Duhovnost

AUGUSTYN PELANOWSKI

Ako ljude, život, Boga… promatramo kroz svoje ‘naočale’, propuštamo vidjeti istinu

KAKO ZAVOLJETI SVOJ ŽIVOT Ako ljude, život Boga… gledamo kroz svoje 'naočale', propuštamo vidjeti istinu

Foto: Shutterstock

 

Kakav je san usnuo Samuel i o kakvom se snu govori u prvoj knjizi Samuelovoj? To će se, braćo, ticati vas. Nemojte misliti da ja sam sa sobom tu tako pričam. (…). Eli i Samuel spavaju i pokazani su u trenutku sna, ali ne pri počinku, nego u svijetu snova, fantazije, nerealnih zamišljanja i buđenja u stvarnost. Onu istinitu, ne onu koja se čini. Spavati znači prebivati u nerealnom svijetu. Probuditi se znači vidjeti istinu o stvarnosti. Što je povod buđenju iz iluzija, fantazija? U kakvoj si iluziji, u kakvom si snu? Jesi li uopće svjestan da spavaš. Možda ti je kao u kineskoj pjesmi: „Sanjao sam da sam leptir. Probudio sam se i sad ne znam jesam li čovjek koji je sanjao o leptiru ili leptir koji sanja o čovjeku.“

To je pitanje za danas. U kakvoj iluziji prebivaš?

Jesi li svjestan da ti je život san i da imaš nekakve iluzije? Jesi li siguran da je to u što gledaš pravo? Moliš li se pravom Bogu ili se moliš nečemu što ti se čini? Moliš li se nečemu što ti se čini o Bogu? Kada gledaš druge ljude, gledaš li na njih pravilno ili je to kao u laboratoriju s pokusnim životinjama? Možda ljude gledaš kroz naočale svojih očekivanja, straha, zamišljanja i ne vidiš istinu o njima. A vidiš li istinu o sebi ili si lažeš, zavodiš, misliš i zamišljaš nešto? Ako se činiš manjim ili većim, ne znaš istinu o sebi.

Jesi li uopće svjestan da možeš živjeti u takvoj iluziji? To je pitanje za danas. U kakvoj iluziji prebivaš? Primijetili ste da je u drugom stihu napisano da je Eli spavao na uobičajenom mjestu, ali je napisano i to da mu oči slabe i ne vidi. A ti vidiš? Ako noći provodiš kod kovčega, on ti omogućava da vidiš. (…) I ti si u kušnjama, ali ne znaš zašto. Jer živiš u snu. Ne znaš istinu o sebi, o Bogu, o drugima. Ali provjeri. Ideš na odmor i vidi koliko će ti se biti lako moliti, provoditi vrijeme nasamo s Njim, čak i jedan sat u tami. Ugasi svjetlo i pokušaj izdržati. Odmah ćeš se probuditi i znati. (…)

Iz knjige „Kako zavoljeti svoj život“ autora p. Augustyna Pelanowskog. Dopuštenje izdavača za prenošenje ulomka vrijedi isključivo za portal Book.hr. 

Više o knjizi možete saznati ovdje, a kupiti ju ovdje.

Prijavite se na naš newsletter i svaki tjedan primajte najvažnije i najzanimljivije tekstove na svoju e-mail adresu! Prijaviti se možete ovdje.

Komentirajte

Najčitanije

Na vrh