Osobni razvoj

KAKO SE OBLAČITE OVIH DANA

Što sveci govore o modi i načinu odijevanja? „Odijelo tijela ne smije narušiti dobro duše.“

Čedno odijevanje

Foto: Shutterstock

 

„Odijelo tijela ne smije narušiti dobro duše.“ (sv. Ciprijan Kartaški)

„Čistoća je vrijedan dragulj i vlasnik dragocjenog kamena nikad ne bi ni sanjao izložiti svoje blago u prisutnosti kradljivaca.“ (sv. Ivan don Bosco)

„Sveta žena može biti lijepa darom prirode, ali ona ne smije dati prigodu za žudnju. Ako je ljepota njena, ona ne samo da je ne bi trebala isticati, već bi je trebala zatamniti.“ (Tertulijan)

„Želja za udovoljavanjem vanjskim šarmom, za koji znamo da prirođeno poziva strasti, ne izvire iz čiste savjesti. Zašto bi budili zle strasti?“ (Tertulijan)

Nadalje mi moramo govoriti kako se odijevamo, ili odijevati kako govorimo. Zašto ispovijedamo jedno, a pokazujemo nešto drugo? Jezik govori o čistoći, ali cijelo tijelo otkriva nedostatak samokontrole.“ (sv. Jeronim, crkveni naučitelj)

„Vi nosite svoju klopku svugdje i širite svoju mrežu po svim mjestima. Tvrdite da nikad niste pozivale druge na grijeh. I niste, zaista, svojim riječima, ali jeste svojim odijevanjem i svojim vladanjem, i to puno efikasnije nego bi mogle svojim glasom. Kada ste učinile grijeh u njegovom srcu, kako možete biti nevine? Recite mi koga ovaj svijet osuđuje? Koga suci na sudu osuđuju? One koji popiju otrov ili one koji su pripremili i prepisali fatalni napitak? Vi ste pripremile gnjusno piće, vi ste pružile piće koje zadaje smrt i vi ste veći zločinac nego oni koji truju tijelo; vi ne ubijate tijelo već dušu. I to ne radite neprijateljima, niti ste na to prisiljene nekom imaginarnom nužnošću, niti isprovocirane povredom, već iz glupe taštine i ponosa.“ (sv. Ivan Zlatousti, crkveni otac)

„Ali one žene koje nemaju muža ili ga ne žele imati, ili koje su u onom životnom stanju koje je nespojiv sa ženidbom, ne mogu bez grijeha htjeti davati pohotna zadovoljstva onim muškarcima koji ih vide, bez da ih ne navedu na grijeh. I ako se zaista ukrase tom namjerom da će navesti druge na blud, one griješe smrtno; gdje ako to rade iz lakomislenosti, ili iz taštine zbog razmetanja, nije uvijek smrtno već ponekad oprostivo. Isto vrijedi za muškarce u ovom pogledu.“ (Sveti Toma Akvinski, crkveni naučitelj i najveći teolog u povijesti Crkve)

Komentirajte

Najčitanije

Na vrh