Duhovnost

LIJEK RANJENOM ČOVJEKU NAŠEGA VREMENA

Kako prošla iskustva mogu utjecati na našu sadašnjost To nije ništa novo niti se to samo nama događa, jer to se događalo već sv. Pavlu

Kako prošla iskustva mogu utjecati na našu sadašnjost

Foto: Pixabay

 

Događaji iz prošlosti nisu završeni, nego pohranjeni u podsvijest.
Tako negativni podsvjesni događaji negativno djeluju na sadašnjost.
Od trenutka našeg začeća ili još dalje, od vremena naših predaka, događaju se neke stvari u nama ili one koje su se dogodile, ali ne u tom smislu da su završene, nego su na neki način, dogodivši se, trajno u nama ostale.
Evo kako sva ta prošla iskustva mogu utjecati na sadašnjost, i to na dva sljedeća načina:

Sveti Pavao piše o tome u poslanici: Htjeti dobro mi ide, ali ne i činiti. Dok želim činiti dobro, nameće mi se zlo i otkrivam dva zakona u sebi. Moj duh savršeno se slaže s Božjim zakonom, ali u mojim udovima vojuje drugi zakon koji je protivan zakonu duha. Tako vidim da činim zlo koje ne bih htio, a ne činim dobro koje bih htio (usp. Rim 7,14-25).

Svaki dan moj je život poput sukoba između mojeg savršenog bića kakvim bih želio biti i lošeg, nesavršenog bića kakvim se nalazim

Što kaže sv. Pavao? Nema nikakvog problema sa spasenjem. Toliko ljubim Isusa da znam kako ću nakon smrti otići u nebo. No imam problema sa svojim posvećenjem. Svaki dan moj je život poput sukoba između mojeg savršenog bića kakvim bih želio biti i lošeg, nesavršenog bića kakvim se nalazim.
Zatim objašnjava kako i zašto se to događa. Poradi sljedeća dva razloga, naime. Dva su znaka tog sukoba. On kaže: svakog se dana nalazim kako činim zle stvari koje ne želim činiti, a ne činim dobre stvari koje bih trebao činiti.
Na kraju nam sv. Pavao daje rješenje i kaže: „Hvala Bogu po Gospodinu Isusu Kristu.“

Naša svakodnevnica

Tko od nas nema iskustvo da smo ponekad htjeli biti strpljivi, blagi i slično, ali u određenoj situaciji pokazali smo se sasvim drukčijima?
Imamo iskustvo čak i negativnih osjećaja, kao ljutnje, grubosti, bespomoćnosti, nestalnosti u dobrim odlukama. Ili iskustvo grijeha kad nam je poznato dobro koje bi trebalo činiti, a ne činimo ili znamo da nije u redu nešto činiti, a ipak to učinimo.

ništa novo niti se to samo nama događa, jer to se događalo već sv. Pavlu

Nije li to naša svakodnevica?
To nije ništa novo niti se to samo nama događa, jer to se događalo već sv. Pavlu.
Jesmo li možda bolji od sv. Pavla? Uviđamo svakog dana kako smo učinili zle stvari koje zapravo nismo željeli učiniti, što se pak ubraja u grijeh djelom.

Iz nove knjige „Lijek ranjenom čovjeku našega vremena”, autorice s. Biserke Jagunić. Dopuštenje izdavača za prenošenje ulomka vrijedi isključivo za portal Book.hr.

Više o knjizi možete saznati ovdje, a kupiti ju ovdje.

Prijavite se na naš newsletter i svaki tjedan primajte najvažnije i najzanimljivije tekstove na svoju e-mail adresu! Prijaviti se možete ovdje.

Komentirajte

Najčitanije

Na vrh