Aktualnosti

SRETAN MAJČIN DAN

KAKO SE SLAVIO MAJČIN DAN Rani kršćani slavili su Majčin dan na raznim festivalima, a bio je posvećen Djevici Mariji Najranija povijest obilježavanja Majčina dana zabilježena je u drevnoj Grčkoj i Rimu. Rani kršćani slavili su Majčin dan, a bio je posvećen Djevici Mariji, dok su ovaj dan majkama općenito odlučili posvetiti Englezi…

KAKO SE SLAVIO MAJČIN DAN Rani kršćani slavili su Majčin dan na raznim festivalima, a bio je posvećen Djevici Mariji

Foto: Shutterstock

 

Majčin dan se u većini zemalja obilježava druge nedjelje u svibnju. Kao i uz svaku drugu važnu obljetnicu ili blagdan, tako se i uz početke obilježavanja Majčina dana vežu brojne zanimljivosti ali i činjenice. Prva obilježavanja ovog praznika koji slavi majke i majčinstvo sežu još u davna vremena starih Grka i Rimljana. Danas se Majčin dan obilježava diljem svijeta, u 140 zemalja (iako ga svi ne slave na isti datum). Milijuni ljudi diljem svijeta na taj dan koriste priliku kako bi odali počast i zahvalu majkama koje su im pružile život, odgojile ih i bile im najveća podrška tijekom cijelog života.

Najranija povijest Majčina dana

Kao što je već spomenuto, najranija povijest obilježavanja Majčina dana zabilježena je u drevnoj Grčkoj i Rimu. Stari Grci obilježavali su svako proljeće festival posvećen božanstvenosti majke i božice Rhei, po grčkoj mitologiji majke bogova. Rimljani su također slavili proljetni festival, nazvan Hilaria i također posvećen majki bogova.

Rani kršćani slavili su Majčin dan na raznim festivalima, a bio je posvećen Djevici Mariji. U Engleskoj su ovaj dan odlučili slaviti posvetivši ga svim majkama, a bio je nazvan „Majčina nedjelja”.

„Majčina nedjelja” slavila se u Engleskoj od 1600. godine, a tradicionalno se obilježavala u nedjelju koja bi uslijedila 40 dana nakon Uskrsa. Slavilo bi se na crkvenim misama koje su bile posvećene Djevici Mariji nakon čega bi djeca poklonima i cvijećem darivala vlastite majke.

Tradicija slavljenja Majčina dana u svijetu gotovo je u potpunosti nestala do pred kraj 19. stoljeća i to je potrajalo sve do kraja Drugog svjetskog rata.

Povratak obilježavanja Majčina dana

Za ponovnu obnovu tradicije obilježavanja Majčina dana najviše možemo zahvaliti Amerikankama i njihovoj sveopćoj komercijalizaciji sadržaja i blagdana. Naime, svjetska javnost je tek nakon završetka Drugog svjetskog rata postala svjesna toga dana, ponajviše zbog komercijalnih sadržaja serviranih u medijima koji su ih „podsjetili” na njegovu važnost i postojanje. No, osim medija, za to su zaslužne i dvije Amerikanke koje su se borile za osvještavanje i važnost ovog dana za majke. One su: Julia Ward Howe i Anna Jarvis. Potonja se smatra i osnivačicom „modernog” Majčina dana, iako zanimljivo, sama nikad nije imala djecu.

Inspiraciju za obilježavanje ovog važnog dana pronašla je u vlastitoj majci i želji da se svim majka barem jednom godišnje odaje počast i priznanje za sve što su učinile za svoju djecu, obitelj i pridonošenje zajednici.

S pravom se može reći da je Anna Jarvis uspjela u svom naumu, jer američki predsjednik Woodrow Wilson još je 1914. proglasio Majčin dan nacionalnim praznikom u SAD-u. Nakon SAD-a on je praznikom postao najprije u razvijenim zapadnim zemljama, uključujući Englesku, Švicarsku, Norvešku, Švedsku, Njemačku i Austriju, a zatim se običaj proširio po cijeloj Europi i svijetu.

Majčin dan danas

U svijetu se Majčin dan obilježava na razne načine, uz brojne proslave i festivale a svima njima je zajedničko jedno: iskazati ljubav i zahvaliti majkama za sve što su im u životu pružile. Popularno je i darivanje majki a najčešće je to cvijeće, čestitke i poklončići koje za njih izrađuju njihova djeca.

Izvor: klinfo

Prijavite se na naš newsletter i svaki tjedan primajte najvažnije i najzanimljivije tekstove na svoju e-mail adresu! Prijaviti se možete ovdje.

Komentirajte
Komentiraj
U komentarima je zabranjeno vrijeđanje na bilo kojoj osnovi. Komentari koji sadrže uvredljive poruke ili neprimjerene izraze bit će uklonjeni.

Reci što misliš

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Najčitanije

Na vrh