Svjedočanstva

ZAPISI O EGZORCIZMIMA – OD VATIKANA DO MEĐUGORJA

Kardinal Simoni: Svaki dan napravim 20 do 30 egzorcizama. Zovu me iz cijelog svijeta, od Amerike do Australije „Ima dubok glas, spokojan, iako je na vlastitoj koži doživio progone albanskog komunističkog režima. Kardinal Ernest Simoni, u dobi od 91 godine, ima lice još uvijek obilježeno patnjom koju je pretrpio pod diktaturom Envera Hoxhe, no istovremeno iz njegovih svijetlih očiju sjaji nevjerojatna snaga koja prelazi u granitnu vjeru, odanost i potpuno pouzdanje u Boga, što je nužan uvjet za svakodnevnu borbu protiv kralja laži…“

Kardinal Simoni: Svaki dan napravim 20 do 30 egzorcizama. Zovu me iz cijelog svijeta, od Amerike do Australije

Foto: por.clonline.org

 

Papa Franjo, čuvši priču don Simonija i nakon njihova susreta u Tirani 2014. godine, u studenom 2016. želio ga je imenovati kardinalom

„Istina je, svaki dan provodim egzorcizam telefonski, uostalom, što u svojim godinama mogu učiniti sa svim osobama koje me trebaju?“ Ima dubok glas, spokojan, iako je na vlastitoj koži doživio progone albanskog komunističkog režima. Kardinal Ernest Simoni, u dobi od 91 godine, ima lice još uvijek obilježeno patnjom koju je pretrpio pod diktaturom Envera Hoxhe, no istovremeno iz njegovih svijetlih očiju sjaji nevjerojatna snaga koja prelazi u granitnu vjeru, odanost i potpuno pouzdanje u Boga, što je nužan uvjet za svakodnevnu borbu protiv kralja laži, a da se pritom ne upadne u neku zamku ili provokaciju demona. Papa Franjo, čuvši priču don Simonija i nakon njihova susreta u Tirani 2014. godine, u studenom 2016. želio ga je imenovati kardinalom, kako bi, i odjećom purpurne boje, svjedočio mučeništvo onog koji se ne povija i koji, usprkos svemu, nastavlja otvoreno propovijedati svoju kršćansku vjeru. Baš kao što je to on činio, u svojoj domovini, u tim usijanim godinama.

Rado prihvaća odgovoriti na moja pitanja o egzorcizmima, spreman mi je razjasniti sve moje sumnje pod uvjetom da…

Uspijevam doći do kardinala u njegovu domu u Firenci, gdje već godinama prebiva i gdje mu pomaže nećak. Javlja se na telefon i, uvjeren kako sam ja još jedan vjernik koji traži pomoć, bez postavljanja brojnih pitanja, odmah počinje moliti na latinskom, i tako bez prekida barem pet minuta, blagoslivljajući me i pozivajući da se pomolim. U pozadini se čuje upaljen televizor: kardinal je, prije no što sam ga prekinuo, gledao kviz na Canalu 5 koji vodi Gerry Scotti. „Hvaljen Isus Krist“, kaže na kraju svih zaziva i prekida razgovor.

Uporan sam: ponovno zovem kardinala na mobitel i ovog mu puta uspijevam objasniti o čemu se radi. Rado prihvaća odgovoriti na moja pitanja o egzorcizmima, spreman mi je razjasniti sve moje sumnje pod uvjetom da se prije početka razgovora još jednom pomolimo.

Uzoriti, koliko dugo se bavite egzorcizmima?

Radim to šezdeset godina. Prvi sam put to napravio s trideset godina kad sam se našao pred djevojkom koja je vrištala i zavijala. Istjerao sam Sotonu: moram reći da su svi egzorcizmi koje sam izvršio imali učinka, ali ne zato što sam ja dobar, već stoga što Gospodin to čini. No važna je i vjera opsjednutih osoba.

Komunistički Vas je režim uhitio upravo stoga što ste provodili egzorcizme…

Da, to je bila jedna od optužbi: ateistički je komunizam želio uništiti Crkvu. Od tad ih nisam prestao provoditi.

Ovaj telefonski svejedno nazivamo „egzorcizmom“, no to je zapravo duboka molitva oslobođenja koja zasigurno pomaže žrtvama neobičnog djelovanja demona

Daje li obredu veću snagu činjenica što ste sad kardinal?

Ne, meni je to isto. Ono što je važno jest božanska snaga koju je Isus dao svim svećenicima: polažite ruke i liječite bolesne, izgonite demone i uskrisujte mrtve.

Niste više u cvijetu mladosti, uspijevate li još uvijek provoditi toliko egzorcizama?

Sad kad to ne mogu osobno učiniti, činim to mobitelom. Zovu me iz cijelog svijeta, od Amerike do Australije. Svaki dan napravim 20 do 30 egzorcizama.

Mogu li se egzorcizmi provoditi telefonski?

Tehnologija je zasigurno velika pomoć, no ne zaboravimo da je za pravi egzorcizam potreban osobni, fizički kontakt s opsjednutom osobom. Ovaj telefonski svejedno nazivamo „egzorcizmom“, no to je zapravo duboka molitva oslobođenja koja zasigurno pomaže žrtvama neobičnog djelovanja demona.

Postoji li neki slučaj koji Vas je posebno pogodio?

Na Floridi je bio restoran koji su napali crvi i muhe. Na sve su načine pokušavali dezinficirati prostor, no nikako se nisu mogli riješiti insekata. Vlasnica je bila Albanka, vrlo pobožna katolkinja koja je sa svojom obitelji dnevno molila i do pet krunica. Nazvala me i rekao sam joj da stavi mobitel tako da se dobro čuje. Tamo je bilo prisutno puno osoba. Snažno sam molio i za nekoliko minuta svi ti crvi su nestali. Sotonska je ruka uzrokovala tu invaziju. Restoran je bio okužen zlim duhom i Isus je učinio da sve nestane. (…)

Nastavak teksta možete pročitati u knjizi „Moje ime je Sotona. Zapisi o egzorcizmima – od Vatikana do Međugorja“ autora Fabija Marchesea Ragone. Dopuštenje izdavača za prenošenje ulomka vrijedi isključivo za portal Book.hr.

Knjigu možete nabaviti ovdje.

Prijavite se na naš newsletter i svaki tjedan primajte najvažnije i najzanimljivije tekstove na svoju e-mail adresu! Prijaviti se možete ovdje.

Komentirajte

Najčitanije

Na vrh