Hrvatska

NOVAC IZ PRORAČUNA

Katolička Crkva u Hrvatskoj se odriče 30 milijuna kuna zbog koronakrize! Iz Vlade su zahvalili Crkvi što se odrekla ovog iznosa.

Foto: Pixabay

 

Zbog “koronakrize” Katolička crkva u Hrvatskoj odlučila se odreći deset posto ukupnog prihoda iz državnog proračuna za ovu godinu, koji Hrvatska biskupska konferencija (HBK) od države dobiva prema jednom od četiri Vatikanska ugovora.

Naime, na temelju ovih ugovora o gospodarskim pitanjima HBK godišnje u prosjeku dobije 300 milijuna kuna, crkva se prema toj računici odrekla oko 30 milijuna kuna zbog koronakrize. Potvrdili su to i izvori iz Crkve, piše Jutarnji list.

“Nitko nas na to nije prisilio, pristali smo na to dobrovoljno. Bit će nam teško, ali ne možemo biti slijepi na ono što se događa oko nas. Kao što nismo bili slijepi kada je počela financijska kriza, kada smo se u četiri godine odrekli oko 160 milijuna kuna”, ističu izvori iz Crkve i dodaju kako i njih čeka obnova mnogobrojnih crkvi diljem Zagreba koje su stradale u razornom potresu.

“Za obnovu tih objekata trebat će iznimna sredstva. Osim toga, ove godine nije bilo mnogo hodočasnika i turista, crkve su bila zatvorene 45 dana zbog pandemije. A sve to utjecalo je i na sveukupne financije Crkve”, pričaju sugovornici Jutarnjeg lista.

Iz Vlade su zahvalili Crkvi što se odrekla ovog iznosa.

Prijavite se na naš newsletter i svaki tjedan primajte najvažnije i najzanimljivije tekstove na svoju e-mail adresu! Prijaviti se možete ovdje.

Komentirajte

Najčitanije

Na vrh