Razmišljamo o evanđelju

RAZMATRANJE VODITELJA „ŠKOLE MOLITVE”

Knjiga Mudrosti: Koja je razlika između naše i Božje pravednosti Ako želimo prijeći na jaču duhovnu hranu, tada moramo spoznati nauk o pravednosti!

Knjiga Mudrosti Koja je razlika između naše i Božje pravednosti

Mudrost i kob čovjekova

Ljubite pravednost, vi suci zemaljski, pravednim mislima mislite o Gospodinu i tražite ga u jednostavnosti srca. 2 Jer njega nalaze koji ga ne iskušavaju i otkriva se onima koji mu ne uskraćuju svoju vjeru. 3 A podmukle misli otuđuju od Boga i iskušavana Svemoć posramljuje bezumnike. 4 Jer mudrost ne ulazi u dušu opaku i ne nastanjuje se u tijelu grijehu podložnu. 5 Jer sveti duh pouke bježi od prijevare i uklanja se od misli bezumnih i uzmiče kad se nepravda pojavi. 6 Jer mudrost je duh čovjekoljubiv, ali hulniku neće oprostiti njegovih riječi, jer Bog proniče bubrege njegove, istinski mu srce nadzire i sluša njegove riječi. 7 Doista duh Gospodnji ispunja svemir, i on, koji drži sve, zna i sve što se govori. 8 Zato ne ostaje skriven tko nepravedno govori niti će ga mimoići osvetnička pravda. 9 Jer se namisli bezbožnikove točno ispituju i glas riječi njegovih ide sve do Gospoda da se kazne bezakonja njegova. 10 Jer postoji uho ljubomorno koje čuje sve i ne izmiče mu ni glasak najtišeg gunđanja. 11 Čuvajte se isprazna gunđanja i čuvajte jezik od opakih riječi, jer i najtajnija riječ nije bez učinka, a lažljiva usta ubijaju dušu. 12 Ne trčite za smrću stranputicama života svojeg i ne navlačite na se propast djelima ruku svojih. 13 Jer Bog nije stvorio smrt niti se raduje propasti živih. 14 Već je sve stvorio da sve opstane, i spasonosni su stvorovi svijeta, i u njima nema smrtonosna otrova. I Podzemlje ne vlada zemljom, 15 jer pravednost je besmrtna.

Foto: Shutterstock

 

Duh Sveti mi je tihim glasom rekao: „Pročitaj Knjigu Mudrosti”

Svi smo mi odrasli vjernici koji smo bili na krizmi primili sedam darova Duha Svetoga, no jesmo li sigurni što ili koga smo primili? Već ovih prvih nekoliko redaka Knjige Mudrosti može nam pomoći upoznati Božju mudrost, koja nam je toliko potrebna da bismo imali ispravan odnos s Bogom; u sedmom poglavlju ove knjige piše da oni koji se njome služe postaju prijatelji Božji.

Jednom sam odlučio duže vremena moliti da se Božja mudrost vidi i djeluje u meni kao vjerniku. Nakon više od godine dana molitve Duh Sveti mi je jednom tihim glasom rekao: „Pročitaj Knjigu Mudrosti”. Nisam znao bih li se smijao ili plakao. Mislim da danas ima mnogo nas katolika koji ne znamo ni gdje se nalazi Knjiga Mudrosti, a kamoli da smo je pročitali više puta.

Početak Knjige Mudrosti govori nam da trebamo ljubiti pravednost dok nas u isto vrijeme naziva sucima i to zemaljskim. Riječ Božja nam, dakle, jasno kaže da smo svi suci i to zemaljski. Svaki čovjek, pa bio on i svetac Katoličke crkve, kada je to pročitao, znao je da se to odnosi i na njega. Zašto nas Riječ Božja naziva sucima zemaljskim, dok nam odmah daje upozorenje da trebamo ljubiti pravednost?

Svi smo sagriješili i postali nepravedni

Već u drugom poglavlju Knjige Postanka Bog kaže Adamu: »Jahve, Bog, zapovjedi čovjeku: „Sa svakoga stabla u vrtu slobodno jedi, ali sa stabla spoznaje dobra i zla da nisi jeo! U onaj dan u koji s njega okusiš, zacijelo ćeš umrijeti!”« U trećem poglavlju, zmija Evi nudi drugu varijantu istog obećanja: »Nato će zmija ženi: „Ne, nećete umrijeti! Nego, zna Bog: onog dana kad budete s njega jeli, otvorit će vam se oči, i vi ćete biti kao bogovi koji razlučuju dobro i zlo.”« Kada su oboje sagriješili i pojeli, otvorile su im se oči i spoznali su da su goli. Oni su i prije bili goli, i prije su imali oči, ali su im se one sada otvorile tako što su sagriješili i umrli. Od toga trenutka pa nadalje svi su ljudi rođeni pale naravi i podložni grijehu; postali smo nepravedni jedni pred drugima i pred Bogom.

Zato je Bog odlučio poslati svog ljubljenog sina Isusa da nas otkupi svojom mukom i smrću, tako da budemo opravdani milošću našeg Gospodina. Kako i kaže sv. Pavao u Poslanici Rimljanima 3,23: „Svi su zaista sagriješili i potrebna im je slava Božja; opravdani su besplatno, njegovom milošću po otkupljenju u Kristu Isusu.”

Želim posvjedočiti da mi ovaj dio Božje pravednosti ni samom nije bio jasan i da nisam razumio kako funkcionira moj odnos u vjeri prema Bogu.

U evanđelju mladi farizej pita Isusa: Učitelju dobri, što trebam činiti da baštinim život vječni? Isus mu odgovara: Zašto me zoveš dobrim, samo je jedan dobar – Otac nebeski (usp. Mk 10,17-18). Isus bi rekao istinu da je potvrdio da je i on dobar, ali odgovorio je da je dobar samo Otac nebeski. Zašto je Isus tako odgovorio? Možda zato da nam usmjeri pogled prema nebu jer svako dobro dolazi od Oca nebeskog.

Razlika između naše i Božje pravednosti

Isus je volio farizeje i želio je da se i oni spase, ali nije im uspio prenijeti radosnu vijest o spasenju.

Zašto oni to nisu uspjeli razumjeti, a bili su vjernici i štovali su zakon?

Na jednom drugom mjestu u evanđelju Isus nas upozorava da nećemo ući u kraljevstvo Božje ako naša pravednost ne bude veća od pravednosti pismoznanaca i farizeja. Zašto njihova pravednost nije bila dobra? Zato što su mislili da su, ako vrše zapovijedi i poštuju zakon, pravedniji od drugih.

Kao da bi se Bogu mogli svidjeti i kupiti njegovu milost. Mislim da taj problem imamo i mi današnji vjernici: nikako da zaista shvatimo da se ne možemo spasiti po svojim djelima. A Riječ Božja nam jasno kaže da smo svi sagriješili i da smo svi potrebni Božje milosti. Gledamo na svoju pravednost i sudimo druge te mislimo da smo, po svojim mjerilima, bolji od njih. Kao da ćemo Bogu prodati ovu priču: „Gledaj, Bože, onaj tamo direktor dnevno ukrade 10 000 kuna, onaj šef ukrade 5 000 kuna, a ja sam tako pravedan da ukradem samo 500 kuna”. Kakva je to pravednost?!

Zato nam i Poslanica Rimljanima kaže da se po djelima zakona nitko ne može opravdati jer dok se hvalimo kako smo bolji od drugih, samo pokazujemo svoju oholost, a Riječ Božja kaže da smo opravdani samo po vjeri u Isusa.

Knjiga Mudrosti ne počinje riječima: upoznajte pravednost, jer bi se to onda odnosilo na naš um. Naprotiv, Riječ nam jasno kaže da je trebamo ljubiti jer se to događa u našem srcu, a ne u razumu.

Ako želimo ostati na duhovnom mlijeku, ne trebamo se potruditi upoznati i ljubiti pravednost, no ako ipak želimo prijeći na jaču duhovnu hranu, tada moramo spoznati nauk o pravednosti. (Heb 5,11-14)

„Jer povjerova Abraham Bogu i to mu se uračuna u pravednost.”

Božja riječ je biser koji treba pronaći i otkopati jer samo se po njoj može u svakom od nas događati bolji svijet.

Biblijski tekstovi opisuju konkretne događaje no Božja riječ kroz njih istovremeno progovara srcu onoga tko ih čita i razmatra. Božja riječ nas uzdiže, opominje, tješi i poučava!

Priključite se „Školi molitve” i izgradite svoju osobnu te zajedničku (grupnu) molitvu. Više o „Školi” možete saznati ovdje!

Autor: Mario Halužan

Najčitanije

Na vrh