Osobni razvoj

IZVOR FRUSTRACIJA

Kako se osloboditi grijeha koje ponavljamo U situacijama u kojima se određena ponašanja stalno ponavljaju, potrebno je zamoliti Isusa da osvijetli njihove uzroke, raskrinka laži koje iza njih stoje

Foto: Pixabay

Često se događa da upadamo u jedne te iste grijehe. Cijelo vrijeme ih ispovijedamo. Za mnoge je to izvor frustracije. Ispovijedaju se, imaju snažnu odluku popravljanja… i od toga ništa. Volja im uopće ne koristi. Kako se osloboditi ponavljajućih grijeha?

Kad bih znala odgovor na to pitanje, ne bih morala tako često ići na ispovijed (smijeh). Ali, ozbiljno govoreći, nesumnjivo je da nas Bog djelotvornije liječi od grijeha ako mu više dozvoljavamo doseći njihove korijene. Naši se ispiti savjesti, ispovijedi, često zaustavljaju na razini vanjskih simptoma, odnosno, grešnih čina. Ali iza njih se kriju složene i neimenovane težnje, koje su njihovi pokretački motori.

Kad se koncentriramo samo na promjeni mišljenja, slični smo onomu tko bi htio pročistiti prljavu vodu za piće, umjesto da se posveti čišćenju izvora.

Kad se koncentriramo samo na promjeni mišljenja, slični smo onomu tko bi htio pročistiti prljavu vodu za piće, umjesto da se posveti čišćenju izvora. Donosimo dobre odluke, želimo promijeniti naše ponašanje, ali ne brinemo se o dubini srca, koje je izvor naših težnja, odluka i čina. Isus govori da iz ljudskog srca proizlaze sve loše stvari. Ako počinimo grijeh, to znači da u našem srcu postoji nešto loše, nekakvo lažno uvjerenje. Dok ono ne ozdravi pod svjetlom Božje istine, iznova ćemo ponavljati iste pogreške. Jer grijeh se rađa iz lažna ostvarivanja stvarnosti. Kad bismo vidjeli stvari takvima kakve one jesu, ne bismo pružali ruku na grijeh. Zlo je zlo i u njemu nema ništa privlačna. Zbog toga nas zlo mora iskušavati, odnosno, mora skrivati svoj jad u lijepu pakiranju. A mi mu dozvoljavamo da nas prevari.

Kada sv. Pavao piše o obraćenju, ne koristi pojam koji bi samo ukazivao promjenu naših razmišljanja, već se koristi riječju metanoia, koja označava promjenu u načinu mišljenja.

Stoga je u situacijama u kojima se određena ponašanja stalno ponavljaju, potrebno zamoliti Isusa da osvijetli njihove uzroke, raskrinka laži koje iza njih stoje.

Stoga je u situacijama u kojima se određena ponašanja stalno ponavljaju, potrebno zamoliti Isusa da osvijetli njihove uzroke, raskrinka laži koje iza njih stoje. Ne naziva se Sotona bez razloga ocem laži. Pokušava nas prevariti, unoseći određeni spoznajni nesklad. Isus nas, s druge strane izvodi, iz mraka grijeha i dopušta nam da vidimo stvari onakve kakve uistinu jesu. Kad se promijeni naše gledište, promjenama se podvrgavaju i naše reakcije i ponašanja. Zato Isus naglašava da živimo u svjetlosti. Ako je tvoje oko tamno – govori – imaš teškoću, jer će tvoji izbori uvijek biti krivi. Ako vidiš u istini, pravilno ćeš odabrati.

Važno je da se obraćenje ostvaruje na razini našeg mišljenja. Ali treba imati svijest da imamo i „službene“ misli i one „manje službene“, one izvan protokola. Prve su povezane s onime što svjesno deklariramo. Naprimjer: „Pobožna sam časna sestra, volim Isusa, želim sve učiniti za njega.“ Super! To je nesumnjivo iskreno i istinito. Ali u nama se, negdje u dubinama podsvijesti, mogu kriti posve drugačije misli, pa čak i protivne onome što izgovaramo. Ti neimenovani i nesvjesni pogledi i uvjerenja također djeluju na naše postupanje. Nije stoga dovoljno obratiti se na razini govorenja, već treba doprijeti do istinskih motivacija.

Često trebamo ići po niti do klupka, poput Tezeja u labirintu, zadajući si pitanja u uzrocima našeg ponašanja, spontanih reakcija. To nam pomaže otkriti misli i čežnje koje ih usmjeravaju.

Često trebamo ići po niti do klupka, poput Tezeja u labirintu, zadajući si pitanja u uzrocima našeg ponašanja, spontanih reakcija. To nam pomaže otkriti misli i čežnje koje ih usmjeravaju. Ogromna je pomoć na toj cesti duhovno vodstvo.

Ako odredimo i imenujemo svoje misli, tad ih možemo suočiti s evanđeljem. A to je prvi korak k obraćenju. Svjetlo riječi Božje osvjetljuje i raskrinkava falsifikate, oduzimajući lažima zloduha hipnotizirajuću moć. I slobodni smo! To djeluje! Ponekad se iz nekih ropstava moguće osloboditi u jednom trenutku. Jedno je sigurno: s Isusom nas čeka pobjeda.

Isus nas u trećoj glavi Ivanova evanđelja potiče da se približimo svjetlu. Ako izabiremo mrak, sve nam postaje nedefinirano, neimenovano. A u mutnoj vodi lako se možemo uloviti na udicu napasti.

Iz knjige „Bog traži čovjeka” autorice časne sestre Bogne Młynarz, ZDCh. Dopuštenje izdavača za prenošenje ulomka vrijedi isključivo za portal Book.hr.

Više o knjizi možete saznati ovdje a kupiti ju ovdje.

Prijavite se na naš newsletter i svaki tjedan primajte najvažnije i najzanimljivije tekstove na svoju e-mail adresu! Prijaviti se možete ovdje.

Komentirajte

Najčitanije

Na vrh