Svjedočanstva

AUGUSTYN PELANOWSKI

Kako su se jedan svećenik i crkvenjak sučelili sa zlim duhom Vraga se može istjerati pokornom glupošću – ali ponosnom sljepoćom ne...

Kako su se jedan svećenik i crkvenjak sučelili sa zlim duhom

Foto: Shutterstock


 

Kušnja

Na početku prošlog stoljeća živio je jedan župnik koji je bio egzorcist. Imao je crkvenjaka koji je jarko htio barem jednom u životu sudjelovati u egzorcizmu. Župnik je nakon dugog pružanja otpora popustio, ali pod jednim uvjetom: da se crkvenjak pridržava njegovih uputa. Rekao mu je: „S time nema šale, povest ću te sa sobom na taj egzorcizam, ali pazi, moraš govoriti točno što i ja, u protivnome mogu nastati problemi.“ Došao je dan egzorcizma. Crkvenjak je sa svetom vodom pošao za svećenikom, zaključavajući vrata crkve. Zidovi su se zatresli i iza tih zatvorenih vrata uslijedilo je sučeljavanje s demonom. Sotona je odmah svojom ohološću pokušao dovesti u iskušenje svećenika. Obratio mu se podrugljivo: „Misliš da si svet jer me dolaziš istjerati?“ Svećenik je odgovorio: „Svet nisam, ali trudit ću se i nadam se da ću uz Božju pomoć to postati što prije.“ Tada se zli duh obratio crkvenjaku rekavši: „A ti, jedan imbecilu sa svetom vodom, po što si došao?“ Crkvenjak je odgovorio: „Ja jedan imbecil nisam, ali trudit ću se i nadam se da ću uz Božju pomoć postati što prije.“ Kažu da je zbog tako velike pokornosti župnika i još veće pokornosti crkvenjaka zao duh pobjegao takvom brzinom da je kamenje zidova svetišta zadrhtalo, što potvrđuje i egzorcist Raul Salvucci u svojoj knjizi „Što s đavlima i vračarskim urocima“ (Figulus 2017.).

Zapanjujuća je čovjekova osobina da ne želi vidjeti realnu opasnost i da mašta o iracionalnoj idili. Poput onog bungee skakača koji je pripremio dužinu jednaku dubini ponora, ali zaboravio je da je uže elastično…

Isusovi učenici bili su mu pokorni sve dok je to bilo moguće, riječ za riječ, korak za korakom, sve dok ih Isusove riječi i događaji koji su bili povezani s Isusom nisu prestrašili. Njihova poslušnost očito nije bila istovjetna poslušnosti tog crkvenjaka. Vraga se može istjerati pokornom glupošću – ali ponosnom sljepoćom ne. Zapanjujuća je čovjekova osobina da ne želi vidjeti realnu opasnost i da mašta o iracionalnoj idili. Poput onog bungee skakača koji je pripremio dužinu jednaku dubini ponora, ali zaboravio je da je uže elastično. Ili 64-godišnji Abraham Mosley, poznat pacijent jedne bolnice na Floridi koji je bolujući od raka grkljana u bolnici htio zapaliti cigaru, jer mu se zaželjelo, uslijed čega je zapalio zavoj oko vrata i pidžamu, a budući da su mu odstranili glasnice, nije mogao zvati pomoć i izgorio je živ na krevetu – o čemu možemo čitati u Enciklopediji gluposti Mathijsa van Boxsela. Stvarnost se sudara sa snovima. Želimo vjerovati u lijepe snove, potrebe, želje – a neugodnu istinu smatramo nevjerojatnom.

Ulomak iz knjige „Posljednje duhovne vježbe“ autora p. Augustyna Pelanowskog. Dopuštenje izdavača za prenošenje ulomka vrijedi isključivo za portal Book.hr.

Više o knjizi možete saznati ovdje, a kupiti ju ovdje.

Prijavite se na naš newsletter i svaki tjedan primajte najvažnije i najzanimljivije tekstove na svoju e-mail adresu! Prijaviti se možete ovdje.

Komentirajte
Komentiraj
U komentarima je zabranjeno vrijeđanje na bilo kojoj osnovi. Komentari koji sadrže uvredljive poruke ili neprimjerene izraze bit će uklonjeni.

Reci što misliš

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Najčitanije

Na vrh