Duhovnost

SVETA MISA

Kako prepoznati da nam govori Bog Sposobnost raspoznavanja, razlučivanja produbljuje se s iskustvom. Bog poznaje naše duhovne kapacitete, njemu je drago da budemo razboriti i da provjeravamo. Zato će nam davati pojedine riječi i iskustva uzimajući u obzir da će nam biti potrebno više vremena, a možda i više poticaja kako bismo nešto spoznali i prihvatili

Foto: Shutterstock

 

Kako prepoznati da ono što čujemo na bilo koji način dolazi od Boga, a ne od našeg duha ili čak od Đavla? Nekoliko je kriterija po kojima možemo prepoznati da nešto dolazi od Boga.

Sasvim je normalno da naša podsvijest na te promjene ili informacije gotovo redovito odgovara sumnjom

Jedan od osnovnih kriterija je da me to ne rastresa, već me, upravo suprotno, s Misom još više povezuje.

Vrlo čest kriterij je sumnja. Naime, Božja riječ često u naše srce donosi određenu promjenu ili informacije koje do tada nismo imali. Sasvim je normalno da naša podsvijest na te promjene ili informacije gotovo redovito odgovara sumnjom. Sumnja u tom slučaju nije ništa drugo doli upozorenje naše podsvijesti koja nam sugerira da to što smo čuli ili iskusili, do tada u nama nije postojalo ili je drukčije od informacija i iskustava koja smo imali do tada. Zato je, kada mislimo da nam je Bog progovorio, dobro pričekati nekoliko trenutaka i vidjeti hoćemo li reagirati sumnjom. Sumnja može biti dodatna sigurnost da proživljeno iskustvo ili primljena spoznaja nisu došli iz naše podsvijesti. Ponekad je sumnja vrlo snažna i tada mogu iz iskustva razlučiti da dolazi od zloduha. To mi daje još veću sigurnost da mi je zaista progovorio Bog.

Bog neće progovoriti nešto što nije u skladu s njegovom riječju zapisanom u Bibliji, neće niti osuditi niti optužiti, opomenut će nas, ali nas neće niti poniziti niti povrijediti, neće nas ni na što prisiljavati

Nadalje, Bog neće progovoriti nešto što nije u skladu s njegovom riječju zapisanom u Bibliji, neće niti osuditi niti optužiti, opomenut će nas, ali nas neće niti poniziti niti povrijediti, neće nas ni na što prisiljavati.

Također, i to je posebno važno znati, Bog nam je spreman više puta govoriti jedno te isto, dokle god to ne budemo spremni čuti i prihvatiti.

Veoma siguran način raspoznavanja izvora su plodovi riječi, spoznaja i iskustava. Ako se ti plodovi nalaze među plodovima Duha, koji su nabrojani u Poslanici Efežanima, odnosno ako su potaknuli pozitivne promjene srca, možemo biti prilično sigurni da nam je govorio Bog (Ef 5,22).

Ako razmišljam o dobru koje se je dogodilo, tada sam prilično siguran da je iskustvo došlo od Boga

Osobno koristim još jedan filter za razlikovanje duhova. Ako se nakon određenog duhovnog iskustva osjećam poput beskorisnog sluge ili ako ne razmišljam o tome kako sam nešto dobro učinio, već razmišljam o dobru koje se je dogodilo, tada sam prilično siguran da je iskustvo došlo od Boga.

Sposobnost raspoznavanja, razlučivanja produbljuje se s iskustvom. Bog poznaje naše duhovne kapacitete, njemu je drago da budemo razboriti i da provjeravamo. Zato će nam davati pojedine riječi i iskustva uzimajući u obzir da će nam biti potrebno više vremena, a možda i više poticaja kako bismo nešto spoznali i prihvatili.

Božji govor u nama budi zahvalnost i potiče nas da Boga slavimo i blagoslivljamo i u nama stvara čežnju za čitanjem i razmatranjem Svetog pisma

Božji govor u nama budi zahvalnost i potiče nas da Boga slavimo i blagoslivljamo i u nama stvara čežnju za čitanjem i razmatranjem Svetog pisma, čežnju za time da ga što bolje osobno intimno upoznamo, čežnju da što više vremena provodimo s njime nasamo. Ako netko misli da mu na Misi ili u molitvi progovara Bog, a to ga ne potiče da čita i razmatra njegovu riječ u Svetom pismu, pogotovo ako k tome ima silnu potrebu drugima prenositi poruke koje navodno prima, tada možemo biti prilično sigurni da mu ne progovara Bog.

Ako patimo od psihičkih poremećaja ili bolesti, potreban je svojevrstan oprez. U tom slučaju nije dobro obraćati pažnju na „izvanredne” informacije jer je podsvijest tada prilično osjetljiva i mnogo onoga što vidimo ili čujemo na izvanredan način zapravo ne dolazi od Boga, već iz same podsvijesti.

 

Iz knjige „Sveta Misa. Najsvetiji događaj na svijetu“ autora Josipa Lončara.

Više o knjizi možete saznati ovdje a kupiti ju ovdje. Dopuštenje izdavača za prenošenje ulomka vrijedi isključivo za portal Book.hr.

Knjigu po sniženoj cijeni od 99 umjesto 110 kuna možete nabaviti u našem web-shopu, ovdje.

Posebna pogodnost! Besplatna poštarina za narudžbe iznad 200 kuna.

Prijavite se na naš newsletter i svaki tjedan primajte najvažnije i najzanimljivije tekstove na svoju e-mail adresu! Prijaviti se možete ovdje.

Komentirajte

Najčitanije

Na vrh