Duhovnost

MAJKA SVIH POROKA

Kako se boriti protiv lijenosti Vrlo je lako pasti u lijenost, besposlenost, odugovlačenje, pa čak i nemarnost. Ovi savjeti onih koji su nadvladali loše navike, mogu vas potaknuti da postignete svoje ciljeve i izvršite svoje zadatke

Savjeti svetaca za borbu protiv lijenosti

Foto: Shutterstock

 

Ovi savjeti onih koji su nadvladali loše navike, mogu vas potaknuti da postignete svoje ciljeve i izvršite svoje zadatke, piše Aleteia.

Vrlo je lako pasti u lijenost, besposlenost, odugovlačenje, pa čak i nemarnost. Naš „pametni“ telefon uvijek je spreman, prepun je vijesti, tekstualnih poruka, igrica, itd. Reagiramo čim nam mobitel zvoni ili vibrira, makar toga često nismo ni svjesni. Čak i ako se odupiremo iskušenju da pogledamo na zaslon, pažnja nam je preusmjerena i već smo izgubili dragocjeni trenutak našeg života.

Poznato je da je sveti Ivan Bosco ponavljao izreku: „Lijenost je majka svih poroka.“

Diligencija, postojanost i odgovornost suprotne su lijenosti. Najvažniji je korak odlučiti se na borbu, te poslušati neke osnovne savjete koji se temelje na devet citata koji se pripisuju poznatim svecima.

Postavite ciljeve i prioritete

„Pazite na red i red će se pobrinuti za vas.“ sv. Augustin.

Postavite dnevne, tjedne, godišnje i životne ciljeve. Ako vidite da ih ne možete ostvariti, prilagodite svoj pristup ili postavite nove, realnije ciljeve.

Podijeli pa vladaj

„Počnite s neophodnim, zatim učinite ono što je izvedivo i odjednom ćete postići i nemoguće.“ sv. Franjo Asiški.

Podijelite veliki zadatak u manje, radeći ih u fazama. Samo slijedite savjete sv. Franje i počnite malo po malo.

Budite disciplinirani

„Da bi svjetiljka gorila moramo stavljati ulje u nju.“ sv. Majka Terezija.

Napravite raspored i budite ustrajni, držite se onoga što ste odredili. To će vam pomoći da budete disciplinirani i da se ne predate lijenosti.

Budite uporni

„Budite strpljivi sa svime, ali osobito sa sobom.“ sv. Franjo Saleški.

Ne dajte se obeshrabriti. Učinite ono što svi veliki sportaši rade: ako ne uspijete, pokušajte ponovo i nemojte odustati dok ne postignete svoj cilj.

Uklonite distrakcije

„Distrakcije mogu biti unutarnje ili vanjske; ako ste ometeni iznutra vjerojatno ćete biti oslabljeni za ono izvana.“ sv. Ivan Pavao II.

S distrakcijama se morate boriti odlučno i jasno. Morate ukloniti distrakcije iz svog okruženja i ne dopustiti znatiželji i mašti da vas ponesu.

Nemojte si zadati previše posla

„Tražite što je dostatno, potražite što je dovoljno i nemojte željeti više od toga. Sve što to nadilazi stvara tjeskobu, otežava vam umjesto da vas podigne.“ sv. Augustin.

Uzimanje previše posla može nas učiniti neproduktivnima. Znanstveno je dokazano da multitasking ne djeluje. Bolje je napraviti jednu stvar dobro, nego deset stvari loše.

Budite velikodušni prema drugima

„Savršena ljubav ima ovu snagu – zaboravljamo na vlastitu sreću kako bismo usrećili one koje volimo.“ sv. Terezija Avilska.

Kad manje razmišljamo o sebi, a više o onima oko sebe, to nas potiče i pomaže nam prevladati lijenost.

Ljubav na prvom mjestu

„Činite sve s ljubavlju i za ljubav, iskoristite sadašnjost i ne brinite zbog budućnosti.“ sv. Franjo Saleški.

Za prevladavanje straha najbolja je ljubav, a strah je čest uzrok odugovlačenja. Iskoristite dan, neka vas ljubav motivira!

Odmaranje nije lijenost

„Ako odmarate ne znači da ništa ne radite, nego da se bavite aktivnostima koje zahtijevaju manje napora.“ sv. Josemaría Escrivá.

Ne smijemo zamijeniti zasluženi odmor s lijenošću. Trebamo napuniti baterije kako bismo mogli nastaviti s aktivnostima.

Prevela Vedrana Prka; Book.hr

Prijavite se na naš newsletter i svaki tjedan primajte najvažnije i najzanimljivije tekstove na svoju e-mail adresu! Prijaviti se možete ovdje.

Komentirajte
Komentiraj
U komentarima je zabranjeno vrijeđanje na bilo kojoj osnovi. Komentari koji sadrže uvredljive poruke ili neprimjerene izraze bit će uklonjeni.

Reci što misliš

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Najčitanije

Na vrh