Josip Lončar

NIŠTA NEVAŽNO

Kako si? Shvatio sam da sreća i zadovoljstvo, barem u mojem životu, ovise isključivo o tome želim li biti sretan i želim li biti zadovoljan. Mogao bih naći tisuću razloga da ne budem ni sretan ni zadovoljan, i isto toliko razloga da budem sretan i zadovoljan, no odluku nisam donio na osnovi onoga što je prevagnulo.

Kako si?

Foto: Pixabay

 

Jutros poslije mise susrela me časna sestra i upitala kako sam. Nisam znao što da joj odgovorim. Nisam znao što ona zapravo želi znati. Uopće nisam imao pojma kako sam.

Kako sam?

Zanima li ju kako sam trenutno, jutros, ili kako sam općenito? Hoće li moj odgovor ovisiti o tome hoću li se usporediti s onima kojima je gore ili s onima koji su bolje? Ovisi li moj odgovor o onome što imam ili o onome što još uvijek nemam, što jesam ili što nisam?

Shvatio sam da sreća i zadovoljstvo, barem u mojem životu, ovise isključivo o tome želim li biti sretan i želim li biti zadovoljan. Mogao bih naći tisuću razloga da ne budem ni sretan ni zadovoljan, i isto toliko razloga da budem sretan i zadovoljan, no…

Razmišljajući o svemu tome, došao sam do toga da u sebi iskreno kažem: „Hvala ti, časna, što si me to pitala“ jer konačno me je netko potaknuo da sam sebi odgovorim na pitanje kako sam. Nakon duljeg razmišljanja došao sam do zaključka da sam točno onako kako želim biti: sretan sam i zadovoljan. Shvatio sam da sreća i zadovoljstvo, barem u mojem životu, ovise isključivo o tome želim li biti sretan i želim li biti zadovoljan. Mogao bih naći tisuću razloga da ne budem ni sretan ni zadovoljan, i isto toliko razloga da budem sretan i zadovoljan, no odluku nisam donio na osnovi onoga što je prevagnulo.

Sjetio sam se da sam svoj život predao Bogu…

Razmišljajući, sjetio sam se da sam svoj život predao Bogu (prečesto to zaboravljam) i zapitao sam se što bih odgovorio da me je Otac nebeski pitao kako sam. Bog je taj koji upravlja mojim životom, on je taj koji me uvijek iznova spašava od mene samoga, od svijeta i od đavla; on je taj koji me uvijek iznova vraća na svoj put i, zaista, zaista sam i sretan i zadovoljan što uza sve moje protivljenje, uza sve moje slabosti i sve moje pobune i opačine, još uvijek u tome itekako dobro uspijeva. Iskreno sam mu zahvalan za svaku pljusku koja me je probudila i vratila na pravi put, zahvalan sam mu na svim milostima kojima me neprestano privlači k sebi, zahvalan sam mu na svim ljudima koji obogaćuju moj život. Kad malo bolje pogledam u svoje srce, vidim da sam baš duboko zahvalan Bogu i upravo ta zahvalnost mi najjasnije odgovara na pitanje kako sam.

Dakle, časna, što da ti kažem: „Sretan sam i zadovoljan!“

A ti?

Josip Lončar; Book.hr

Prijavite se na naš newsletter i svaki tjedan primajte najvažnije i najzanimljivije tekstove na svoju e-mail adresu! Prijaviti se možete ovdje.

Komentirajte

Najčitanije

Na vrh