Duhovnost

LJUTNJA

Kao kršćani smo, nažalost, naučeni ljutnju gušiti Koračanje putem svjesnosti, davanje imena našim strahovima, našim skrivenim i potisnutim ljutnjama, prvi je korak da im se oduzme moć, da ih se razoruža i učini bezopasnima

Foto: Pixabay, Małgorzata Tomczak 

 

Ljutnja je posljedica i kći viktimizma, osjećaja nepravde koji doživljavamo u životu i koji nas nagriza poput moljca.
To je ogromna prepreka na našemu unutarnjem putu jer zahvaća svaku životnu radost i na kraju potonemo u kroničnu tugu. Osjećamo dug prema životu, razdražljivi smo, odbojni, antipatični. Na kraju se loše odnosimo prema nedužnim ljudima, nesvjesni dubokih uzroka svojega lošeg stanja.

…kao kršćani smo, nažalost, naučeni ljutnju gušiti. Samo što je ljutnja, nevaljalica, takva da što je više gušiš, to je ona jača

Nije lako priznati da u sebi nosimo ljutnju: kao kršćani smo, nažalost, naučeni ljutnju gušiti. Samo što je ljutnja, nevaljalica, takva da što je više gušiš, to je ona jača.
Važno je prepoznati ju, shvatiti njezine uzroke, ne osuđivati vlastite emocije, već ih znati prihvatiti i izraziti.

To što u sebi nosim inat i snažnu ljutnju, nije za osudu, to je činjenica

Obraćam se tebi, brate svećeniče, koji si učitelj u Izraelu o tome, moralno postupanje započinje kada odlučim kako ću živjeti emocije.
To što u sebi nosim inat i snažnu ljutnju, nije za osudu, to je činjenica. Poričem li ljutnju, prepuštam li joj se ili ju hranim, to je drugi par rukava.

Koračanje putem svjesnosti, davanje imena našim strahovima, našim skrivenim i potisnutim ljutnjama, prvi je korak da im se oduzme moć, da ih se razoruža i učini bezopasnima.
Znajući da imamo Isusa, jačega od svake tmine, koji bdije na vratima naše unutarnje kuće (Mk 3,27).

Iz knjige „Pastiri“ autora Paola Curtaza. Dopuštenje izdavača za prenošenje ulomka vrijedi isključivo za portal Book.hr.

VELIKA AKCIJA! Knjigu, do 18. 12. možete nabaviti po cijeni od 64 umjesto 80 kuna, možete nabaviti ovdje.

Prijavite se na naš newsletter i svaki tjedan primajte najvažnije i najzanimljivije tekstove na svoju e-mail adresu! Prijaviti se možete ovdje.

Komentirajte

Najčitanije

Na vrh