Duhovnost

VJEŽBAJ UHO DA ČUJE KRISTOV GLAS

Kome Bog danas govori Što je potrebno da bismo čuli Božji glas? Provjeri jesi li ti jedan od onih kojima Bog danas može govoriti!

Kome Bog danas govori

Foto: Pixabay

Bog i danas govori svom narodu. I govori jasno kao što je govorio u Starom zavjetu, ili apostolima, ili ranoj Crkvi. No moramo biti svjesni sljedećeg: Bog govori jedino onima koji imaju uši da čuju.

Marko nam kaže da ih je Krist „učio mnoge stvari u usporedbama“ (Mk 4,2). U ovom odlomku Isus pripovijeda usporedbu o čovjeku koji sije sjeme na njivi. Kad je Isus završio priču, mnoštvo je bilo zbunjeno i pitalo se: „Tko je taj sijač o kojem govori? I što to sjeme predstavlja?“

Isus im to nije protumačio, nego u Pismu dalje stoji: „I nadoda: ‘Tko ima uši, neka čuje’“ (Mk 4,9). Samo su učenici i nekolicina drugih željeli odgovore te su mu kasnije prišli i pitali ga za značenje usporedbe: „Kad ostade sam, upitaše ga pratioci zajedno s Dvanaestoricom za smisao usporedaba“ (Mk 4,10). Tada si je Krist uzeo vrijeme da odgovori na sve njihove bojazni (vidi 4,14-20).

Pogledajmo što se ovdje događalo. Isus je mnoštvu dao otkrivenje istine, riječ izgovorenu ravno iz Božjih usta, no to ih je zbunilo. Možda se pitate zašto Isus u samom početku nije jasnije objasnio usporedbu, no vjerujem da je zapravo rekao: „Ako želite razumjeti moju Riječ, morate ići za mnom i dobit ćete odgovor. Dođite k meni s glađu za istinom koja će vas osloboditi i dati vam svako otkrivenje koje vam je potrebno.“

Mogu zamisliti kako je to izgledalo kad je većina toga mnoštva onoga dana došla kući, kako su se njihovi susjedi okupili oko njih željni čuti što je Isus rekao. „Recite nam sve što ste naučili“, poticali su ih. I dok su vjerojatno bili u stanju ponoviti usporedbe, njihove su riječi bile mrtve, beživotne, bez sile koja mijenja život. Oni koji su ostali, koji su se zadržali u Kristovoj nazočnosti, primili su njegovo otkrivenje koje mijenja život.

Jeste li voljni čekati na Krista kako biste primili njegove tajne? Izađite iz svoje udobnosti i učinite što god je potrebno kako biste izvježbali svoje uho da čuje njegov glas.

Autor: David Wilkerson (1931-2011)

Izvor: www.davidwilkersonincroatian.blogspot.hr / www.worldchallenge.org/devotions; World Challenge, Inc.; PO Box 260, Lindale TX 75771, SAD

Prijavite se na naš newsletter i svaki tjedan primajte najvažnije i najzanimljivije tekstove na svoju e-mail adresu! Prijaviti se možete ovdje.

Najčitanije

Na vrh