Recenzije knjiga

SUPRUGA I MAJKA DEVETERO DJECE

KNJIGA ‘DOM OD DRAGOG KAMENJA’ Marija Lukačin: ‘Tu sam da razbijem mit. Tu sam da pokažem koliki su djeca blagoslov’ U Zagrebu je, u rujnu ove godine, predstavljena knjiga „Dom od dragog kamenja“ Marije Lukačin, supruge i majke devetero djece. Knjiga je, kako je rekao mons. Ramos, „veliko svjedočanstvo i ohrabrenje obiteljima. Velika obitelj uistinu je blagoslov. Imati obitelj je blagoslov, sreća i veselje.“

KNJIGA 'DOM OD DRAGOG KAMENJA' Marija Lukačin: 'Tu sam da razbijem mit. Tu sam da pokažem koliki su djeca blagoslov'

Naslovnica knjige; obitelj Lukačin/ foto: nosco.hr

 

“Tu sam da razbijem mit. Tu sam da pokažem koliki su djeca blagoslov. Tu sam da dokažem da nije teško, da nije komplicirano. Tu sam da kažem da uz sve nedaće koje nas prate na ovom trnovitom putu, i dalje smo sretni – imam vremena za svakog od njih, vrijeme za muža, vrijeme samo za sebe, vrijeme za posao, vrijeme za kuću, vrijeme za putovanja, učenje, vrijeme za hodočašća i drugo. Imam sve vrijeme ovog života za svoju obitelj i svoj rast, u njoj i izvan nje.“

(Autorica)

 

Iz uvoda…

Prije petnaest godina imao sam sreću upoznati Mariju i Kristijana Lukačina. Razvili smo veliko prijateljstvo. Krstio sam nekoliko njihove djece i posjetio ih mnogo puta. Jako poštujem njihovu obitelj.

Mislim da je lijepo i korisno čitati ove stranice. One su veliko svjedočanstvo i ohrabrenje obiteljima. Velika obitelj uistinu je blagoslov. Imati obitelj je blagoslov, sreća i veselje.

Bitno je pokušati vršiti volju Božju i u obitelji. Tako brak postaje božanski put na zemlji. Brak i obitelj tvornice su svetaca

Obitelj je put Crkve. Crkva prati i podržava velike obitelji. Crkva podržava i ostale obitelji. Nije samo broj važan nego otvorenost prema Bogu i životu. Ova je knjiga snažan vapaj protiv pobačaja. Ujedno, knjiga je ohrabrenje roditeljima da budu vjerni svom pozivu. Bitno je pokušati vršiti volju Božju i u obitelji. Tako brak postaje božanski put na zemlji. Brak i obitelj tvornice su svetaca. Sve raditi samo za Isusa. I paziti jedni na druge da se potičemo na ljubav. Danas ljubiti drugoga. Danas pomoći. Danas oprostiti. Danas učiniti. To je ono što možemo. Danas, ne sutra. (…)

mons. Jorge Ramos

Brazil, 5. srpnja 2022.

Promocija knjige/ foto: nosco.hr

 

Iz predgovora…

Draga žena, supruga, majka i kraljica, kako neki vole reći za ovakve i slične žene, zajedno sa svojim suprugom Kristijanom, oblikuje svoju čudesnu obitelj. Gđa Marija, već pri početku knjige koju čine njezine kolumne, kao ih sama naziva, piše da ne vidi mogućim život bez boli, ali da želi životne križeve gledati tražeći smisao i s nadom. Svjedoči da kad joj se činilo da su joj sve lađe potonule, legla je na zemlju i na taj način se predala Bogu. Slično kao pri polaganju doživotnih zavjeta ili ređenja u Crkvi, kad se zavjetovanik ili ređenik prostire na pod, predajući se potpuno Bogu. Ne ustručava se reći da uživa i u kiši i vjetru koji trga kišobrane. Štoviše, da uživa u bolesti jer u njoj pomišlja da trpi za nekog drugog.

Naša Marija kad hvali svoju djecu, zapravo tom hvalom zahvaljuje Bogu. Garantira da je dijete s posebnom potrebom veliki dar obitelji. To je dijete koje ne traži, a daje jako puno. Smjelo piše da već i djeca do šest godina mogu puno toga napraviti u kući. Pokazuje smisao za izvrsnu organizaciju veleći da kad svi u kući rade, i njihova mama može navečer sjesti i mirno s njima zajedništvovati. Tvrdi da djecu treba odgojiti da budu spremna na žrtvu. Ta se naša Marija, nadahnjuje se čak i na svekrvinim riječima, da sve što radi, neka radi za Isusa. Tako Marija čitatelju i prijatelju, polako počinje svjedočiti i o svojoj vjeri, kršćanskoj i katoličkoj. I o svojoj crkvenosti će reći koju riječima, a još više djelima. Ta supruga svoga muža kaže da ne treba biti samo lijep iznutra, nego i izvana. I takva, uređena i dotjerana treba stati pred muža. Svojim izgledom da treba tražiti poštovanje kod muškaraca, a ne potičuću požudu.

Promocija knjige/ foto: nosco.hr

 

Mariju duboko razočaravaju odgovori na pitanja u časopisu za mlade poput: Zavedi i razvedi!, te današnje neograničene slobode o pitanju rodnog identiteta. Spremna je biti luda u očima današnjeg svijeta, jer smatra da kršćanin mora biti kritičan

Djeca se po Mariji stvaraju iz ljubavi! Govoreći DA životu koji toliko obogaćuje! A što se tiče zapošljavanja žena, tvrdi da će žena koja odgaja više djece biti bolji djelatnik na poslu jer takva mora imati puno vještina kako bi joj obitelj mogla funkcionirati.

Mariju duboko razočaravaju odgovori na pitanja u časopisu za mlade poput: Zavedi i razvedi!, te današnje neograničene slobode o pitanju rodnog identiteta. Spremna je biti luda u očima današnjeg svijeta, jer smatra da kršćanin mora biti kritičan. Na tragu toga, Marija i dalje drži da postoje muški i ženski poslovi, navodeći primjer, ali i poslovi koji se mogu zajednički raditi. Pita se, kakvi smo mi to ljudi kad nakon sedam godina braka i troje djece, možemo reći supružniku da ga više ne volimo… Piše o cijelom spektru situacija bračnog i obiteljskog života. (…)

Knjiga je niknula iz srca koje tuče za Boga, Crkvu, zajednicu u kojoj Marija sa svojim suprugom i djecom već više godina raste, za svoj narod, za svog supruga, djecu ali i, kako sama kaže, za sve ljude, ne samo za vjernike. Ogromno je to srce! Zato je ova i ovakva knjiga dugo očekivana i bit će veliko obogaćenje za sve do kojih dođe, papirom, prenošenom riječi, i dakako životom, obraćenjem. Neka služi na radost!

brat  Zlatko Pletikosić, karmelićanin

Knjigu „Dom od dragog kamenja“ možete nabaviti u našem web-shopu – ovdje.

Prijavite se na naš newsletter i svaki tjedan primajte najvažnije i najzanimljivije tekstove na svoju e-mail adresu! Prijaviti se možete ovdje.

Najčitanije

Na vrh