Duhovnost

OPSJEDNUĆE

Kako prepoznati da zloduh preuzima stvari u svoje ruke Kada se nečisti uspije smjestiti u neki dio osobe, tada u tom području zloduh počinje upravljati njime. Na taj način osoba u kojoj je zloduh postaje opsjednuta te nije u stanju zadržati ispravne nakane.

Foto: Shutterstock

 

Ako se zloduh nastanjen u osobi aktivirao kako bi preuzeo djelomični ili povremeni nadzor nad osobom, tada smo došli do sljedeće razine đavolskog utjecaja koju nazivam opsjednućem. Ovdje se nečisti uspio sigurno smjestiti u nekome području strukture karaktera osobe. Kad god osoba osjeća ili razmišlja unutar toga neokajanog područja, zloduh je u velikoj mjeri kadar upravljati. Na taj način osoba u kojoj se zloduh nalazi postaje opsjednuta te nije u stanju zadržati ispravne nakane. Osoba tako može namjeravati biti krjeposna, ali kad se to područje pokrene, ima vrlo malu ili nikakvu sposobnost nadzora nad sobom. Zloduh preuzima stvari u svoje ruke.

Zloduh može stati zaposjedati čak i najdublje biće nevjernikâ i nominalnih kršćana, te hraniti psihološko opsjednuće.

Dvije su vrste opsjednuća. Zloduh može stati zaposjedati čak i najdublje biće nevjernikâ i nominalnih kršćana, te hraniti psihološko opsjednuće. Osoba povremeno uspijeva djelovati prema vlastitu zdravu razumu, dok u drugim prilikama nadzor ima zloduh.

No, kršćani ispunjeni Duhom Svetim mogu postati opsjednuti na drugačiji način. Đavolske sile mogu uspjeti proširiti svoj utjecaj, kao što smo već rekli, te on (utjecaj) postaje opsesivan. U tom slučaju zloduh ne posjeduje najdublje biće, ali zato uživa poigravajući se značajnim nizom negativnih ili grešnih emocija, skrivenih motiva i stavova u udovima. I ovdje je osoba povremeno sposobna zadržati svoj hod u Kristu, ali se u drugim slučajevima nalazi pod nadzorom duha koji ju je opsjeo.

Možemo primijetiti da, što bliže kršćanin hodi uz Gospodina, to zlodusi koji su postali aktivni i opsjeli osobu postaju nemirniji, dok, naposljetku, tako uzdrmani, ne mogu više zadržati svoje uporište te bivaju odbačeni.

 

 

Iz knjige „Oslobođenje i unutarnje ozdravljenje ” autorâ Johna i Marka Sandforda.

Više o knjizi možete saznati ovdje. Dopuštenje izdavača za prenošenje ulomka vrijedi isključivo za portal Book.hr.

Knjigu po sniženoj cijeni od 108 umjesto 120 kuna možete nabaviti u našem web-shopu, ovdje.

Posebna pogodnost! Besplatna poštarina za narudžbe iznad 200 kuna.

Prijavite se na naš newsletter i svaki tjedan primajte najvažnije i najzanimljivije tekstove na svoju e-mail adresu! Prijaviti se možete ovdje.

Najčitanije

Na vrh