Duhovnost

ODGOVARA SVEĆENIK

‘Kako se nositi sa strahovima iz djetinjstva, koji snažno utječu na moj život?’

'Kako se nositi strahovima iz djetinjstva, koji snažno utječu na moj život?'

Foto: Shutterstock

 

Kako mogu izići na kraj sa strahovima iz djetinjstva, a koji snažno utječu na moj život?

 

Odgovor:

Ovdje je riječ o određenu procesu. Izlaz je svakako u ljubavi, jer kako kaže sv. Ivan: „U ljubavi nema straha; naprotiv, savršena ljubav isključuje strah“ (usp. 1 Iv 4,18). Kakvu ljubav trebam? Gdje mogu doživjeti Božju ljubav? Prva stvar koju čovjek u duhovnom životu treba ostvariti jest suživot s Bogom – stanovati s njime. To podrazumijeva adoraciju, kontemplaciju, klanjanje pred Presvetim Oltarskim Sakramentom, štovanje križa, ikona i sl. To veoma umiruje.

Ustrajnost u takvim oblicima molitve prvi je korak u oslobađanju od strahova. Drugi je korak ljudska ljubav. Savjetujem zajednicu Hebron. Ipak, ta ljubav ne smije biti hinjena, ljubazna, simpatična, ljubav koja se događa ljudima izvan zajednice. Prije bih rekao da je riječ o mučnoj ljubavi, jer je ona u zajednici upravo takva. Ljubav, a da nije patnja, javlja se nakon mnogo, mnogo godina, no zato je trajna.

 

o. Augustin Pelanowski, OSPPE

Ulomak iz knjige „U potrazi za Božjim duhovnicima” autora p. Augustyna Pelanowskog. Dopuštenje izdavača za prenošenje ulomka vrijedi isključivo za portal Book.hr.

Više o knjizi možete saznati ovdje, a kupiti ju ovdje.

Prijavite se na naš newsletter i svaki tjedan primajte najvažnije i najzanimljivije tekstove na svoju e-mail adresu! Prijaviti se možete ovdje.

Komentirajte

Najčitanije

Na vrh