Duhovnost

P. MARKO GLOGOVIĆ

Križ – ulaznica za Nebo Gospodin Bog, kada želi od svojih načiniti zrele vjernike, dopušta im križ

Foto: Pixabay, Sorin Lazar Photography 

 

Nedavno sam tako tumačio jednoj mladoj djevojci kako predbračni život koji živi sa svojim dečkom ne može biti ni njoj, ni njemu, a ni njihovima s obje strane na blagoslov. Imajući intimu s njim, koja nije u milosti već u grijehu, preuzima bez zaštite sakramenta braka, sve duhovne stvarnosti koje se nalaze u momku. Živi u klasičnoj iluziji da će sve biti dobro jer se vole.

djevojka u svojemu izboru vrijednosti koje nameće svijet, a ne Stvoritelj svijeta, zaboravlja da nema prave ljubavi ako nema poslušnosti Božjim zapovijedima

»Volio sam jednom jako u životu svom« i slične nesvetopisamske mudre izreke pokazuju i dokazuju da je ljubav moguće izgubiti »kao zimu jesen, a sa tobom bio sam zanesen« te naposljetku, možeš dati i »sve pariške kapije«, ali – ipak – »stranci, postali smo stranci…« No djevojka u svojemu izboru vrijednosti koje nameće svijet, a ne Stvoritelj svijeta, zaboravlja da nema prave ljubavi ako nema poslušnosti Božjim zapovijedima. Kad-tad, bez prava pokajanja, bez povratka Gospodinu i ova će »ljubav« izgorjeti, dosaditi, biti prevarena, odbačena, slomljena, razočarana. Jer, sto posto, bez ikakve dvojbe, sigurno da sigurnije ne može biti: grijeh ne rađa ništa dobro.

Molim se tako, djelujem tako, slažem si tako život, činim sve duhovne i materijalne napore samo da pobjegnem od te muke i tereta što je križ!

Grijeh ubija i najljepše ljubavi. Naša »dobra volja«, ili »pozitivna energija«, ili »trud i nastojanja« da se održi ljubav, bez Božjih principa, nema nikakvu mogućnost uspjeha kada računi dođu na naplatu. Nažalost, to je tako. Jer sotona nas je zavarao i kad nas uhvati u zamku »svi to rade« te »…iznad nas zora sviće, ljubav naša vječna bi(t) će« čin grijeha slama ono dobro koje Bog radi u čovjeku, a sve zbog toga jer bježimo od križa. To me frapiralo i ubediralo! Ta spoznaja da u mnogočemu, ma gotovo u svemu želim i radim na tome da pobjegnem od križa! Ja! Od moje »ulaznice za Nebo«! Molim se tako, djelujem tako, slažem si tako život, činim sve duhovne i materijalne napore samo da pobjegnem od te muke i tereta što je križ!

Gospodin Bog, kada želi od svojih načiniti zrele vjernike, dopušta im križ. Šalje ih u pustinju

Ne želim biti sâm, ne želim biti bez novca, ne želim izaći iz svoje komocije, ne želim biti odbačen i prezren, ne želim se drugome zamjeriti, ne želim vršiti pokoru, ne želim ozbiljno preurediti svoj život, ne želim trpjeti i suočavati se sa svojim slabostima: jer to je križ, to križa moje planove, to me ubija! Ali, upravo, to me želi spasiti! Upravo je križ i raspeće mojega ega put u uskrsnuće. Gospodin Bog, kada želi od svojih načiniti zrele vjernike, dopušta im križ. Šalje ih u pustinju. Šiba nas, kao bura dalmatinske škure. Siječe nas kao mladice loze »da donosimo više roda.« (usp. Iv 15,2) Odjeljuje nas od društva, dopusti neku bolest, razara neke veze, uzima sigurnost, pušta da paničarimo kao ono apostoli na uzburkanu jezeru, kad su galamili na uspavana Ješuu na krmi lađe.

»Ako se na njega ne oslonim, već sam srušen.«

Osobno, kada sam bio na stvarnome dnu dna, u tamnome, užasnome grobu, potpuno sâm i na rubu sloma svih vrsta, u trenutcima koji se ne mogu opisati riječima, a sâm spomen na njih jezovito zaboli do besvijesti: upravo tada, u moru suza i bezumnih vapaja, pretvoren u živu ranu, baš tada, baš u toj agoniji svega i lud od svačega, kad sam priznao da ja više ne mogu, da nemam izlaza, da ne znam kako si pomoći, da nema više načina da riješim svoje probleme… Baš tada, Bog je preuzeo komandu. Jer, naučio sam lekciju. »Ako se na njega ne oslonim, već sam srušen.«

Ono što želim reći jest sljedeće: krize i križevi su, dragi moji ratni drugovi, dobri za nas. Vidimo što smo mi i vidimo tko je Gospodin. Dok smo u grijehu, slijepi smo. I padamo u prvu rupu na »široku putu u propast«, kako se izrazio Isus, blagoslovljeno mu ime.

Grešnicima ulaz dopušten - knjiga

Iz knjige „Grešnicima ulaz dopušten“ autora p. Marka Glogovića. Dopuštenje izdavača za prenošenje ulomka vrijedi isključivo za portal Book.hr.

VELIKA AKCIJA! Do 18. prosinca knjigu možete nabaviti po sniženoj cijeni od 70 umjesto 100 kuna, ovdje.

Prijavite se na naš newsletter i svaki tjedan primajte najvažnije i najzanimljivije tekstove na svoju e-mail adresu! Prijaviti se možete ovdje.

Komentirajte

Najčitanije

Na vrh