Ljubav i poštovanje

IMAM LI 5 MINUTA ZA BRAK, VEZU, OBITELJ?

Koliko me bole te česte kritike, povlačenja, pa opet prigovaranja, pa udaljavanje, pa taj osjećaj da mu/joj nije uopće stalo

RAZMATRANJE I MOLITVA

Koliko me bole te česte kritike, povlačenja, pa opet prigovaranja, pa udaljavanje, pa taj osjećaj da mu/joj nije uopće stalo. Jer da mu/joj jest stalo, pa zar bi se tako ponašao/la, zašto bi vidio/vidjela i gledao/la samo loše, zašto bi se povlačio/la kada pokušam nešto ukazati, pokazati, uskladiti, kako bi naš brak funkcionirao? Zašto to radi?! Zašto ne razumije? Možda sam u tim trenucima i grub/a, ton glasa mi je povišen, ali samo pokušavam objasniti što ne valja, što bi trebali promijeniti, što nije dobro, pa želim da naš brak funkcionira. Ali kao da ga/ju ne zanima, kao da je bitno samo njegovo/njezino.

Kako je moguće da osoba koja je dio mene nema pravo preda mnom izreći svoje mišljenje?!

Zašto ne može samo saslušati, barem to? Želim sada iskreno, detaljno i ponizno razmisliti, koliko puta se ja uvrijedim kada na takav način meni pristupi i sa mnom razgovara suprug/a, koliko puta uopće ne želim saslušati što želi reći, već prije nego li je i nešto izgovorio/la, rekao/la svoju misao, ja „znam“ što će reći i već imam spreman odgovor, a možda uopće nije to htio/htjela reći, koliko puta sam izgubio/la živce, kontrolu, volju da uopće dalje nastavimo komunikaciju, koliko puta sam se povukao/la i u sebi satima, možda i danima razmišljao/la kako je u krivu, kako je moje ispravno, kako me uopće ne poštuje, ne voli, kako samo kritizira, kako mu/joj je očito jedina namjera da me kritizira, koliko često me taj stav i razmišljanje ogorčilo, naljutilo, uvelo u grijeh. Jesam li se barem nakon toga upitao/la, što mi je ustvari htio/htjela reći, kako je moguće da nemam volje ni saslušati, kako je moguće da osoba koja je dio mene nema pravo preda mnom izreći svoje mišljenje?!

A on/a nema pravo biti povrijeđena, on/a nema pravo izreći svoje mišljene, on/a nema pravo na mene i približiti se meni?

Pa možda je i krivo, iako je samo najčešće drugačije, što znači da može nadopuniti moje razmišljanje, što znači da sam mogao/la iz čiste pristojnosti saslušati do kraja, prije nego odbacim razmisliti, u miru reagirati. Pa zar to ne očekujem od supruga/e, zar to ne zamjeram suprugu? A gdje sam ja u svemu tome? Reći ću, ali ja sam povrijeđen/a, on/ je ovakav/a, onakav/a, ponaša se ovako, govori ovo, ono? A on/a nema pravo biti povrijeđena, on/a nema pravo izreći svoje mišljene, on/a nema pravo na mene i približiti se meni, jer najčešće u tim trenucima mi želi reći da me treba, ali ja imam svo pravo, jer moje je uvijek ispravno, ja imam opravdanje? Vjerujem li uistinu u to? Ukoliko vjerujem, onda sam zarobljen i predao sam se laži i sebičnosti koja me uvjerila kako je moj/a suprug/a doslovno neprijatelj. Gospodine, otvori mi oči srca da u svome supružniku gledam i vidim saveznika, prijatelja, osobu koja treba moje srce kako bi njegovo/njezino bilo ispunjeno, kako bi praznina koja ostaje nakon čestih strahova, padova, nesigurnosti bila ispunjena mojom poniznošću i dobrotom, tvojom pomoći Kriste. Oslobodi me Kriste!

Kratko izrecite osobnu molitvu koja vam je na srcu i u mislima…

POTICAJ/ODLUKA DANA

Želim se odlučiti i pokušati u idućoj situaciji kada mi suprug/a želi nešto reći, predložiti, izreći, ne već unaprijed znati što govori, pretpostavljati da razumijem, da shvaćam, da sve kužim i dati odgovor ili se pak uvrijediti, već, ukoliko mi nije jasno, ukoliko nisam siguran/na ili mislim da nisam siguran/na što govori, saslušati, bez prekidanja, do kraja te upitati što je mislio/la. Jedini od drugih često tražimo podršku, pomoć, razumijevanje, no zbog različitosti i podrazumijevanja shvatimo to kao napad i kritiku. Pokušaj saslušati do kraja, sa iskrenom namjerom slušanja, iznenaditi ćeš se. Jer ako ne želiš barem probati, zašto bi trebao/la shvaćati suprug/a ono što ti imaš za reći?

SVAKODNEVNA MOLITVA

Molim te, Oče, da danas svojim zalaganjem i odlukama, te prvenstveno tvojom milošću i blagoslovom naučim, spoznam i učinim ono što je potrebno i važno mom suprugu/supruzi, partneru/partnerici (budućem suprugu/supruzi). Daj da ne očekujem da on/ona bude savršen partner, već daj da ja postanem i budem savršen partner, shvaćajući da tako ispunjavam tvoju volju za svoj život i da jedino tako mogu dobiti ono što je meni potrebno. Pomozi mi da shvatim da na taj način skupljam nepropadljivo blago za Nebo. Neka, Oče, bude tvoja volja! U Isusovo te Ime molim i zazivam vodstvo i zaštitu Duha Svetoga na sebe i cijelu svoju obitelj! Hvala ti i slava! Amen.

– – – – – – – – – – – – – – –

*Ako želite molitvu i dnevni poticaj dobivati na svoju e-mail adresu, molimo vas da se prijavite ovdje.

*Više o snažnoj i jednostavnoj poruci „Ljubavi i poštovanja“ koja je spasila, ojačala i obnovila brojne brakove i veze saznajte ovdje.

Prijavite se na naš newsletter i svaki tjedan primajte najvažnije i najzanimljivije tekstove na svoju e-mail adresu! Prijaviti se možete ovdje.

Najčitanije

Na vrh