Svjedočanstva

STARAC ŠIMUN

Kosti sv. Šime nadnaravno ostale prikovane za Zadar! Ovo priču čula sam od svoje bake, a ona od majčine prijateljice koja je osobno svjedočila čudu u Zadru

Foto: Facebook

 

Starac Šimun, pravedan i bogobojazan čovjek iz Jeruzalema, kojemu je Duh Sveti obećao da neće umrijeti dok ne vidi Mesiju, dočekao je u jeruzalemskom hramu Mariju i Josipa. Uzeo u naručje Isusa i u njemu prepoznao Mesiju, a njegovoj majci prorekao kako će joj mač boli probosti dušu.

Tijelo ovog sveca, kako već znamo, nalazi se u Zadru, u crkvi svetog Šime, ali ono što malo tko zna, a vrijedno prepričavanja je kako je njegovo tijelo čudesno ostalo prikovano za taj grad.

Talijani ga htjeli za sebe

Priču sam čula od svoje pokojne bake, a ona ju je kao dijete od kojih pet, šest godina čula od majčine prijateljice Marije koja je osobno svjedočila čudu. Kako mi je rekla, bilo je to ’40. ili ’41. godine – talijanske vlasti htjele su tijelo svetog Šime odnijeti u Italiju, ukrcali su ga u brod, ali po čudu Božjem, nisu uspjeli. Brod je ostao nepomičan.

Svi su znali da se događa nešto nadnaravno. Kada su vidjeli da brod neće krenuti htjeli su uzeti škrinju i vratiti je nazad u crkvu, ali nitko nije mogao podignuti škrinju. Došao je i biskup, došli su i svećenici i molili su, ali ni brod, ni škrinja nisu se micali.

Molitvom podignuli škrinju i vratili u crkvu

Biskup, čije mi ime baka Zorka nije znala reći, tada se sjetio da će dovesti mladog svećenika da se moli pred škrinjom svetog Šime. Doveli su tek zaređenog mladog svećenika, i sjećam se kako mi je rekla „bit će da je to bio čovjek čista srca”, jer nakon što se on pomolio i biskup naredio da se uzme škrinja svetog Šime i vrati u crkvu, uspjeli su. Ali, kako mi je baka napomenula, mogli su s njim samo nazad, prema crkvi.

Škrinja svetog Šime, zaštitnika Zadra na istom mjestu je i danas, u samom centru grada, u crkvi svetog Šime. Svakog 8. listopada na Svetkovinu svetog Šime otvara se pozlaćena škrinja iz 1380. godine s balzamiranim tijelom sveca. Tjedan dana vjernici tada hodočaste ovom čudesnom svecu i uz zavjete sa sobom imaju priliku ponijeti dijelove pamuka na koji su položene svečeve kosti.

Ivana Adamić, Book.hr

Prijavite se na naš newsletter i svaki tjedan primajte najvažnije i najzanimljivije tekstove na svoju e-mail adresu! Prijaviti se možete ovdje.

Komentirajte

Najčitanije

Na vrh