Osobni razvoj

PAOLO CURTAZ

Kolike nerazriješene situacije uzrokuju veliku bol u životu pojedinca… Čak i svećenika! Ima trenutaka kada se suočavamo s našim podrijetlom, ponekad na bolan način…

Foto: Shutterstock

 

Bog nas ljubi u svemu onome što jesmo jer već može vidjeti remek-djelo koje možemo postati.

Ima trenutaka kada se suočavamo s našim podrijetlom, ponekad na bolan način. Majčinska figura, ženski rod, odnos s ocem… svi elementi koji su dio odrastanja jedne osobe i koje, ponekad, treba ponovno proći i razraditi, možda uz pomoć nekoga stručnjaka za podsvijest ili dušu (koji se ne podudaraju).

Biti velikodušan svećenik, strastven, zaljubljen u Evanđelje, ne isključuje potrebu da u određenim situacijama priznamo da posjedujemo sjene koje treba nadvladati, smrtne veze koje utječu (i ponekad narušavaju) naš život.

Kolike nerazriješene situacije uzrokuju veliku bol u životu pojedinca… Čak i svećenika!

No, u suštini, to ne želimo biti. Ili ne želimo biti na ovaj način koji je samo nama poznat. Tada odbijamo priznati našu odgovornost. Ili postajemo kruti prema sebi i prema drugima

Imati hrabrosti usredotočiti se na njih, suočiti se s njima, dopustiti da ih izliječi Kristova ljubav, ponovno nas vraća u životvorni odnos s drugima.

Dobro su nam poznata naša ograničenja, naravno da znamo da smo grešnici.

No, u suštini, to ne želimo biti. Ili ne želimo biti na ovaj način koji je samo nama poznat. Tada odbijamo priznati našu odgovornost. Ili postajemo kruti prema sebi i prema drugima.

Žrtvujemo svoj život na oltaru dosljednosti. I kada uvidimo da ne možemo biti taj idealni svećenik kakav bismo željeli postati, tonemo u malodušnost ili, ne daj Bože, u propast i nepromišljenost.

Bog ne želi krute osobe koje opsjednuto poštuju pravila, stroge suce savjesti, počevši od svoje vlastite.

Život je češće et et, a ne aut aut.

Bogu nije važno krećemo li se ravno poput ravnala. Nama je.

Iz knjige „Pastiri“ autora Paola Curtaza. Dopuštenje izdavača za prenošenje ulomka vrijedi isključivo za portal Book.hr.

Knjigu možete, do 18. prosinca 2022., nabaviti po sniženoj cijeni za 64 umjesto 80 kunaovdje.

Prijavite se na naš newsletter i svaki tjedan primajte najvažnije i najzanimljivije tekstove na svoju e-mail adresu! Prijaviti se možete ovdje.

Komentirajte

Najčitanije

Na vrh