Svjedočanstva

MOLITVA ZA POSAO

Kako sam po zagovoru sv. Josemarie Escrive izmolila posao Kao mnogi, prolazila je muku zvanu „potraga za poslom”. Radila je privremene poslove i 'obilazila' natječaje a onda je počela moliti devetnicu svetom Josemariji Escrivi…

Kako sam po zagovoru sv. Josemarie Escrive izmolila posao

Foto: Shutterstock

 

Prije nepune tri godine završila sam Pravni fakultet i stekla akademski naziv magistra prava. Naravno, odmah po dobivanju diplome počela sam sanjati o pravnoj karijeri. Vjetar u leđa dalo mi je to što sam već mjesec i pol dana nakon primanja diplome dobila posao, stručno osposobljavanje, u struci, u državnoj tvrtki. Doduše, na godinu dana, ali bila sam prezadovoljna jer u toj je struci uistinu teško dobiti posao tako brzo. Materija kojom sam se bavila zanimala me je, imala sam odličnu mentoricu, izvanrednu šeficu, koja mi je uvijek maksimalno izlazila ususret itd. No, unatoč svemu tome, „boljela” me je bezbožnost kolege s kojim sam dijelila ured. Nije se ustručavao pljuvati po Crkvi, pričati o svim „pozitivnim” stranama astrologije i numerologije, promicati indijsku duhovnost (joga, transcendentalna meditacija i sl.), izjavljivao je da su Bibliju pisali ljudi koji u životu nemaju pametnijeg posla… U tim trenucima samo bih iznijela svoje mišljenje i nastavila raditi svoj posao. Radni odnos je prestao nakon godinu te sam brzo po isteku ugovora uspješno položila državni i stručni ispit i krenula dalje u potragu za poslom.

Nisam htjela sjediti kod kuće pa sam tražila bilo kakav posao

Tek sam tada po prvi put osjetila poteškoće i prepreke s kojima se suočavaju mnoge nezaposlene osobe. Nisam htjela sjediti kod kuće pa sam tražila bilo kakav posao, samo da nešto radim. Tako sam se nakon dva mjeseca nezaposlenosti na mjesec dana zaposlila u jednom pozivnom centru, zatim sam četiri mjeseca bila nezaposlena i obilazila sam natječaje i testiranja, a onda je došla ljetna sezona te sam se zaposlila kao prodavačica u trgovačkom centru. Bilo mi je teško, ali bila sam sretna da uopće radim, da mi ide radni staž i da zarađujem. Unatoč tome, svaki sam dan svim srcem težila za poslom što bližim svojoj struci. Najviše me je „boljelo” to što sam radila nedjeljom, kada bih nerijetko došla doma skoro u 23 sata. A onda sam počela moliti devetnicu svetom Josemariji Escrivi.

Bila sam konkretna i molila da mi sv. Josemaria providi posao na određenom mjestu

Molila sam ga da mi izmoli milost dobivanja posla koji je barem blizak mojoj struci, bilo gdje samo da je radno vrijeme donekle pristojno i da je nedjelja slobodna. Uz to trudila sam se Bogu za ljubav pridonijeti i kakvu „žrtvicu”, živjeti u stanju milosti, svaki dan sudjelovati na svetoj misi i pričesti i redovito se ispovijedati. Unatoč teškim uvjetima rada i čudnom radnom vremenu u trgovini to mi je bilo moguće jer sam zbog ozljede na radu bila tri tjedna na bolovanju.

Duboko sam u sebi vjerovala da će mi dragi Bog uslišati tu molitvu jer ne tražim ništa loše, samo želim raditi na mjestu za koje sam se s mnogo napora školovala i zarađivati za život.

Tada se je raspisao natječaj u tvrtci u kojoj sam već radila, na istom radnom mjestu za koje sam položila stručni državni ispit. To me je još više ponukalo na intenzivnu molitvu, čak sam bila konkretna i molila da mi sv. Josemaria providi posao točno na „tom i tom” mjestu. Uslijedilo je i testiranje/intervju, na kojem sam ostvarila dosta dobre rezultate i zaista sam se nadala da ću biti primljena. Čekala sam da me zovu i kažu mi kada počinjem raditi. No, uslijedio je, na prvi pogled, šok.

Dobila sam e-mail da je primljena osoba za koju znam da nema nikakvo iskustvo na tom mjestu, a uvid u njezin pismeni test nije bio moguć „jer se natječajna dokumentacija slala isključivo poštom” (inače je moguće ostvariti uvid u rezultate pisanog testa svih kandidata, u slučaju da se netko odluči žaliti). Bila sam razočarana takvom odlukom i pomalo sam počela sumnjati u djelotvornost molitve, premda je bila iskrena i od srca a osim toga i sve druge „objektivne” okolnosti su mi itekako išle u korist. No, nisam gubila vjeru – nastavila sam još intenzivnije moliti devetnicu.

„Dobro, otići ću, ionako nemam što izgubiti…”

Svaki sam dan intenzivno molila devetnicu za devetnicom (nisam ih ni brojala). Jedan dan, nakon završetka ne znam već koje devetnice na nakanu dobivanja posla, dobila sam e-mail da dođem na testiranje za radno mjesto za koje sam također predala molbu, ali čisto reda radi, ne polažući nikakve nade u mogućnost dobivanja tog mjesta. Naime, to je radno mjesto dosta ugledno i ta je institucija mnogim pravnicima san.

„Dobro, otići ću, ionako nemam što izgubiti”, razmišljala sam. Taj dan kada sam bila na intervjuu i testiranju bio je deveti dan devetnice i – dogodilo se je nešto što se ne događa svaki dan.

Bila sam jedini kandidat na testiranju. Isti dan dobila sam obavijest od ispitne komisije da sam primljena i da za pet dana počinjem s radom!

Bogu hvala i slava!

*

Od Boga i molitve nikada ne treba odustati, ni onda kada nam se čini da je On odustao od nas. On nikad od nas ne odustaje već daje ono što je za nas uistinu najbolje – u pravo vrijeme i na pravi način, ako mu se, čista srca i iskreno, molimo.

Devetnica sv. Josemariji za posao

Ovu molitvu koja je mnogima pomogla pronaći posao i dobro ga obavljati možete pronaći ovdje: Devetnica sv. Josemariji za posao.

Autor: I. G. (Ostali podaci poznati uredništvu)

Prijavite se na naš newsletter i svaki tjedan primajte najvažnije i najzanimljivije tekstove na svoju e-mail adresu! Prijaviti se možete ovdje.

Komentirajte

Najčitanije

Na vrh