Sveta Misa

SVETA MISNA ŽRTVA

Kako postići konkretno uslišanje u Svetoj Misi To što ne smijemo odlaziti na Svetu Misu u Crkvu radi trenutnih mjera zaštite, ne znači da se za Misu – koju pratimo preko TV-a, radija… – ne možemo/trebamo pripremati, ako želimo doživjeti njezine plodove. „Dobro pripravljena duša može doživjeti svetost čina Mise i s tog svetog čina ponijeti obilate plodove“ (Vinko kardinal Puljić, nadbiskup metropolit vrhbosanski)

Foto: ncronline.org


 

Kad je Isus umirao na križu, Otac je gledao cijelu povijest čovječanstva. Gledao je i tebe i mene i vidio svako prikazivanje Isusove muke. Iako misnu žrtvu tijekom svog života prikazujemo mnogo puta i na različite nakane, on je sva naša prikazivanja vidio već tada – u trenutku Isusove muke i smrti. Zato je sve ono što smo Isusu predavali, i što ćemo mu još predavati da ponese i uzme na sebe, Isus zaista već uzeo i ponio (Iz 53,4-6). Kad na Svetoj Misi prikazujemo njegovu žrtvu Ocu, trebamo biti svjesni da se to prikazivanje događa izvan ograničenosti vremena.

Isus želi da prikazivanjem njegove žrtve prihvatimo njegovu ljubav i postignemo što više duhovnih i vremenitih dobara za sebe i za druge…

Jedino što nedostaje Isusovoj žrtvi

Nebeski Otac od nas očekuje da mu prikazujemo Isusovu žrtvu i tako primamo njegovo otkupljenje, ali i posredujemo ga drugima. Isus želi da prikazivanjem njegove žrtve prihvatimo njegovu ljubav i postignemo što više duhovnih i vremenitih dobara za sebe i za druge, te želi da mu u Euharistiji uzvratimo ljubav s križa. On želi da svoja trpljenja sjedinimo s njegovim trpljenjem i na taj način dopunjamo ono što nedostaje njegovoj žrtvi – a jedino što njegovoj savršenoj žrtvi nedostaje jest to da u njoj sudjelujemo djelatno i plodonosno i da je posredujemo drugima (Kol 1,24).

Mnogi priznaju kako se ne nadaju da će primiti neko konkretno uslišanje. Vjerojatno ih nitko nije ‘zarazio’…

Zašto tako malo konkretnih plodova Mise

Zašto danas vidimo tako malo konkretnih misnih plodova, odnosno vremenitih i duhovnih dobara? Za to postoji više razloga, a glavni razlog Crkva vidi u neadekvatnoj pripremi za misno slavlje.

Jedan od najčešćih razloga zbog kojih u pripremu za Svetu Misu ne želimo uložiti dovoljno truda i vremena je nerazumijevanje procesa zadobivanja vjere srca. Mnogi laici, ali i svećenici, iskreno priznaju kako ne vjeruju niti se nadaju da će po sudjelovanju u Misi primiti neko konkretno uslišanje. Vjerojatno im nitko nije prenio svoja iskustva, nitko ih nije ‘zarazio’ vjerom.

Vrsta vjere potrebna za uslišanje

Vjerujem da možemo razlikovati vjeru razuma i vjeru srca. Uzmimo samo jedan primjer. Malo tko od nas u razumu ne vjeruje, odnosno svojevoljno odbacuje biblijsku istinu da je Bog naš otac koji nas je stvorio iz ljubavi i koji se želi brinuti za nas u svemu. Međutim, jednako tako malo tko od nas u tu istinu vjeruje u svom srcu. Ili, bolje rečeno, malo tko ima živo iskustvo te Očeve ljubavi. Rijetki su oni vjernici koji u svojim potrebama prilaze Bogu kao ljubljenom ocu s istinskim povjerenjem i pouzdanjem da će biti uslišani, rijetki su oni koji doista uživaju prebivati u Očevoj prisutnosti. (…)

Iz knjige „Sveta Misa. Najsvetiji događaj na svijetu“ autora Josipa Lončara. Više o knjizi možete saznati ovdje a kupiti ju ovdje. Dopuštenje izdavača za prenošenje ulomka vrijedi isključivo za portal Book.hr.
Knjigu do 9. travnja možete nabaviti po sniženoj cijeni od 77 umjesto 110 kuna!

Sve knjige J. Lončara, te p. Marka Glogovića na popustu su do 9. travnja!
Besplatna dostava za narudžbe iznad 100 kn (više na www.figulus.hr).

Prijavite se na naš newsletter i svaki tjedan primajte najvažnije i najzanimljivije tekstove na svoju e-mail adresu! Prijaviti se možete ovdje.

Komentirajte

Najčitanije

Na vrh