Osobni razvoj

INTERPERSONALNA INTELIGENCIJA

Kako se mogu pripremiti za emocije koje bih potencijalno mogao osjetiti tijekom ovog (teškog) razgovora? Moramo si dopustiti da razmislimo o tome kako se pripremiti za reakcije druge osobe zbog kojih bismo se mogli osjećati još gore oko nečega zbog čega se već osjećamo loše.

Foto: Unsplash, charlesdeluvio

Kada dobijemo negativnu reakciju na naš razgovor, može biti lako poželjeti odstupiti. Možda smo čak skloni promijeniti mišljenje. Teško je ostati na zadanom kursu suočen s prekidom u odnosu.

PRIPREMA ZA POSLJEDICE

No dio toga kako se nosimo s posljedicama teškog razgovora o rekategorizaciji ima veze s onime što radimo prije nego što uopće razgovaramo. Moramo se pripremiti. Moramo se zapitati: Kako se mogu pripremiti za emocije koje bih potencijalno mogao osjetiti tijekom ovog razgovora? Moramo si dopustiti da razmislimo o tome kako se pripremiti za reakcije druge osobe zbog kojih bismo se mogli osjećati još gore oko nečega zbog čega se već osjećamo loše.

Međutim, možemo se pripremiti na to kako ćemo reagirati.

Kad je riječ o emocionalnoj pripremi, ne radi se o predviđanju kako ćete se osjećati. To nije nešto što u mnogim slučajevima možemo predvidjeti. Međutim, možemo se pripremiti na to kako ćemo reagirati. Za mene priprema uključuje bilježenje nekih bilješki. One mi omogućuju da razmislim o mogućim reakcijama koje bih mogao dobiti. To izgleda otprilike ovako:

Ova bi osoba mogla biti uzrujana. Mogla bi plakati.

Mogla bi se uvrijediti. Mogla bi otići.

Možda će mi kasnije pričati iza leđa.

Ne postoji način da odredimo kako ćemo se osjećati

Međutim, kao što sam rekao, često ne postoji način da odredim kako ću se osjećati ako se nešto od ovoga dogodi. No mogu razmisliti kako ću reagirati. Praktično, mogu razmisliti kako ću odgovoriti na svaku potencijalnu reakciju. Također ću morati razmisliti postoji li neka situacija u kojoj bih se mogao predomisliti. To je osobito istinito u poslovnom odnosu. Možda se spremamo nekoga otpustiti i ključno je unaprijed znati postoji li neki scenarij u kojem bismo mogli vidjeti kako se predomišljamo kad uđemo u tu prostoriju.

Međutim, čekanje često pogoršava bol koju obje strane doživljavaju u budućnosti i moglo bi prekinuti odnos na nepopravljiv način.

Razmatranje tih scenarija unaprijed daje nam vremena da razradimo najbolji pristup, pa čak i da zaobiđemo bilo kakvo vraćanje unatrag kojem bismo možda bili skloni. Omogućuje nam da se usredotočimo na to da nastavimo s odlukom koja je u našem najboljem interesu. Pomaže nam da ostanemo na kursu. Ako nas jednostavno zapisivanje različitih ishoda trenutno emocionalno razara, to bi mogao biti pokazatelj nečeg drugog što zahtijeva našu pozornost.

Često želimo izbjeći takve razgovore iz straha od nanošenja ili osjećanja boli. Međutim, čekanje često pogoršava bol koju obje strane doživljavaju u budućnosti i moglo bi prekinuti odnos na nepopravljiv način. To može biti pokazatelj da se trebamo uključiti u neko unutarnje iscjeljenje i da možda patimo od onoga što ja nazivam „infekcijom odbijanja”.

Iz knjige „Interpersonalna inteligencija“ autora dr. Dhariusa Danielsa. Dopuštenje izdavača za prenošenje ulomka vrijedi isključivo za portal Book.hr.

Knjiga izlazi uskoro!!!

Prijavite se na naš newsletter i svaki tjedan primajte najvažnije i najzanimljivije tekstove na svoju e-mail adresu! Prijaviti se možete ovdje.

Najčitanije

Na vrh