Duhovnost

ŠKOLA MOLITVE 3

Komunikacija ljudskog duha s Bogom je dar Duha Svetoga Svoju vjeru ne živimo samo na razumskoj, nego i na duhovnoj razini. Bog s čovjekom komunicira na razini razuma, ali i na razini duha. Biblija kao Božja riječ jednim je dijelom pisana za razum a drugim za duh

Mladić u dubokoj molitvi

Foto: kruraphoto, Shutterstock

 

Jer tko govori drugim jezikom, ne govori ljudima, nego Bogu: nitko ga ne razumije jer Duhom govori stvari tajanstvene. (1 Kor 14,2)

Onaj tko govori drugim jezicima, ne govori ni jedan ljudski (svjetski) jezik. U određenim situacijama Duh Sveti daje nekima da govor u jezicima čuju na svome materinjem jeziku. Osoba koja moli ili govori drugim jezicima, ni sama ne razumije što govori ili moli.

Apostol Pavao je bio rimski građanin i itekako se dobro služio jezikom kojim se govorilo u cijelome tadašnjem Rimskom Carstvu, stoga je očito da mu dar jezika nije služio za propovijedanje.

Postoje razlozi zašto je Bog htio da razum ne razumije sve što ljudski duh treba govoriti Bogu

Osnovna svrha toga dara je osobna komunikacija ljudskoga duha s Bogom, a ne komunikacija između ljudi. To je razgovor nutarnjeg čovjeka s Bogom. Postoje razlozi zašto je Bog htio da razum ne razumije sve što ljudski duh treba govoriti Bogu, tj. zašto je ta komunikacija tajanstvena našemu razumu (v. 1 Kor 14,2).

Svoju vjeru ne živimo samo na razumskoj, nego i na duhovnoj razini. Bog s čovjekom komunicira na razini razuma, ali i na razini duha. Biblija kao Božja riječ jednim je dijelom pisana za razum a drugim za duh. Vizije, snovi, proroštva i usporedbe čine velik dio sadržaja Biblije i namijenjeni su prvenstveno duhu, a tek onda razumu.

Ljudski duh ne funkcionira po razumskim principima i logici

Bog nam u jednoj molitvi može progovoriti na dvije razine. Sjetimo se kako je apostol Petar molio u Jopi, u kući Šimuna kožara. Bog je njegovu duhu tada progovorio vizijom koja se ponovila tri puta i o kojoj je Petar morao promišljati (meditirati) kako bi shvatio njezinu poruku. Bog je također sasvim jasno progovorio njegovu razumu šaljući ga u Kornelijevu kuću (v. Dj 10).

Nije mi poznata ni jedna situacija u kojoj su svi prisutni razumjeli taj govor na svome materinjem ili na nekome drugom jeziku

Ljudski duh ne funkcionira po razumskim principima i logici; potrebno je naučiti osnove po kojima on komunicira. O tome sam više pisao u knjizi Sila odozgor pa ću se ovdje osvrnuti samo na dar jezika.

Dakle, kad molimo u daru jezika, naš ljudski duh moli pod nadahnućem Duha Svetoga (kako nam Duh daje govoriti – v. Dj 2,4).

Nije mi poznata ni jedna situacija u kojoj su svi prisutni razumjeli taj govor na svome materinjem ili na nekome drugom jeziku. Naprotiv, uvijek barem netko ne razumije ništa. Osobe koje ne razumiju, potvrdit će da su mogle razlikovati desetak ili čak manje njima nerazumljivih riječi koje je osoba ponavljala dok je govorila u daru jezika, dok istovremeno oni kojima je dano da razumiju, sasvim normalno čuju mnogo više riječi, u savršeno smislenim rečenicama.

Tu činjenicu može potvrditi gotovo svaka molitvena grupa koja prakticira taj dar.

 

Za Book.hr priredila M. V., odabrala A. P.

 

 

Škola molitve 3 - dar jezika; Autor: Josip Lončar; Naklada: Figulus

Iz knjige „Škola molitve 3 – dar jezika” autora Josipa Lončara. Dopuštenje izdavača za prenošenje ulomka vrijedi isključivo za portal Book.hr.

Knjigu besplatno možete nabaviti u elektroničkom obliku ovdje.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ako se želite osjećati kao dio obitelji Kristofora (onih koji donose Krista), možete skenirati kod za mjesečnu ili za godišnju uplatu ‘timarine‘.

Unaprijed zahvaljujemo i želimo iskrenu dobrodošlicu svim novim članovima obitelji (tima) Kristofori.

 Želim donirati mjesečnu ‘timarinu’:

Želim donirati godišnju ‘timarinu’

Podržite naš rad

Ako Vam se svidio ovaj članak, podržite nas donacijom! Jednostavno je – samo skenirate kod.

 

Želim donirati 1 EURO:

Želim donirati 5 EURA:

 

Želim donirati 10 EURA :

 

 

Na taj način omogućujete nam da nastavimo s radom.

 

Hvala!

 

❤️

 

Prijavite se na naš newsletter i svaki tjedan primajte najvažnije i najzanimljivije tekstove na svoju e-mail adresu! Prijaviti se možete ovdje.

Najčitanije

Na vrh