Osobni razvoj

SV. BRIGITA ŠVEDSKA

Kako se nositi s razočaranjima u životu? Nadahnite se primjerom ove svetice Razočaranja su neizbježan dio života. Možemo imati dobre ideje i planove, a oni možda nikada neće biti realizirani, ili bar ne onako kako smo zamislili. Znači li to da je naš život neuspješan i da smo promašili svrhu?

Kako se nositi s razočaranjima u životu? Nadahnite se primjerom ove svetice

Foto: Shutterstock

 

Jeste li imali iskustvo da ste mislili kako činite ispravnu stvar, a onda ništa nije ispalo kako ste zamislili? Možda ste se zaručili i planirali vjenčanje, a samo nekoliko mjeseci poslije ostali ste sami i slomljena srca. Ili ste možda započeli s novim poslom, bili ste sigurni da je to ono najbolje za vas, a onda ste taj isti posao izgubili. Možemo pažljivo razmotriti odluku, biti sigurni da je to Božja volja i početi to živjeti, a onda bi sve propalo a mi bismo se pitali gdje smo pogriješili.

Tu nam može pomoći sv. Brigita Švedska. U životu je doživjela brojne iznenađujuće obrate, ali ipak je uspjela prihvatiti svoje neuspjehe s dovoljno milosti i poniznosti da postane sveticom.

Iako nije uspjela učiniti ‘velike’ stvari koje je željela, svojim je životom utjecala na mnoge ljude

Brigita je živjela u 1300-ima. Kao tinejdžerka udala se je za Ulfa kojeg je jako voljela. Imali su osmero djece, a mnoga od njih doživjela su i odraslu dob, što u to vrijeme nije bilo uobičajeno. Nakon što su zajedno krenuli na hodočašće, Brigitin se je suprug razbolio i zamalo preminuo. Ona je gorljivo molila za njega i on se je oporavio. Nedugo nakon toga ipak je preminuo. Mnogo se je molila na njegovu grobu i nastavila se je brinuti za njihove poslove. Imala je 41 godinu kada je shvatila da Bog želi da osnuje novu redovničku družbu. Ipak, mnoge stvari koje je namjeravala učiniti kao opatica – nije uspjela.

Pokušala je nagovoriti Papu da se vrati u Rim (tada je živio u Francuskoj), ali u tome nije uspjela. Preselila se je u Rim kako bi pomogla reformirati Crkvu, ali njezina pisma i molbe nisu dali značajnijega ploda. Čak niti ono što je planirala učiniti za družbu nije ostvarila kako je zamislila. Na kraju je preminula u Rimu, daleko od svoga doma i obitelji u Švedskoj, i bez da je utjecala na značajnije promijene u Crkvi.

Ono što možemo naučiti iz Brigitina primjera jest da čak i ako mislimo da nismo uspjeli, ako nismo napravili sve što smo mislili da trebamo, naši su životi i dalje važni…

Ali što je bilo značajno u njezinu životu? Suprug i ona odgajali su svoju djecu tako da upoznaju Boga. Jedna od njihovih kćeri kanonizirana je svetica – Katarina Švedska. Red koji je osnovala proširio se je po cijelio Europi. Tijekom svoga boravka u Rimu na Crkvu je utjecala svojim primjerom dobrote i ljubavi. Ljudi su se nadahnjivali njezinim primjerom da ljube Boga kao što je to ona činila. Iako nije uspjela učiniti ‘velike’ stvari koje je željela, svojim je životom utjecala na mnoge ljude.

Ono što možemo naučiti iz Brigitina primjera jest da čak i ako mislimo da nismo uspjeli, ako nismo napravili sve što smo mislili da trebamo, naši su životi i dalje važni i Bog djeluje u svemu tome. Možda nikada nećemo vidjeti zašto neke stvari nisu ispale onako kako smo željeli, ali to nije važno. ‘Uspješan’ je život onaj koji se živi ponizno i s ljubavlju, dok se trudimo slijediti Boga u svemu što radimo. Neuspjeh je uvijek moguć, jednako kao i svetost.

Izvor: Aleteia

Prijavite se na naš newsletter i svaki tjedan primajte najvažnije i najzanimljivije tekstove na svoju e-mail adresu! Prijaviti se možete ovdje.

Najčitanije

Na vrh