Mladi

BLAGOSLOV BRAČNE LJUBAVI

Kako smo ljubav sveli na tijelo, a sakrament braka na – papir „Nedavno sam se, neplanirano, zatekla u društvu nekolicine mladih koje nisam otprije poznavala i tijekom razgovora otvorila se tema predbračnih odnosa. Svi su oni složni oko toga da je seks normalni dio veze, no tu nisu stali…“

Kako smo ljubav sveli na tijelo, a sakrament braka na - papir

Foto: Shutterstock

 

Prije desetak godina don Damir Stojić počeo je održavati kateheze za studente. Među brojnim temama koje obrađuje je i teologija tijela prema Ivanu Pavlu II. Slušajući njegova predavanja, dobila sam odgovore na brojna pitanja. Naime, iako sam odmalena naučena da spolni odnos pripada braku, nisam nailazila na objašnjenja. Nažalost, prečesto je jedini način da se nekog obrati od grijeha taj da ga se plaši paklom, tj. činjenicom da je to smrtni grijeh i da (tako barem djeluje) nema nazad kada to jednom napraviš.

„Svi su ti takvi“

Prvu don Damirovu katehezu pronašla sam na YouTubeu krajem srednje škole. Bilo mi je to tada svojevrsno otkriće. Zašto mi to nitko ranije nije rekao? I ne samo meni. Koliki bi možda promijenili svoj stav o predbračnoj čistoći i sačuvali svoje srce od rana i grijeha? Nedavno sam se, neplanirano, zatekla u društvu nekolicine mladih koje nisam otprije poznavala i tijekom razgovora otvorila se upravo ta tema. Svi su oni složni oko toga da je seks normalni dio veze, no tu nisu stali. Većinu toga društva čine muškarci pa sam tu večer slušala što rade sa svojim djevojkama i nisam se mogla načuditi koliko je tu bilo nepoštovanja – i sebe i osobe koju misle da vole.

Tada je jedna djevojka, koja je zaručena, spomenula kako bi uskoro sa zaručnikom trebala ići na predbračni tečaj, jer „bez toga papira se ne možeš vjenčati“. Važan je papir? Drugi je pak odbrusio da ne planira na to ići ako će slušati o predbračnoj čistoći; ma neće se on, kaže, onda ni ženiti. Žalosno je to. Razmišljala sam – kako ti mladi ljudi odabiru svoje bračne partnere? Koji su njihovi kriteriji?! Trude li se uopće pogledati ispod površine i vidjeti nečiju dušu, ili ostanu na tijelu, a onda se poslije, i kada se vjenčaju, brzo razvedu jer shvate da nisu jedno za drugo? „Svi su ti takvi“ – prokomentirala je ta djevojka. Ne bih se složila. Ako djevojka želi da ju mladić poštuje i živi čistoću, prvo sama mora poštovati sebe i živjeti tako. Nema tu previše filozofije. Odgovorni smo za svoje izbore i ponašanje.

„Ljubi i čini što hoćeš“

Sveti je Augustin rekao: „Ljubi i čini što hoćeš“. Je li moguće nekoga voljeti i iskorištavati ga? Ne može nijedan čovjek izliječiti naše rane i ispuniti našu prazninu. Samo Bog to može. Ako to očekujemo od čovjeka, samo ćemo se razočarati. Mnogi su proveli život mijenjajući partnere jer su tražili onoga tko ima rješenje za njihove probleme. No bračna ljubav nije smisao našega života. Ona je samo sredstvo koje nam može pomoći da dođemo u nebo. I tek kada čovjeka počnemo gledati Božjim očima i prestanemo očekivati od njega ono što nam može dati samo Bog, bračna će ljubav tada našem životu uistinu biti blagoslov.

Gabriela Jurković; Book.hr

Prijavite se na naš newsletter i svaki tjedan primajte najvažnije i najzanimljivije tekstove na svoju e-mail adresu! Prijaviti se možete ovdje.

Najčitanije

Na vrh