Duhovnost

PRIMJER ŽENE IZ EVANĐELJA

Kakve su do sada bile tvoje ispovijedi? Razmišljanje koje će nas potaknuti da se zapitamo kakve su naše ispovijedi…

Foto: Unsplash

 

Lk 7,36-50

 

Čemu se divim u ispovijedi ove žene grešnice?

Kad bi ispovijedi mnogih katolika bile kao i žene iz ovoga Evanđelja, u Crkvi bi bila poplava svetaca i svetih djela. Čemu se divim u ispovijedi ove žene grešnice?

Kako je teško povratiti svoje grijehe pred svećenikom koji nas poznaje i cijeni. Kako ne bismo izgubili poštovanje svog svećenika, često idemo svećeniku kojeg ne poznajemo. Ova žena…

Prije svega njezinoj poniznosti da se javno prizna grešnicom. Ne skriva se iza nekog ugla te iznosi svoju ispovijed. Kako je teško povratiti svoje grijehe pred svećenikom koji nas poznaje i cijeni. Kako ne bismo izgubili poštovanje svog svećenika, često idemo svećeniku kojeg ne poznajemo. Ova žena grešnica se ne boji suda ljudi, nego se samo boji Boga od kojeg se odvojila zbog svog grijeha.

Druga stvar kojoj se divim u ispovijedi ove žene je što lije suze jer je svojim načinom života odbila Božju ljubav. Ona zna da svojim grijehom nije povrijedila Boga, već je nanijela štetu sebi i bližnjemu. Štoviše, grijeh ne nanosi štetu Bogu. Mojim i tvojim grijehom se ne umanjuje Božja slava, nego se umanjuje naše dostojanstvo djece Božje.

Kakve su do sada bile tvoje ispovijedi?

Treće čemu se divim kod nje je zahvalnost koju iskazuje Isusu za primljeni oprost i to čini vidljivim znakovima. Nezahvalnost je zao osjećaj. Ima pokajnika koji po primanju odrješenja ne kažu hvala ni Bogu ni svećeniku, službeniku božanskog milosrđa.

Kakve su do sada bile tvoje ispovijedi? Amen. Amen. Aleluja.

 

Pročitajte i Što na ispovijedi tako često zaboravljamo

Autor: O. Lorenzo Montecalvo od Družbe Otaca Božanskog Poziva

Odabrao: fra Petar Ljubičić

Prijavite se na naš newsletter i svaki tjedan primajte najvažnije i najzanimljivije tekstove na svoju e-mail adresu! Prijaviti se možete ovdje.

Najčitanije

Na vrh