Brak i odnosi

VAŽNO PITANJE

U kojim je slučajevima moguće zatražiti crkveno poništenje braka? Važno je napomenuti da crkveni razvod braka nije razvod u pravom smislu riječi, već dokazni postupak kojim se utvrđuje da brak nije sklopljen valjano, tj. da kao takav uopće nije postojao. Ipak, za pokretanje postupka morate imati valjane razloge. Donosimo vam razloge na temelju kojih se može zatražiti crkveni razvod braka…

U kojim je slučajevima moguće zatražiti crkveno poništenje braka

S obzirom da je velik broj brakova u Hrvatskoj sklopljen u Crkvi, ne čudi podatak da uz rekordan broj civilnih razvoda, raste broj zahtjeva za crkvenim razvodima. 


Iako se još prije četiri godine spominjalo da će papa Franjo olakšati postupak onoga što kolokvijalno nazivamo „crkvenim razvodom“, broj onih kojima nakon višegodišnjeg procesa to pođe za rukom i dalje je malen.

Prvi korak

Ako se supružnici odluče za taj proces, koji također uključuje dokazne materijale, fotografije, liječničke potvrde i iskaze svjedoka, prvi je korak obavljanje savjetodavnog razgovora sa župnikom, crkvenim pravnikom ili pak u obiteljskom savjetovalištu, kako u cijelu priču ne bi ulazili ako nema pravnog temelja. Bračnim se partnerima savjetuje da ne dolaze na sud ako to nisu napravili.

Važno je napomenuti da crkveni razvod braka nije razvod u pravom smislu riječi, već dokazni postupak da brak nije sklopljen valjano, tj. da kao takav uopće nije postojao. Ipak, za pokretanje postupka morate imati valjane razloge. Donosimo vam razloge na temelju kojih se može zatražiti crkveni razvod braka.

Zapreka dobi

Jedan od razloga su godine. Iako se po Zakoniku kanonskoga prava za muškarca traži dob od navršene 16. godine, a za ženu navršena 14. godina, odredba biskupa je da osobe mlađe od 18 godina ne mogu ući u brak i dobiti sakrament ženidbe, osim ako ne traže posebnu dozvolu mjesnog biskupa.

Zapreka spolne nemoći

Zapreka za valjano sklapanje ženidbe je i nemoć muškarca ili žene za bračni čin. Brak nije valjan niti ako je osoba prethodno bila u valjano sklopljenom crkvenom braku ili svetom redu, ili ako je brak sklopljen pod prisilom.

Zapreka ženidbene veze

Zapreka ženidbene veze sastoji se u tome da osobe koje su vezane ženidbenom vezom prijašnje, pa makar i neizvršene, ženidbe, ne mogu sklopiti drugu valjanu ženidbu.

Zapreka različite vjere

Zapreka različite vjere čini nevaljanom ženidbu između dviju osoba od kojih je jedna krštena u Katoličkoj Crkvi ili je u nju primljena i nije formalnim činom od nje otpala, a druga je nekrštena.

Zločin ubojstva i krvno srodstvo

Valjani brak ne može sklopiti ni osoba koja je sudjelovala u zločinu ubojstva vlastitog ili tuđeg supružnika u svrhu sklapanja nove ženidbe. Nevaljana bi bila i ženidba između srodnika u izravnoj lozi u svim koljenima, u sporednoj lozi do četvrtog koljena, te među pripadnicima šire rodbine u izravnoj lozi. Valjano ne mogu sklopiti brak ni oni koji su povezani zakonskim posvajanjem odnosno posvojenjem, i to u izravnoj lozi ili u drugom koljenu sporedne loze.

Psihičke bolesti

Brak nije valjan ako u trenutku njegova sklapanja osoba zbog duševnih bolesti ili poremećaja nije razumski postupala. Tako kronični alkoholizam ili kronična ovisnost o drogi može biti osnova da se ženidba proglasi nevaljanom, ako se dokaže tolika ovisnost o otrovnim sredstvima u vrijeme sklapanja braka da su razum i volja bili oštećeni.

Valjan ženidbeni pristanak ne mogu dati ni osobe s teškim nedostatkom sposobnosti razlučivanja, koje nisu sposobne shvatiti bitna svojstva braka, bračna prava i obveze, odnosno kršćansku ženidbu s njezinim bitnim svojstvima i čimbenicima.

Valjanu ženidbenu privolu ne mogu dati ni osobe kod kojih postoji nedostatak minimalnog znanja o tome da je ženidba trajna zajednica između muškarca i žene, koja je usmjerena na rađanje djece na temelju spolne suradnje.

Lažno predstavljanje

Nevaljana je ženidbena privola ako se dogodi zabluda o osobi, tj. kad netko misli da se ženi ili udaje za drugu osobu, a ne onu koja je na vjenčanju. Također ne može biti sklopljena valjana ženidbena zajednica ako netko uđe zaveden u brak, u svrhu postizanja pristanka određenim svojstvom druge stranke, a to svojstvo po svojoj naravi može poremetiti bračnu zajednicu.

Razlog poništenja braka prema kanonskom pravilu mora ostati tajan deset godina.

„Dok nas smrt ne rastavi“ dobilo je sasvim novu dimenziju koja potvrđuje da uvijek postoje iznimni slučajevi.

Vedrana Prka; Book.hr

Prijavite se na naš newsletter i svaki tjedan primajte najvažnije i najzanimljivije tekstove na svoju e-mail adresu! Prijaviti se možete ovdje.

Komentirajte
Komentiraj
U komentarima je zabranjeno vrijeđanje na bilo kojoj osnovi. Komentari koji sadrže uvredljive poruke ili neprimjerene izraze bit će uklonjeni.

Reci što misliš

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Najčitanije

Na vrh