Duhovnost

PATER MARKO GLOGOVIĆ

Križni put „za život”

Križni put za život book evangelizacija

Prva postaja: Isusa osuđuju na smrt

Klanjamo Ti se, Kriste, i blagoslivljamo Tebe:
Jer si svojim svetim križem svijet otkupio!
(Tako pri svakoj postaji)

Iako je nevin, državna vlast osuđuje Isusa. Isto su tako osuđena i naša braća i sestre u utrobama svojih majki. Ne poštuju se njihova prava ni dostojanstvo, i po tome su na poseban način nalik Isusu.

Razmatranje: Svaki put kad je Isus otišao do svojih učenika u Getsemanskom vrtu, našao bi ih pozaspale. Kako su mogli spavati u tako teškom trenutku? Danas razapinjemo Isusa svaki put kada se neko dijete pobaci: jer što činimo najmanjem od Njegove braće, Njemu samome činimo, po riječima evanđelja. Hoćemo li i mi spavati? Ne, nego bdijmo i hrabro i ustrajno molimo!

Pomolimo se: Bože i Oče života, stvorio si svakoga čovjeka i otvorio put kojim svatko od nas može doći u vječni život. Hvala Ti i slava! Oče naš…

Smiluj nam se, Gospodine!
Smiluj nam se!
(Tako pri svakoj postaji)

Druga postaja: Isus prima na se križ

Naš je Gospodin trebao platiti skupu cijenu za spasenje svijeta – agoniju križa. Poput Njega, koji je prihvatio svoj križ, odlučimo i mi podnijeti patnje da bi drugi mogli živjeti. Platimo i mi cijenu zauzimanja za prava naših još nerođenih braće i sestara.

Razmatranje: Većina onih koji zagovaraju pobačaj previše su licemjerna da sami učine ono za što se zalažu, stoga predaju djecu u ruke drugima kako bi ih osakatili i uništili. Oče, oprosti im jer ne znaju što čine. Uvrjede koje nam nanose prijatelji najviše bole. Zamisli samo kako je Isusu bolno primiti izmučeno i uništeno djetešce koje je ljudima darovao kao jedinstveni dar i blagoslov.

Pomolimo se: Živimo u smrtnoj sjeni. Deseci milijuna naše djece u svijetu ubijena su zbog zakona kojim je legaliziran pobačaj. Oče naš…

Treća postaja: Isus pada prvi put pod križem

On, Svemogući Bog, bio je slab jer je izabrao da bude poput nas. Imao je moć i slavu od prije svih vjekova, ali je izabrao živjeti u svijetu trpljenja. Molimo, da zbog dobrobiti i prednosti koje imamo u životu ne zaboravimo na svoju nerođenu braću i sestre.

Razmatranje: Kao janje na klanje odvedoše Ga. Organizirali su mu nekoliko tobožnjih suđenja pred židovskim Vijećem i Pilatom. To su bile samo izvanjske geste, jer sve što su uglednici ondje rekli bile su izmišljotine. Njegova bi smrt riješila njihov problem. On je bio spreman na sve to. Naučio nas je da je ono što je bilo skriveno mudrima i umnima otkriveno malenima.
Pomolimo se: Oče, smiluj nam se! Izliječi našu državu i narod i prihvati molitve i pokoru koju Ti prikazujemo. Iz ljubavi prema nama, poništi kaznu pobačaja nad najmanjima. Oče naš…

Četvrta postaja: Isus susreće svoju prežalosnu Majku

Nema prisnijeg odnosa od onog koji postoji između majke i djeteta. Oni trebaju biti zajedno. Kada jedno pati, i drugo pati. Voljeti i braniti majku znači i voljeti i braniti dijete. Poticati pokret za život, znači zalagati se i za dijete i za majku. To znači postaviti našem društvu pitanje: “Zašto ih ne možete oboje voljeti?” Zašto?! Nema razloga!

Razmatranje: Bože, pomozi svim majkama da shvate da si Ti, bez obzira kako se težak činio njihov križ, njihov Gospodin i da im ga uistinu pomažeš nositi. Daj da svaka majka shvati da si i Ti pao tri puta pod križem i da si uvijek ovdje za njih kada posrnu. Podići ćeš ih u svoje ruke. Uvijek si uza svako dijete koje nose u utrobi.

Pomolimo se: Bože, daj da se radujemo srcem punim nade i milosti te da uvijek i bez kompromisa radimo na stvaranju kulture života. To Te molimo po Kristu Gospodinu našemu. Amen. Oče naš…

Peta postaja: Šimun Cirenac pomaže Isusu nositi križ

Marija je gledala Isusa kako strašno trpi, a Šimun Cirenac tu mu je patnju olakšao. Mnogi se groze pobačaja. Mnogi o tome ne žele razmišljati. Mnogi se boje… Ali mnogi se i uključe u ovu borbu, te pomažu u zaustavljanju smrtne kazne za nedužne. Molimo da svi ljudi daju svoj aktivni doprinos pokretu za život.

Razmatranje: Pobačaj je nevjerojatan čin sebičnosti. U njemu su uključene tri žrtve: majka, otac i dijete. Neke osobe čitavog života podnose muke i tjeskobe svih vrsta, zbog pobačaja koji su učinili, a mnogi pribjegnu i samoubojstvu. Mnoge vrste pomoći koje pruža pokret za život, mogu pomoći olakšati tu agoniju. Molimo snažno da svi pokažu milosrđe i Kristovu bezuvjetnu prema ljudima koji su sudjelovali u pobačaju i pomognu im nositi se s tim križem.

Pomolimo se: Molimo za naše sudove i suce. Gospodine Bože, danas Ti zahvaljujemo za dar našega naroda. Samo Ti vladaš svijetom pravedno, ali si u naše ruke stavio veliku dužnost sudjelovanja u nastajanju naših državnih vlasti. Molimo za vlast koja će poštivati najmanje! Oče naš…

Šesta postaja: Veronika pruža Isusu rubac

Veronikina sućut ista je ona koju pokazuju toliki liječnici i medicinske sestre koji liječe pacijente poštujući njihovo dostojanstvo. Molimo za pokajanje i obnovu medicinske službe, da se sredstva i vještine namijenjene liječenju nikada više ne koriste za ubijanje, kako pobačajem malenih u utrobama, tako i bolesnih i starih u eutanaziji.

Razmatranje: Budimo svi poput Veronike, koja je i žrtvama i nasilnicima pristupala s dobrotom, blago im nastojeći pokazati neljudskost njihova strahovitog čina i upozoriti ih na kaznu koja stiže one koji ubijaju nevine.

Pomolimo se: Danas molimo za našega predsjednika i zastupnike u Saboru, koji imaju odgovornost imenovanja sudaca na našim sudovima. Molimo Te, Gospodine, da u tom procesu ne bude nikakvih spletaka i nepoštenja. Pošalji na ta radna mjesta mudre muškarce i žene koji poštuju Tvoj zakon života, bez obzira na sve ljudske obzire. Oče naš…

Sedma postaja: Isus pada drugi put pod križem

Oni koji se zalažu za obranu života suočavaju se s mnogim smetnjama i zaprekama. To nas ne treba zabrinuti jer znamo koji je smisao križa. U slabosti nam se snaga usavršuje. Mi, kršćani, ne uzdamo se u samo svoje snage i talente, već prije svega u Krista. Njegova će nas snaga podržati!

Razmatranje: U svakom neuspjehu nalaze se sjemenke uspjeha. Padamo i podižemo se baš kao i Isus. On nije odustao od zadaće koju je dobio, već je izranjen i krvav nastavio hodati dalje.

Pomolimo se: Gospodine, pošalji nam, molimo Te, ponizne suce koji traže Tvoju istinu, a ne povode se za svojim mišljenjem. Daj nam svima hrabrost koju trebamo da bismo činili što je ispravno i vjerno služili Tebi, Sucu svih ljudi. To Te molimo po Kristu Gospodinu našemu. Amen. Oče naš…

Osma postaja: Isus susreće jeruzalemske žene

Krist je jeruzalemskim ženama rekao da plaču za sobom i za svojom djecom. On ne želi lažno štovanje, nego pokajanje. Ne želi vjernike koji Mu se mole, a zatim sudjeluju u nepravdama i ubojstvima. Molimo Boga da se svi koji vjeruju u Krista založe za bespomoćnu djecu.

Razmatranje: Oni koji obavljaju pobačaje i potiču žene na taj čin ne vide kakvu uvrjedu nanose Bogu gledajući samo trenutno rješenje, kao i, dakako, novčanu zaradu. Ako ne reagiramo na pobačaje, i sami sudjelujemo u njima, pa tako i u kazni koja slijedi. Molimo Boga da nas učvrsti u vjeri kako bismo okončali zlo pobačaja znajući da nas Bog podržava u svim našim naporima.

Pomolimo se: “Jer ti si moje stvorio bubrege, satkao me u krilu majčinu. Hvala ti što sam stvoren tako čudesno, što su djela tvoja predivna.” Psalam 139, 13-14. Oče naš…

Deveta postaja: Isus pada treći put pod križem

Padovi ne mogu spriječiti Isusa da izvrši svoje poslanje ljubavi. Ako pokret za život nije utemeljen u ljubavi, nije ništa; no ako je utemeljen u ljubavi, ništa ga neće spriječiti. Ljubav je jača od smrti, moćnija je od pakla. „… A najveća je ljubav“.
Razmatranje: Ono što je Isusu dalo snage da ustane bila je ljubav prema nama. A glavno je obilježje pokreta za život ljubav prema bližnjemu, posebice prema onome najranjivijem i prema nerođenom djetetu.

Pomolimo se:  Gospodine, molimo Te da djeci koja su nepravedno lišena zemaljskog života udijeliš onu sreću koju si im pripravio, a majkama koje su na ovom svijetu dopustile da im se oduzme život daj svoju milosrdnu milost pokajanja i pomirenja s našim Spasiteljem kako bi mogle postići vječni život na drugome svijetu. Oče naš…

Deseta postaja: Isusa svlače

Nitko nas ne može spriječiti u tome da ljubimo našu nerođenu braću i sestre. Oni jači od nas mogu nam oduzeti ugled, posjede ili moć, ali ne mogu nam oduzeti ljubav. Trudimo se ljubiti druge istom ljubavlju koju je Krist pokazao za nas.
Razmatranje: Koja je to ljubav koja potiče ljude da na kiši i hladnoći bdiju za život ili zbog koje parovi posvoje dijete koje je trebalo biti pobačeno, iako znaju da ono ima, na primjer, neke tjelesne ili mentalne zaostatke? Ljudima koji se zauzimaju za život potrebna je takva ljubav koja neće mariti za podrugivanje, a često i fizičke napade. Potrebna im je “agape” – bezuvjetna ljubav u svakom smislu.
Pomolimo se:  “Kako su mi, Bože, naumi tvoji nedokučivi, kako li je neprocjenjiv zbroj njihov. Da ih brojim? Više ih je nego pijeska! Dođem li im do kraja, ti mi preostaješ!” Psalam 139, 17-18. Oče naš…

Jedanaesta postaja: Isusa pribijaju na križ

Vladari ovoga svijeta razapeli su Boga koji je svijet stvorio. Sva moć i autoritet dolaze od Boga. Svi koji imaju neku moć u društvu za nju moraju odgovarati pred Božjim prijestoljem. Molimo da vladajući u našoj domovini koriste svoju moć da zaštite nevinu dječicu pod majčinim srcem.

Razmatranje: Isus svaki put ponovno pati kada dijete prolazi kroz okrutnu i mučnu smrt pobačaja i kada osjeća da ga je majka napustila. Nemojmo napuštati dječicu. U njima je sam Isus razapet u utrobama majki!

Pomolimo se:  „On će stanovati s njima: oni će biti njegov narod, i on sam, Bog bit će s njima. On će otrti svaku suzu s njihovih očiju. Smrti više neće biti; neće više biti ni tuge, ni jauka, ni boli.“ (Otk 21, 3 – 4) Oče naš…

Dvanaesta postaja: Isus umire na križu

Naš je Gospodin umro. Tolika su Njegova djeca umrla s Njime. On  sa svakim pobačajem ponovno proživljava svoju Muku, a u Europi se svakih 20 sekundi pobaci dijete… Samo malim dijelom znamo koliko je strahovit taj čin u Božjim očima. I možemo samo naslutiti kako je strahovito bilo Kristovo razapinjanje. Molimo da sva naša braća i sestre ubijena pobačajem počivaju u Kristovu miru i budu spašena Njegovim ranama, krvlju i križem.

Razmatranje: Pobačaj je silovanje nevinosti. On je u najvećem broju slučajeva tragična posljedica nemoralnosti i kukavan nedostatak odgovornosti za čin u koji smo svojevoljno ušli. Prilikom pobačaja dijete umire na najužasniji mogući način. To je istina uz koju moramo stajati.

Pomolimo se:  Najviše naših pogrešaka, naših grijeha, dogodi se jer ne znamo koliko nas Bog ljubi i koliko je stvarno prisutan u našem životu u vrijeme nesigurnosti. Psalmi opisuju dubinu Božje ljubavi, koja je brojnija od zrnaca pijeska, te govore da Bog uvijek ostaje s nama i mi s Njim. Oče naš…

Trinaesta postaja: Isusa skidaju s Križa

Marija je osjetila bol majke koja u rukama drži mrtvo tijelo svojega sina. Tolike se majke kaju i osjećaju bol nakon pobačaja. Molimo Blaženu Djevicu Mariju da ih utješi, da im pomogne suočiti se s istinom o pobačaju i povede ih prema opraštanju i izlječenju.

Razmatranje: Marijo, Elizabeto, sveti Josipe i Ivane Krstitelju, molite Isusa za naše društvo: da nauči štititi svaki ljudski život od začeća do prirodne smrti!

Pomolimo se: Gospodaru života, Oče nebeski, slavimo Te jer sve što o Tebi znamo svjedoči nam o životu, dobroti i blagoslovu. No, kada gledamo svijet koji si stvorio, prevlada nas tuga jer nam se čini da mnogo češće vidimo pojave koje više govore o smrti nego o životu. Usred takvog svijeta, pomozi nam da tako uredimo svoje živote da budu odraz Tvojega života. Amen.

Četrnaesta postaja: Isusa polažu u grob

Grob je spomenik. Pomaže nam da se sjetimo onih koji više ne mogu sami govoriti i raditi. Trebamo nastojati da naše društvo pamti djecu koja ne mogu govoriti za sebe i truditi se ne zaboraviti Uskrsnuće našega Gospodina i Njegovo obećanje vječnog života. On je pobijedio pobačaj jer je pobijedio smrt. Nastojmo donijeti Njegovu pobjedu svakom dijelu svijeta!

Razmatranje: Nerođena djeca najčešće nemaju nikakav spomen. No upravo pokret za život osigurava da se ne zaborave, da se pamte njihov život i njihova smrt.

Pomolimo se:: Dobri Bože, po svome apostolu sv. Pavlu naučio si nas da postoje tri velike kreposti: vjera, nada i ljubav, ali da je najveća među njima ljubav. Pomozi nam da shvatimo da, kako bismo ljubili Tebe i bližnje, trebamo biti živi. Oče, pomozi nam da poštujemo svoj život, i svaki život, i daj nam hrabrosti da poštujemo, branimo i, ako je potrebno, i umremo da bismo zaštitili pravo svake osobe da živi kako je Tvoja volja za nju.

Oče naš, Zdravo Marijo, Slava Ocu…

Završna molitva: Drago Dijete Isuse, u čast Tvojega svetog rođenja i po zagovoru Tvoje svete Majke molimo da nevina dječica koja će danas biti ubijena nađu utočište i vječnu slavu pred prijestoljem našega nebeskog Oca. O Bože, Stvoritelju koji nas ljubiš, svaki je život u Tvojim rukama od trenutka začeća do smrti. Zahvalni smo što si nam dao povlasticu da sudjelujemo u Tvojem djelu stvaranja. Prosvijetli one koji ne poštuju dar života i budi im milostiv. Obrati katolike koji se zalažu za pravo izbora žene , posebice suce i zakonodavce. Potakni ih da traže i nađu istinu u Tebi. Bože, Oče, svidjelo Ti se da blagosloviš Djevicu Mariju darom donošenja Tvojega Sina na svijet. Posvećena milošću Riječi Božje u sebi, Marija je čitavom stvorenju donijela nov i vječan život. Molimo Te da, kao što si vodio Mariju, štitiš i vodiš sve žene koje u sebi nose novi život. Daj im milost da uvijek budu svjesne neizrecivog dostojanstva koje im je dano. Pomozi im da uvijek u trajnoj molitvi traže Tebe zahvalne za dar koji mogu nositi u svojoj utrobi.

To Te molimo u ime Isusa, koji je Gospodar života sada i zauvijek. Amen.

Komentirajte

Najčitanije

Na vrh