Osobni razvoj

Kako prepoznati onog pravog „Bog nam želi dati ono što naše srce želi, stoga koji je kršćanski način na koji mogu pronaći partnera kojega je Bog pripremio za mene?“

'Vjernica sam i nemam dečka. Kako pronaći Božjeg supruga?'

Foto: Shutterstock

 

Poštovani,

Imam 25 godina. Vjernica sam i nemam dečka. U zadnje vrijeme, muči me kako pronaći Božjeg supruga. U mojoj Crkvi (zajednici) vjeruju u sljedeću metodu: Ako moliš, Bog će ti u pravo vrijeme pokazati pravu osobu za tebe. Vidjela sam mnoge mlade osobe u mojoj (zajednici) Crkvi koje su slijedile taj ‘model’ i četiri od njih pet završilo je bijedno – neke su čak duhovno nazadovale. Bog nam želi dati ono što naše srce želi, stoga koji je kršćanski način na koji mogu pronaći partnera kojega je Bog pripremio za mene?

Sigurno je da Bog ima nekoga za tebe. On čak ima i više rezervnih varijanti

Sigurno je da Bog ima nekoga za tebe. On čak ima i više rezervnih varijanti. Čak i ako pogriješiš u izboru, on te neće napustiti i učinit će sve kako bi tvoj odnos s mužem s kojim si sklopila sakramentalni brak bio blagoslovljen. Muža svakako treba izmoliti, no to nikako ne znači da će izmoljeni muž biti blagoslov za tebe samo zato što si ga izmolila. Mnoge djevojke potroše godine na molitvu za „suđenoga” muža, od kojega očekuju da zadovolji njihove kriterije, a da se u isto vrijeme ne upitaju što one unose u brak.

Bogu bi sigurno bilo drago, a tebi korisno, da istovremeno moliš za sebe. Trebaš se zapitati koliko si zapravo spremna za brak

Bogu bi sigurno bilo drago, a tebi korisno, da istovremeno moliš za sebe. Trebaš se zapitati koliko si zapravo spremna za brak. U tjelesnome i materijalnome smislu možda jesi, no što zapravo znaš o braku i majčinstvu koje te očekuje? Kad već moliš Boga za muža, znaš li kako Bog vidi brak i majčinstvo? Brak i roditeljstvo su s Božjega gledišta među najvažnijim stvarima u čovjekovu životu. Sigurno si imala određeni primjer u braku svojih roditelja i majčinstvu svoje majke, no misliš li da je to dovoljno kako bi tvoj brak i tvoje roditeljstvo bili blagoslovljeni?

Što ćeš se bolje pripremiti, to će tvoj brak biti blagoslovljeniji, jer ćeš izbjeći mnogo nepotrebnih, stresnih i konfliktnih situacija i…

Sigurno je da te Bog želi naučiti i pripremiti za ono što te čeka. Što ćeš se bolje pripremiti, to će tvoj brak biti blagoslovljeniji, jer ćeš izbjeći mnogo nepotrebnih, stresnih i konfliktnih situacija i u mnogim ćeš kriznim trenucima znati ispravno postupiti. Postoji velik broj kršćanskih knjiga koje obrađuju tu tematiku, i sve se one temelje na Božjoj riječi i na iskustvu Crkve kroz mnoge generacije.

Koji je tvoj stvarni, dubinski motiv za brak?

Ako si studirala, vjerojatno se za svoje buduće zanimanje nisi pripremala tako da si samo Boga molila neka ti pokaže čime ćeš se u životu baviti i onda čekala da se to dogodi, već si morala učiti i završiti studij. Brak i obitelj zahtjevniji su od bilo kojega zanimanja. Dobro si primijetila da su mnoge djevojke dočekale Božji izbor i „nastradale”. Da su se dobro pripremile, znale bi bolje izabrati i znale bi se nositi s bračnim problemima. Naravno da ima onih koji u svojim roditeljima imaju odličan uzor, te su od njih dosta naučili pa se mogu lakše nositi s problemima u svojim obiteljima. No, hoće li tvoj muž biti poput tvojega oca čije ponašanje poznaješ?

Što se bolje pripremiš, a Bog ti u toj pripremi svakako hoće i može pomoći, to će ti On moći podariti i kvalitetnijega muža

Svakako počni s pitanjem motiva. Koji je tvoj stvarni, dubinski motiv za brak? Što zaista očekuješ od svojega budućeg muža? I još prije toga, koje su tvoje životne ambicije kojima će se brak i roditeljstvo morati podrediti? Što se bolje pripremiš, a Bog ti u toj pripremi svakako hoće i može pomoći, to će ti On moći podariti i kvalitetnijega muža, a moći će te i obilnije blagosloviti. Naravno da ćeš i dalje morati učiti, jer se najbolje uči u praksi.

Kako prepoznati onog pravog?

Odgovor na pitanje kako ćeš zaista prepoznati onoga pravog možeš potražiti u knjizi „Otpusti svoju prošlost”, koju možeš naručiti u našem web-shopu www.figulus.hr ili je nabaviti u bilo kojoj kršćanskoj knjižari. U toj je knjizi cijelo jedno poglavlje posvećeno tome pitanju i osobno smatram da je vrlo dobro obrađeno. Također, preporučam knjigu „Pet jezika ljubavi” koju možeš nabaviti u svim većim knjižarama. Nakon što pročitaš te knjige, vjerojatno ćeš poželjeti postati zrelijom i kvalitetnijom osobom. Tu će ti pomoći druge knjige poput one pod naslovom „Preobraženi život”.

I konačno, tvoj brak i tvoje roditeljstvo će najviše ovisiti o tvojemu osobnom odnosu s Bogom. Neka tvoja molitva bude aktivno traženje Božje mudrosti, a s njome će ti doći i sve ostalo: muž, djeca, posao, prijatelji…

Josip Lončar; Book.hr

Prijavite se na naš newsletter i svaki tjedan primajte najvažnije i najzanimljivije tekstove na svoju e-mail adresu! Prijaviti se možete ovdje.

Najčitanije

Na vrh