Razno

IMAM RAK, ALI ON NEMA MENE

KATE DOOHER Odlučila sam živjeti svaki dan koji mi je preostao Prošlost je otišla u nepovrat. Nisam ju mogla promijeniti i nije imalo smisla tratiti dragocjeno vrijeme na takve misli. Onda sam počela križati „što da sam“. Ono što mi je ostalo bila je veoma kratka lista veoma praktičnih pitanja, za koja sam znala da ih mogu riješiti. Efekt je bio nevjerojatan.

Foto: Shutterstock


 

Prvih nekoliko dana nakon dijagnoze vidjela sam sebe jedino kao mrtvu i pokopanu. Razmišljala sam samo o tome što će biti s mojom obitelji. I dakako, puno sam plakala, razmišljajući o bolnu rastanku od muža i djece. Mislim da je neizbježna ta prva reakcija: „Umirem!“ Ali to je nezdrava mantra. Ako nastavite s njom, ona može postati samoispunjujuće proročanstvo. Bila sam svjesna toga da moram to prevladati i nastaviti živjeti. Onda sam odjednom počela razgovarati sama sa sobom. Uglavnom sam se podsjećala da ću ionako umrijeti, da nisam ni mogla znati kad će to doći, a i da još uvijek ne znam. Ono što sam znala jest da sam u tom trenutku bila itekako živa i da je sat otkucavao. I onda sam se trgnula i odlučila živjeti svaki dan koji mi je preostao. To ne znači da sam odložila sve brige sa strane ili da sam zaboravila na ozbiljnost svoje bolesti. Bilo je to više od toga. Obećala sam sama sebi da će mi svaki sat odsada biti važan. Rekla sam si: „Dobro, Kate, imaš rak. Sad se nosi s njim!“

Preživjeti rak znači boriti se. Kad se osvrnem natrag, znam da se nikada nisam više trudila u životu, ali znam i da sam se i da se borim za svoj život.

Morala sam se riješiti svega što me je tištalo. Samu sam sebe napadala stalnim mislima poput: „Što da sam…“ „Samo da sam…“ Osjećala sam se kao da tonem pod teretom svega. Završila sam s velikim popisom stvari za kojima sam žalila i polako počela križati sve „da sam bar“. Prošlost je otišla u nepovrat. Nisam ju mogla promijeniti i nije imalo smisla tratiti dragocjeno vrijeme na takve misli. Onda sam počela križati „što da sam“. Nisam mogla predvidjeti budućnost i sve su to bile samo čiste špekulacije, koje se nikada nisu morale dogoditi. Ono što mi je ostalo bila je veoma kratka lista veoma praktičnih pitanja, za koja sam znala da ih mogu riješiti. Efekt je bio nevjerojatan. Osjećala sam se bolje i činilo mi se je kao da je cijela dilema opet dobila realne konture. Pomislila sam: „S tim se mogu nositi“, i bio je to dobar osjećaj. Sve do danas govorim prijateljima da se osjećam olakšano. Imam samo ručnu prtljagu. Nemam više teške terete stvarnih ili zamišljenih problema. Živim u sadašnjosti i uistinu sam naučila mudrost izreke: „Dosta za danas.“ Preživjeti rak znači boriti se. Kad se osvrnem natrag, znam da se nikada nisam više trudila u životu, ali znam i da sam se i da se borim za svoj život. To je borba za tijelo, ali isto tako i za um i duh. Kako se postavimo, odlučujuće je za tu borbu, a to ovisi jedino i samo o nama samima.

 

Iz knjige „Imam rak, ali on nema mene” autorice Kate Dooher.

Više o knjizi možete saznati ovdje. Dopuštenje izdavača za prenošenje ulomka vrijedi isključivo za portal Book.hr.

Knjigu po sniženoj cijeni od 63 umjesto 70 kuna možete nabaviti u našem web-shopu, ovdje.

Posebna pogodnost! Besplatna poštarina za narudžbe iznad 200 kuna.

Prijavite se na newsletter i prvi saznajte za naše nove naslove, pogodnosti i popuste!

Kako biste newsletter primali e-mailom – prijavite se ovdje. Za primanje newslettera na WhatsAppu prijavite se ovdje

Komentirajte

Najčitanije

Na vrh