Osobni razvoj

NE POSTATI SLUGA VREMENU

Kako zaštititi svoj duh od požurivanja i stresa

Foto: Shutterstock

 

Adrenalin ima svoje mjesto. On je dobar i koristan sve dok ne prolazi našim tijelima nekoliko puta na dan samo zato što nekoliko minuta kasnimo. Bog nije zamislio da naša tijela tako žive i funkcioniraju u takvome stanju.

Priroda je još bolji primjer. Razmislite o gepardu – najbržoj životinji koju je Bog stvorio. Gepard se kreće brzo, ali skladno. On brzo trči jer to želi. On je moćan i promišljen. Brz, ali ne užurban. Hitar, ali ne srlja. Mi možemo biti poput geparda.

Iako se brzo kreće, nikamo ne ide, trčeći u krug, zabrinuta zbog smrti. Ne brinemo li se i mi zbog iste stvari ako nas vrijeme brine? Što sve možemo ugurati i postići i imati i biti i učiniti prije negoli umremo?

Ne želimo biti poput kokoši koja trčkara odrezane glave! I ona se brzo kreće, ali njezina je motivacija drugačija. Uplašena je i kompulzivno se kreće. Iako se brzo kreće, nikamo ne ide, trčeći u krug, zabrinuta zbog smrti. Ne brinemo li se i mi zbog iste stvari ako nas vrijeme brine? Što sve možemo ugurati i postići i imati i biti i učiniti prije negoli umremo?

Važno je naučiti kako možemo zaštititi svoj duh od požurivanja koje u naše tijelo oslobađa hormon kortizol. Cilj je održati Isusa na mjestu Gospodara svoga života i ne postati sluga vremenu

Trebamo održavati bezvremensku perspektivu u svijetu koji je pod kontrolom vremena. Važno je naučiti kako možemo zaštititi svoj duh od požurivanja koje u naše tijelo oslobađa hormon kortizol. Cilj je održati Isusa na mjestu Gospodara svoga života i ne postati sluga vremenu. (…)

Iz knjige „Svakodnevni anđeli” autorâ Charity Virkler Kayembe i Joea Brocka. Dopuštenje izdavača Vinograd d.o.o. za prenošenje ulomka vrijedi isključivo za portal Book.hr.

Knjigu možete kupiti ovdje po sniženoj cijeni od 80 kuna (redovna cijena iznosi 100 kuna).

Prijavite se na naš newsletter i svaki tjedan primajte najvažnije i najzanimljivije tekstove na svoju e-mail adresu! Prijaviti se možete ovdje.

Najčitanije

Na vrh