Duhovna glazba

KAKO SU DVA PROTESTANTA DOBILA POZIV DA SNIME PJESMU O KRUNICI

„Čudo krunice“ – manje poznata pjesma Elvisa Presleya o jednoj od najsvetijih katoličkih pobožnosti Među brojnim pjesmama poznatog glazbenika, nalazi se i jedna, možda ne toliko poznata, ali za nas katolike iznimno važna „Čudo krunice“. Zanimljiva i tajanstvena pjesma o jednoj od najsvetijih katoličkih pobožnosti...

Čudo krunice – manje poznata pjesma Elvisa Preslyja o jednoj od najsvetijih katoličkih pobožnosti

Elvis Presley, takozvani kralj rock’n’rolla, bio je revolucionarni glazbenik čija djela žive i danas, gotovo 40 godina nakon njegove smrti.


Među brojnim pjesmama poznatog glazbenika, nalazi se i jedna, možda ne toliko poznata, ali za nas katolike iznimno važna – Čudo krunice. Zanimljiva i tajanstvena pjesma o jednoj od najsvetijih katoličkih pobožnosti, posebna je i po tome što su ju napisala dva protestanta. No, s obzirom da je Elvis kršten u Evanđeoskoj pentekostnoj crkvi, kršćanska mu glazba ipak nije bila strana.

Kako je nastala pjesma

Časopis Dominicama objavio je priču o tome kako je zapravo pjesma nastala. Pjesmu je napisao Elvisov dugogodišnji prijatelj Lee Denson, koji je Presleya naučio svirati gitaru kada je imao 13 godina. Denson je 1960. godine napisao englesku verziju Ave Marije, koja nije bila zanimljiva njegovom izdavaču. Sjećajući se Elvisove ljubavi prema gospel glazbi, pokazao ju je njemu. Premda je Elvis uživao u glazbi, od toga nije bilo ništa. Tek deset godina nakon toga, Elvis je iznenadio prijatelja snimljenom pjesmom Čudo krunice, na svom albumu Elvis Now (1972. godine).

Pjesma Čudo krunice, čudo je samim time što je uopće snimljena. Jedina pjesma o krunici koju je snimio veliki glazbenik, a snimljena je nakon što ju je Elvis čuo samo jednom. Čudnovato je i tajanstveno to, da su se dvojica pentekostnih mladića osjetila pozvanima snimiti pjesmu o jednoj od najsvetijih katoličkih pobožnosti.

Izvor:  Aleteia.org

Prijavite se na naš newsletter i svaki tjedan primajte najvažnije i najzanimljivije tekstove na svoju e-mail adresu! Prijaviti se možete ovdje.

Komentirajte

Najčitanije

Na vrh