Duhovnost

VJEČNOST

Kamo idemo nakon smrti Svaki čovjek će živjeti vječno, bilo u raju, bilo u paklu

Foto: Shutterstock

Mi, ljudi rođeni od Adama i Eve, nemamo iskustvo vječnog života i zato moramo vjerovati Božjoj riječi koja nam kaže da će svaki čovjek živjeti vječno, bilo u raju, bilo u paklu. Jednako tako, moramo mu vjerovati kad kaže da će biti pravedan i nepristran sudac i da će zbog njegove pravednosti i nepristranosti mnogi morati biti osuđeni na pakao, na vječnost u kojoj će umjesto obilja života imati vječnu muku.

Svaki čovjek će živjeti vječno, bilo u raju, bilo u paklu. Jednako tako, moramo Bogu vjerovati kad kaže da će biti pravedan i nepristran sudac i da će zbog njegove pravednosti i nepristranosti mnogi morati biti osuđeni na pakao, na vječnost u kojoj će umjesto obilja života imati vječnu muku

Bog je vidio Adamovo srce svaki put kada bi se Adam svojom slobodnom voljom odupirao zabranjenom drvetu, koje ga je mamilo jer je bilo za oko primamljivo i za mudrost poželjno, i poštovao je njegov napor. Adam je svakodnevno bio izložen kušnji jer se je zabranjeno stablo nalazilo u središtu vrta, u središtu njegove pozornosti, upravo kao i stablo života s kojeg je jeo život. Naša savjest funkcionira na isti način: neprestano se nalazimo u situacijama u kojima se moramo odlučivati činiti dobro i u situacijama u kojima se moramo odlučivati izbjegavati činiti zlo (KKC 1776-1802). I mi smo često izloženi nekom primamljivom stablu čiji plod može, polako ili brzo, ubiti našu vjeru i našu želju za vječnim životom u raju.

Bog želi da njegove riječi upišemo u srce jer samo tako možemo živjeti u ljubavi, miru i pravednosti, samo tako možemo imati…

Ono što je Bog želio Adamu i Evi, želi svakom čovjeku: želi da ozbiljno shvatimo njegove riječi, želi da nam budu važne, da nam budu svete, da im vjerujemo bezrezervno. Bog želi da njegove riječi upišemo u srce jer samo tako možemo živjeti u ljubavi, miru i pravednosti, samo tako možemo imati dostojanstvo djece Božje (KKC 1780-1782). To često nije nimalo lako i upravo zbog toga što nije lako, vrijedni smo njegova poštovanja (Iv 12,26).

 

Iz knjige „Sveta Misa. Najsvetiji događaj na svijetu“ autora Josipa Lončara. Više o knjizi možete saznati ovdje a kupiti ju ovdje.

Dopuštenje izdavača za prenošenje ulomka vrijedi isključivo za portal Book.hr.

Prijavite se na naš newsletter i svaki tjedan primajte najvažnije i najzanimljivije tekstove na svoju e-mail adresu! Prijaviti se možete ovdje.

Komentirajte

Najčitanije

Na vrh