Duhovnost

KAKO DOSTOJNO I DJELOTVORNO PRIMITI ISUSA U SVETOJ HOSTIJI

Kako se najbolje pripraviti za pričest? Uz pomoć Marije! Svetci nam kazuju kako Gospa može posebno pripremiti naša srca da prime Isusa u euharistiji...

Foto: Shutterstock

 

Ne znamo mnogo o životu Blažene Djevice Marije poslije Duhova, ali lako se može zamisliti da je redovito nazočila svetoj euharistiji koju su predslavili apostoli. To je zanimljiva pomisao, a koju je iznio sv. Ivan Pavao II. u svojoj enciklici Ecclesia de Eucharistia. U njoj promišlja kako je Marija primala svetu pričest.

„To je za nju moralo značiti kao da iznova u krilo prima ono srce koje je kucalo zajedno s njezinim i oživljavanje onoga što je iskusila pod križem”

»Što li je Marija osjećala dok je s usta Petra, Ivana, Jakova i ostalih apostola slušala riječi s Posljednje večere: „Ovo je moje tijelo koje se za vas predaje” (Lk 22, 19)? Ono tijelo, žrtvovano i nanovo predstavljeno u sakramentnim znakovima, bijaše isto tijelo koje je začela u svojoj utrobi! Primiti euharistiju za Mariju je moralo značiti kao da iznova u krilo prima ono srce koje je kucalo zajedno s njezinim i oživljavanje onoga što je iskusila pod križem.« (sveti Ivan Pavao II.)

Marija je već anticipirala euharistiju kad je rekla svoj „fiat” i prihvatila Isusa, tijelom, krvlju, dušom i božanstvom u svoju djevičansku utrobu. Iz tog ju je razloga Ivan Pavao II. „ženom euharistije”, prizivajući na pamet tradicionalni Marijin naslov Naša Gospa od Euharistije, a koji se tradicionalno slavi 13. svibnja. Njezino iskustvo i posebna povezanost s Isusom čini ju jedinstvenim uzorom svima onima koji žele primiti svetu euharistiju na misi.

Tijekom stoljeća mnogi su svetci pisali o Gospi i o tome kako ona može posebno pripremiti naša srca da prime Isusa u euharistiji.

Ovi nas citati petoro svetaca upućuju kako da se s Blaženom Djevicom Marijom ubuduće bolje pripravimo za primanje pričesti.

Pet citata svetaca

Kako Gospa može posebno pripremiti naša srca da prime Isusa u euharistiji

U trenutku pričesti ponekad mi se čini da mi duša sliči onoj trogodišnjega ili četverogodišnjeg djeteta, čija je kosa razbarušena, a odjeća nečista od igre. Tako izgleda ono što me obuzme u mojem hrvanju s dušama. Ali Blažena Djevica Marija odmah mi dolazi u pomoć, skida moju prljavu odjeću, uređuje mi kosu i ukrašava ju prekrasnom vrpcom ili običnim cvijetom… I onda sam lijepa te mogu bez srama sjesti na anđeosku gozbu. (Sv. Mala Terezija)

Marijin pogled na Isusa – nadahnuće u trenutku primanja pričesti

Nije li oduševljen pogled Marije dok je promatrala lice novorođenog Isusa i grlila ga u naručju jedinstven primjer ljubavi, koji bi nas sve trebao nadahnjivati svaki put kada primamo pričest? (Sv. Ivan Pavao II.)

Zaogrnite se Marijinim vrlinama i zaslugama

Najbolja je priprava za svetu pričest ona u društvu s Marijom. (…) Kad idete na pričest, zaogrnite se Marijinim vrlinama i zaslugama, jer ona je vaša Majka, i utecite se u njezinu vjeru i njezinu pobožnost. O kako će Isus biti sretan kad vas vidi uobličene prema slici svoje voljene i svete Majke! (Sv. Petar Julijan Eymard)

Najbolja priprava za svetu pričest – predati ju u ruke Bezgrešne

Nema bolje priprave za svetu pričest negoli predati ju u ruke Bezgrešne. (…) Ona će pripraviti naša srca na najbolji mogući način i onda ćemo moći pružiti Isusu najveću radost i iskazati mu najveću moguću ljubav. Nakon svete pričesti pomolimo se ponovo Bezgrešnoj, da ona primi Isusa u našoj duši i usreći ga onako kako nitko od nas nikada ne bi mogao. (Sv. Maksimilijan Kolbe)

Zazovite Mariju da vam posudi svoje srce

Zazovite Mariju da vam posudi svoje srce da biste mogli primiti njezina Sina (u euharistiji) poput nje. Podsjetite ju da slava njezina Sina zahtijeva da on ne dođe u srce koje je tako ukaljano i nestalno kao što je naše, koje bi umanjilo njegovu slavu i možda ga otjeralo. Zamolite ju da se ona nastani u vama – što ona može učiniti jer je vladarica sviju srdaca – da bi mogla primiti svojeg sina umjesto vas, tako da on bude dočekan od nje na savršen način, bez opasnosti da bude uvrijeđen ili otjeran. (Sv. Ljudevit Montfortski)

Autor: Philip Kosloski (Aleteia.org)

Preveo Josip Sinjeri; Book.hr

Prijavite se na naš newsletter i svaki tjedan primajte najvažnije i najzanimljivije tekstove na svoju e-mail adresu! Prijaviti se možete ovdje.

Najčitanije

Na vrh