Duhovnost

NE OSVRĆI SE / BEZ POVRATKA

KOSTUR KOJI VRIŠTI Molio je za ispovjednika Je li ovaj događaj fikcija ili zbilja, nije važno. Važna je pouka, koja je itekako stvarna. Ne brinimo koliko imamo „lajkova“, nego mislimo na Boga i na njegov sud...

Foto: Shutterstock

 

Sveti Alfonz Liguori spominje, čini se, fantastičan događaj, koji je u svojemu Stellariumu zapisao Pelbartus Ladislaus iz Temišvara. Car Žigmund Luksemburški prelazio je Alpe s vojskom kada su u gorama naišli na kostur koji je počeo vrištati okrenut prema vojnicima. Molio je za ispovjednika. Začuđeni vojnici upitali su ga kako to da je umro, a još uvijek zahtijeva ispovijed. Tada je ovaj objasnio da mu je Presveta Majka, iz milosrđa udijelila da živi kao truplo sve dok se ne ispovijedi. Je li to fikcija srednjovjekovnoga franjevca koji je izmislio protoplasta Ghost Ridera ili je to istina? Bilo kako bilo, ne bih volio riskirati ispovijed u trenutku kada na meni ostanu samo kosti i bezuba vilica da mogu jedva izgovoriti svoje grijehe.

Većina ljudi se uistinu ne brine za Boga i njegov sud, ali brinu se najviše za to koliko imaju „lajkova“ na Facebooku. Pretpostavljam da će se nekima ovo što ću napisati činiti šokantno, napose onima premudrima koji uvijek sumnjaju i pretpostavljaju, sve pogoršavaju i istovremeno se ne suprotstavljaju ničemu kako ne bi slučajno zasmetali komu tko je pogriješio.

Iz knjige patera Augustyna Pelanowskog koja izlazi uskoro.

Prijavite se na naš newsletter i svaki tjedan primajte najvažnije i najzanimljivije tekstove na svoju e-mail adresu! Prijaviti se možete ovdje.

Komentirajte

Najčitanije

Na vrh