ prihvaćanje Boga kao dobrog Oca, prihvaćanje svoga posinovljenja, po kojemu trebamo živjeti na zemlji umjesto Krista i nastaviti njegovo djelo ondje gdje je on stao i onako kako to Otac hoće;

‒ prihvaćanje bližnjih kao braće i sestara;

‒ prihvaćanje Duha Svetoga kao Božanske osobe koja nam dolazi kako bismo imali život u punini;

‒ prihvaćanje Božje blizine kao najvećega blagoslova kojemu možemo težiti;

‒ prihvaćanje Božje pomoći na najrazličitije načine pa i po izravnom utjecaju anđela u naše živote;

‒ prihvaćanje svega što će nam u daljnjim ‘razmišljanjima’ o otajstvu Isusova začeća ‘otkriti’ Duh Sveti, kako bismo mogli biti blagoslovom i sebi i onima za koje molimo!

Krunica - Josip Lončar; Kako djelotvorno moliti krunicu

Ulomak iz knjige „Krunica – kako djelotvorno moliti krunicu“ Josipa Lončara. Dopuštenje izdavača za prenošenje ulomka vrijedi isključivo za portal Book.hr. 

Više o knjizi saznajte ovdje. Kupiti ju možete ovdje.

Prijavite se na naš newsletter i svaki tjedan primajte najvažnije i najzanimljivije tekstove na svoju e-mail adresu! Prijaviti se možete ovdje.

Komentirajte

Najčitanije

Na vrh