Osobni razvoj

OVAKO JE TO RADIO ISUS

Kako se nositi s osjećajem ljutnje Znate li kako se je Isus nosio s ljutnjom? To je važno znati jer ako usvojimo načine na koje se je On odnosio prema ovome osjećaju, doživjet ćemo preporod u svome životu i s vremenom ćemo ući u Božji mir. Pogledajmo!

Kako se je Isus nosio s ljutnjom: naučite se nositi s ovim osjećajem poput Njega, i uđite u Božji mir

Sigurno si se kroz svoj osobni, poslovni i emotivni život susreo s osjećajem ljutnje. Nije uvijek lako ostati smiren i izbjeći srdžbu. Kad se nađemo pred tako velikim izazovom, uvijek postoji netko kome se možemo obratiti, a to je Isus Krist. Isus nije samo najbolji psiholog nego je i najbolji duhovni učitelj. On razumije ljutnju, a također zna i kako se nositi s kritikom ili maltretiranjem. U Govoru na gori Isus prolazi kroz svoje osnovno učenje o ljutnji i preziru, te nam pokazuje kako se trebamo nositi s konfliktom unutar sebe. Isusova metoda je dosta drugačija nego što ju danas zamišljamo. Prihvatimo li Isusov način nošenja s ljutnjom, s vremenom ćemo se naći u Božjem miru. Isusov način pomaže nam da opraštamo, pronađemo sigurnost u Božjoj ljubavi i njezinu snagu, razriješimo ljubavne nesuglasice, da budemo blagoslov drugima, čak i onima koji su naporni. Doduše, moramo biti vrlo oprezni u svojim interpretacijama onoga što Isus govori ili ne govori jer Ga se često pogrešno shvaća.

Donosimo načine na koje se je Isus nosio s ljutnjom.

Djelovao je brzo i odlučno

„Stignu tako u Jeruzalem. On uđe u Hram i stane izgoniti one koji su prodavali i kupovali u Hramu. Mjenjačima isprevrta stolove i prodavačima golubova klupe.” (Marko 11,15)

Budući da je Božji ugled bio na kocki, Isus je ovdje djelovao brzo i odlučno.

Sljedeći put je ljutnju pokazao u sinagogi u Kafarnaumu, kad su mu farizeji odbili odgovoriti na pitanje: „A on, ražalošćen okorjelošću srca njihova, srdito ih ošinu pogledom.“ (Marko 3,5)

Reagirao je na Božji način

Bijes je opravdana božanska reakcija na grijeh ili nepravdu. Većina biblijskih navoda o ljutnji ne odnosi se na čovjekov bijes, već na onaj Božji. Isus je osjećao opravdan bijes kad bi naišao na nevjeru ili licemjerje: „A on, ražalošćen okorjelošću srca njihova, srdito ih ošinu pogledom pa reče tom čovjeku: ‘Ispruži ruku!’ On ispruži – i ruka mu zdrava!” (Marko 3,5)

Postaneš li kao Isus, i ti ćeš osjećati ljutnju i prezir prema grijehu, licemjerju i nepravdi.

Učinio je da to bude pouka

Isus kaže: „Ne sudite da ne budete suđeni! Jer sudom kojim sudite bit ćete suđeni. I mjerom kojom mjerite mjerit će vam se. Što gledaš trun u oku brata svojega, a brvna u oku svome ne opažaš?” (Matej 7,1.5)

Ako netko ima trn u oku, taj ga trn boli i treba mu tvoja pomoć da ga izvadi. Ali, ako ti imaš još veći trn u svom oku, nisi baš u poziciji vaditi nečiji trn. Većinom imamo trn u oku ako smo ljuti. Pomogni si prevladati poteškoće samokontrolom i razumijevanjem, opraštaj – jer neopraštanje budu ljutnju. Samo tako ćeš moći jasno i sa suosjećanjem gledati na svijet.

Molio je i razmišljao

Farizeji su pokušali namamiti Isusa da pregazi svoju poruku ljubavi, dovevši mu ženu uhvaćenu u preljubu. Tražili su dopuštenje da je kamenuju prema Mojsijevu zakonu. Isusov odgovor je bio nevjerojatan. Nakon duge tišine, s izuzetnom mudrošću, pozvao je onog koji je bez grijeha da baci prvi kamen. Svi su, suočeni s vlastitim grijesima, otišli kućama, a Isus je ženu oslobodio.

Nije tražio osvetu

„A ja vam kažem: Ljubite neprijatelje, molite za one koji vas progone da budete sinovi svoga oca koji je na nebesima, jer on daje da sunce njegovo izlazi nad zlima i dobrima i da kiša pada pravednicima i nepravednicima.” (Matej 5,44)

Isus nas poziva da širimo Božju velikodušnost, a ne da tražimo osvetu. Prepustiš li se ljutnji, počet ćeš je opravdavati i željet ćeš osvetu. Isusova je poruka da ne tražimo osvetu; Bog je velikodušan prema nama pa i mi trebamo biti velikodušni jedni prema drugima. Nepravda može probuditi ono najbolje u tebi. Prečesto dopuštamo nepravdi da u nama probudi ono najgore.

S ljutnjom na kraj izaći – ljubavlju

Od Isusa smo naučili da ne smijemo dopustiti ljutnji da nas kontrolira: „A ja vam kažem: Svaki koji se srdi na brata svoga, bit će podvrgnut sudu. Ako dakle prinosiš dar na žrtvenik pa se ondje sjetiš da tvoj brat ima nešto protiv tebe, ostavi dar ondje pred žrtvenikom, idi i najprije se izmiri s bratom, a onda dođi i prinesi dar.” (Matej 5,22)

Ovdje Isus ljutnju ne naziva grijehom, samo kaže da je opasna i da s njom moramo biti oprezni. Dobar način nošenja s ljutnjom je da se prvi ispričamo ili ponudimo svoje suosjećanje i samilost. Premda možda ne djeluje pravedno, svejedno to trebamo napraviti jer Bog to čini za nas. Imamo moć oprostiti, kao i Gospodin.

Kad se naljutimo, često izgubimo kontrolu ili fokus. Padnemo u zamke ljutnje. „Svatko neka bude brz da sluša, spor da govori, spor na srdžbu. Jer srdžba čovjekova ne čini pravde Božje.” (Jakov 1,19)

Dakle, možemo zaključiti da Isus nije pokazivao ljudski bijes, već pravedni Božji gnjev.

Izvor: Beliefnet

Prevela Vedrana Prka

Prijavite se na naš newsletter i svaki tjedan primajte najvažnije i najzanimljivije tekstove na svoju e-mail adresu! Prijaviti se možete ovdje.

Najčitanije

Na vrh