Roditelji i djeca

IZVORNO HRVATSKO I KREATIVNO

Kreativni koprivnički tata razvio univerzalne kockice za igru Ovaj svestrani kreativac osmislio je univerzalne kockice za igru koje se mogu koristiti i u obrazovne svrhe, za kreiranje modela u istraživanjima i potpuno su drugačije od bilo čega na tržištu. „Više ne trebate brinuti da ćete izgubiti određene kockice zbog čega bi neka maketa mogla ostati nezavršena”, kaže taj inženjer matematike i profesor klavira u koprivničkoj Glazbenoj školi... :-)

Kreativni koprivnički tata razvio univerzalne kockice za igru

Albert Vučinović, Zagrepčanin s koprivničkom adresom, inženjer matematike i profesor klavira u koprivničkoj Glazbenoj školi Fortunat Pintarić, svestrani je kreativac koji je osmislio univerzalne kockice za igru koje će uveseljavati ne samo djecu već i odrasle. Do ideje je došao prije nekoliko godina kroz igru sa svojim dječacima s kojima je, koristeći poznate brendirane kockice, slagao razne modele igračaka.


Zabavna igra i veselje često bi se pretvarala u potragu za izgubljenim dijelovima pa je ovaj kreativni tata odlučio tome stati na kraj i načiniti jedinstvene QB cubes kockice koje će pružiti neograničene mogućnosti slaganja bez posebnih nacrta ili uputa.

Univerzalna kockica

„Dugo sam tražio univerzalnu kockicu koja će biti simetrična, a da se može slagati u svim smjerovima. Nakon nekoliko godina sazrijevanja ideje, projektirao sam i osmislio tri osnovna modula koji su potpuno drugačiji od bilo čega poznatog na tržištu. Njima možete kreirati gotovo sve što zamislite, a najveća je prednost to što više ne trebate brinuti da ćete izgubiti određene kockice zbog čega bi neka maketa mogla ostati nezavršena”, za Glas Podravine se Vučinović prisjetio svoje potrage za idealnom kockicom.

Za razliku od ostalih poznatih kockica, ove se mogu slagati u svim smjerovima, nisu potrebne nikakve upute, a od njih se mogu izraditi automobili s kotačima, roboti s pokretnim dijelovima, zvrkovi, zgrade ili što nam već padne na pamet u trenutku inspiracije. Jedino ograničenje je mašta.

Albert Vučinović pokazuje razne modele igračaka napravljene od svojih iznimno funkcionalnih, univerzalnih kockica.
Albert Vučinović pokazuje razne modele igračaka napravljene od svojih iznimno funkcionalnih, univerzalnih kockica.

Namijenjene igri, mogu se koristiti i u obrazovne svrhe, za kreiranje modela u istraživanjima

Kockice su, objašnjava, napravljene od kvalitetne i čvrste plastike, a izrađuju se posebnim strojem i kalupima koje je sam dizajnirao. Napomenuo je da su namijenjene djeci od šest godina na više, ali i roditeljima koji žele potaknuti ne samo dječju već i vlastitu kreativnost te da se osim toga mogu koristiti i u obrazovne svrhe u školama za izradu različitih simulacija i kreiranja modela u istraživanjima.

„Poanta je u tome da se roditelji što više uključe u igru sa svojom djecom i nema bolje igre od one u kojoj djetetu pomažete izraditi vlastitu igračku. Kockice se još uvijek smatraju najvažnijim instrumentima za učenje i stjecanje mnogih vještina. One će pomoći djeci da kroz igru shvate geometrijske oblike i bolje razumiju prostor, razvit će motoričke sposobnosti, a u školskoj dobi će im pomoći pri boljem shvaćanju matematike, zakona fizike i ostalih logičkih procesa”, objasnio je Vučinović za Glas Podravine.

Svjestan je da su djeca danas „zarobljena“ modernim tehnološkim igračkama i da većinu vremena provode ispred zaslona računala pa ovim putem želi pomoći djeci da se othrvaju tim modernim „napastima“ i vrate svoju kreativnost.

Skuplja sredstva za stroj koji bi prepolovio cijenu kockica i učinio ih dostupne svima

Nakon probne proizvodnje i testiranja odlučio je iskušati zainteresiranost tržišta putem Indiegogo kampanje koju je pokrenuo na internetu. Njome bi želio prikupiti sredstva koja će uložiti u stroj koji će mu omogućiti kvalitetniju, bržu i višestruko jeftiniju proizvodnju.

Vučinović bi htio napraviti bolji alat i kalupe za proizvodnju jer ovim, koji se dizajnirao i izrađivao dvije godine, može proizvoditi svega dvanaest kockica u minuti, a i korištenje stroja u koji se stavlja kalup za izradu je izrazito skupo. Alat košta oko 20 tisuća eura, a ako toliko prikupi, onda će moći spustiti i cijenu kockica na pola jer će novim kalupima proizvoditi veće količine za isto vrijeme. Velika mu je želja spustiti cijenu kako bi kockice bile dostupne svima.

Setovi raznih veličina mogu se kupiti na službenoj indiegogo stranici projekta pod nazivom Qb Cubes – Universal Toy Building Blocks, a ovog kreativnog tatu možete podržati uplatom po želji a za to ćete zauzvrat dobiti komplet ovih jedinstvenih kockica.

Autor: Karlo Sigetić (Glas Podravine)

Komentirajte

Najčitanije

Na vrh