Najave

ŽEPČE: 11. LIPNJA 2023.

Koncert duhovne glazbe po prvi put u Bosni: Razgovarali smo s mladićem koji je sve potaknuo motiviran koncertom u Hrvatskoj Nastupit će grupa Afterlife te ovogodišnji osvajači Porina, grupa Emanuel. 

Naslovna fotografija i fotografija u tekstu: Župa sv. Ante Padovanskog Žepče 

Za točno mjesec, na drugi dan trodnevnice, povodom patrona sv. Ante Padovanskog, Župa istoimenog sveca na čelu sa župnikom vlč. Predragom Stojčevićem organizira prvi koncert duhovne glazbe u Žepču, rodnom mjestu poznatog misionara i mučenika fra Vjeke Ćurića. Nastupit će grupe: Afterlife te ovogodišnji osvajači Porina, grupa Emanuel. 

O svemu ovome obavijestio nas je Stjepan Vranjković, mladi student strojarstva i rodom iz Žepča. On je, potaknut koncertom „Progledaj Srcem“ u Areni Zagreb 2019. godine, odlučio i u svoju župu „dovesti“ nešto slično. Koncertu se iznimno veseli te ga najavljuje kao presedan na prostorima Bosne. „Bilo ih je u Hercegovini“ – govori nam, ali u Bosni se ovakav tip koncerta organizira po prvi put.

Mladi

Mladih u Žepču ima, Stjepan mi svjedoči da su ih crkve pune. „Sama činjenica da su salezijanci tu, dovoljno govori o tome koliko je mladih“ – priča nam u razgovoru te zaključuje kako je „potreba za ovakvim koncertom time još i veća“.

Žepče je općina smještena u srednjoj Bosni, između Zenice i Doboja. Izvori tvrde da je bio naseljen još u rimsko doba, a prvotno se spominje u povelji bosanskog kralja, Stjepana Tomaša, iz 15. stoljeća, a isti je kralj dao izgraditi prvu katoličku crkvu, posvećenu sv. Tomi.

…područje općine naseljava preko 17 tisuća Hrvata i 11 tisuća Bošnjaka.

Kraj je to okružen planinama i prožet trećom najdužom rijekom u državi, rijekom Bosnom, a ističe se i plodnim Žepačkim poljem. Prema zadnjem popisu (2013.) područje općine naseljava preko 17 tisuća Hrvata i 11 tisuća Bošnjaka. U urbanom dijelu same općine, dakle u samom mjestu Žepče, živi 5460 stanovnika. Ostatak je, dakle njih više od 80%, rasprostranjen po ruralnim naseljima općine.

Koncerti duhovne glazbe nikome ne smetaju

Žepče je, nažalost, kraj koji je teško pogođen ratom. Poginulo je mnoštvo civila sa sve tri strane. Stjepana sam stoga upitao kakvo je danas stanje; kakav je suživot muslimana i katolika te kako ovakvi koncerti utječu na to:

– Mislim da koncerti poput ovog; dakle koncerti duhovne katoličke glazbe, nikom ne smetaju. Također ne bi smetalo ni održavanje nekog koncerta njihove duhovne glazbe. Nikada nije bilo tenzija vezano uz to. Čak dapače, meni je drago da se nešto događa. Što se tiče mladih, tenzija zna biti, ali pretežito kad su neke utakmice. S tim da je važno naglasiti da je riječ o pojedincima. Generalno, Žepče jest podijeljeno, ali nikad nije bilo većih tenzija. Suživot je dolje dosta dobar.“

…spomenik se trenutno nalazi na zemlji koja je nekad bila u vlasništvu spomenutog muslimana…

U Žepču se nalazi spomenik svetom Anti star preko 500 godina, a zanimljiva je priča oko mjesta na kojem se spomenik trenutno nalazi. Nekada prije, spomenik je bio smješten 500-tinjak metara dalje, no s obzirom na obećanje jednog muslimana, spomenik je prebačen na novu lokaciju. On se zavjetovao sv. Anti da će mu darovati dio zemlje za spomenik ako mu dijete, po njegovom zagovoru, ozdravi. To se na sreću svih i dogodilo te se spomenik trenutno nalazi na zemlji koja je nekad bila u vlasništvu spomenutog muslimana.

Duhovno probuđenje u Bosni

U Hrvatskoj je među mladima vidljivo duhovno probuđenje pa nas je stoga zanimalo: “Kakvo je stanje u Bosni, osjeti li se to i tamo?”.

– Mislim da se vjernici u Bosni i Hercegovini dosta oslanjaju na zajednice iz Hrvatske, kojih ima mali milijun. Mislim da nam je Hrvatska po tom pitanju uzor. Evo, konkretno: ja sam, motiviran odlaskom na koncert „Progledaj srcem“ 2019. godine, odlučio pokrenuti nešto i u Žepču. Sve te zajednice u Hrvatskoj dosta utječu na vjernike u Bosni i Hercegovini, svjedoči Stjepan te dodaje:

…kad se nešto poput ovog dogodi, onda svi prepoznaju kako je to ipak bilo potrebno.

“Iako, koncert duhovne glazbe je bilo teže organizirati jer ljudi to često ne prepoznaju. Evo, recimo i ovaj koncert su neki okarakterizirali kao višak, kao nešto nepotrebno. Međutim, kad se nešto poput ovog dogodi, onda svi prepoznaju kako je to ipak bilo potrebno.”

Vjerujemo kako će ovakav događaj dobro doći svakom Žepčaku, ali i bilo kome tko se nađe u prisutnoj milosti slavljeničke atmosfere, 11. lipnja 2023. godine.

Leo Marković; Book.hr

Prijavite se na naš newsletter i svaki tjedan primajte najvažnije i najzanimljivije tekstove na svoju e-mail adresu! Prijaviti se možete ovdje.

Najčitanije

Na vrh