Osobni razvoj

BITI SAM/BITI SVOJ

Kakva jaja voliš? Možda ti ova scena iz ‘Odbjegle nevjeste’ pomogne otkriti imaš li svoj identitet Dopuštaš li da tvoj identitet bude definiran s onim/onom kojim/kojom si u trenutno u vezi, umjesto da u sebi otkriješ tko zaista jesi?

Foto: Pixabay

 

Popularna romantična komedija „Odbjegla nevjesta“ prikazuje ženu u različitim fazama njezina romantičnog života. Kad je pojedini muškarac s kojim izlazi upita kakva jaja voli, ona uvijek izabere onakva kakva voli i on: kajganu, pečena na oko, poširana ili samo bjelanjke te sve ostale moguće varijante. Nema pojma što zapravo voli jer si nikada nije uzela vremena da spozna samu sebe. Ona dopušta da njezin identitet bude definiran muškarcem s kojim je trenutno u vezi, umjesto da u sebi otkrije tko ona zaista jest.

Iako je ovo samo smiješan detalj u filmu, vidim u njemu duboku istinu. Toliki zanemare spoznavanje samih sebe u zamjenu za udobnost i lažnu sigurnost koju veza može donijeti sa sobom. Izgube se u vezi koja na kraju propadne jer su zanemarili svoje pravo ja. Ako ne upoznajemo same sebe, ne možemo niti prepoznati svoje potrebe.

Iz knjige „Tri koraka do prave ljubavi. Smjernice za one koji traže ljubav svog života“ autorice Debre Fileta.

Debra Fileta licencirana je stručna savjetnica i autorica brojnih članaka i knjiga o vezama i braku.

Knjigu možete nabaviti ovdje.

Prijavite se na naš newsletter i svaki tjedan primajte najvažnije i najzanimljivije tekstove na svoju e-mail adresu! Prijaviti se možete ovdje.

Komentirajte

Najčitanije

Na vrh